🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Четирите военни завода "Терем": от срив до 300% ръст на оборота

Държавните предприятия увеличават приходите си за първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период преди войната

Най-голям ръст на продажбите отбелязва заводът за ремонт на танкове и камиони "Терем - Ивайло" във Велико Търново
Най-голям ръст на продажбите отбелязва заводът за ремонт на танкове и камиони "Терем - Ивайло" във Велико Търново
Най-голям ръст на продажбите отбелязва заводът за ремонт на танкове и камиони "Терем - Ивайло" във Велико Търново    ©  Терем - Ивайло
Най-голям ръст на продажбите отбелязва заводът за ремонт на танкове и камиони "Терем - Ивайло" във Велико Търново    ©  Терем - Ивайло
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заводите на държавния "Терем - холдинг", който е към Министерството на отбраната, отчитат разнопосочни резултати за първото тримесечие на 2023 г. Най-рязко увеличава продажбите си великотърновският "Ивайло", чийто оборот скача близо четири пъти и надвишава 1 млн. лв., с което предприятието излиза на второ място в рамките на групата. На другия полюс е "Цар Самуил" в Костенец, където приходите се сриват с 55%.

Най-голям остава кораборемонтният "КРЗ флотски арсенал" във Варна, макар че той също понижава резултатите си (виж таблицата). Всичките четири компании (без "Терем - летец", която не е публикувала отчета си) значително увеличават приходите си спрямо първото тримесечие на предвоенната 2021 г.

Растящи

Заводът "Терем - Ивайло", който произвежда както специална, така и гражданска продукция, отчита по-високи от планираните продажби на военни изделия (пускови установки, лафети и др.). Това е и основната причина за отбелязания ръст от 300% за първото тримесечие на годината. Компанията има договори с холдинга и с друго дружество от групата - "Терем - Хан Крум", както и с частната търговска фирма "Корп. инвест трейдинг". Разходите също се покачват заради поскъпването на материалите, но дружеството успява да излезе на печалба.

"Терем - Хан Крум" в Търговище, който ремонтира танкове и камиони, също увеличава продажбите си (с 54%), но въпреки това те са доста под планираното за периода. От отчета става ясно, че основната причина за това са забавените доставки на материали и резервни части. Това не е позволило на предприятието да предаде готова продукция, като в същото време е направило разходи за подготовка на производството, в резултат на което увеличава загубата си. Липсват големи договори с Министерството на отбраната, което намалява ефективността на производствените мощности и персонала, се посочва в отчета.

По-слабо представяне

Затруднено снабдяване и по-високи разходи за материали отчита и кораборемонтният "Терем - КРЗ флотски арсенал - Варна", което води до рязко свиване на печалбата. Приходите на компанията през първото тримесечие идват основно от гражданска продукция, докато делът на специалната продукция е минимален. За периода са изпълнени 9 договора за ремонт на кораби, в процес на изпълнение са други "със значителни обеми", става ясно от отчета. Заводът изпълнява договори за украински, турски, гръцки и български корабособственици и отчита засилен интерес от украински клиенти.

Най-голям спад отчита "Терем - Цар Самуил" в Костенец. От компанията посочват, че все още не са подписани договорите по спечелените три обществени поръчки за утилизация с Министерството на отбраната. Работи се по договор с "Терем - холдинг" за доставка на снаряди, става ясно от отчета.

В началото на тази година министърът на отбраната откри ремонтиран цех, в който трябваше да бъде възстановено производството на изделия (снаряди) чрез т.нар. шнековане на взривни вещества в корпуса - технология, която е била използвана в завода през 80-те години на миналия век. От отчета обаче става ясно, че има проблем с производството там. Със собствени усилия компанията е успяла да възстанови два от трите шнекапарата. След като са минали пробните изпитания, обаче са последвали "каскадни аварии" заради натоварения режим на работа. Това вероятно също е причина за по-слабото представяне на дружеството.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 8

    Когато военно производство стане форлайтер на икономиката, започва да мирише на война. И това трябва да плаши, защото наближаването на война не е само трисменен режим 24/7 на няколко военни завода, а и шиене на униформи. В които ще влязат българи, за да оставят кости по чужди полета в чужда война.
    За три поколения българи войната е книга, която можеш да затвориш или филм, който да угасиш, но за поколението на баща ми е разрушена от бомбардировки София или побелялата коса на вуйчо ми - танкист от бронираната бригада.

    Бях в Сирия. Видях и човешки мозък да се стича по разрушените стени, войници в шок да си носят червата в ръце, а други - обръгнали на ужасите - просто да се хранят соденели до труповете на противника на току-що превзетата им позиция...

    И мисля, че след радоста от печалбите, че с българско въоръжение се убиват хора, неминуемо ще последват и сцени като тия, които години не ми даваха да спя.

    "Тогава Исус му каза: Върни ножа си на мястото му, защото всички, които посягат към ножа, от нож ще загинат." Матей 26:52

    Всъщност, Лазаров, недопускането на въвличането на България във война трябва да е първата тема, по която да търсите национално съгласие.
    Не вярвам да го направите...

    Нередност?
  • 2
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • - 6
    • + 5

    До коментар [#1] от "D-r D":"с българско въоръжение се убиват хора"
    Т.е. да разоръжим българската армия, така че ако някой нахлуе в България и систематично разрушава инфраструктура и градове, да няма риск да убиваме агресорите (според вас - хора). И да не помагаме на хора да се отбраняват срещу агресори в родината им. Защото сме за мир?
    Толкова е примитивна и нелогична защитата на руските престъпления в Украйна. Удивявам се, че има хора които повтарят, че когато грее слънце е нощ.

    Нередност?
  • 3
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    'Бях в Сирия" - наистина ли , в кой град, по какъв повод? За ди си видял това което пишеш - значи си бил на бойното поле - в какво качество? И ако си бил, сигурно докато те стрелят , ти не стреляш, щото си против войната? :-) Тролче, ходи дригаде, тука форума е доста над средното ниво в Бг, няма кой да ти се върже.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#3] от "guentchovelev":

    Не ти дължа обяснение, Генчо, но тъй като странно звучи наистина докато един лапа кебапчета пред телевизора, друг да ходи на война, ще ти отговоря.
    Бях в Сирия през пролетта на 2019 г. по линия на Червения полумесец за обучение на местните лекари как да работят със случаите на посттравматичен шок.
    Няма как да ти снимам и изпратя грамотата, подписана от Суровикин и сирийския министър на здравето за доказателство.
    Интересно ли ти е какво обядвах?

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7

    До коментар [#2] от "Божидар Здравков":

    Божидаре, трагедията е, че българската държава няма пари да поръча на българските предприятия от ВПК да ѝ произведат въоръжение и боеприпаси.
    Капацитетът на фабриките е ангажиран поне година напред за Украина.

    Ще го обобщя, защото виждам, че не правиш връзки:
    1. Българската армия е недоокомплектована и с 50-годишно въоръжение, защото:
    2. Българският ВПК работи за Украина.

    Сега по-ясно ли ти е?

    Нередност?
  • 6
    vasilangelov avatar :-|
    Vasil Angelov
    • + 3

    До коментар [#5] от "D-r D":
    Българският ВПК е работил и ще работи винаги, за тези които купуват неговата продукция и не са врагове на държавата;
    Та, не е Украйна причината за недоокомплектовката и старото оръжие на БА.
    Хубавото тук е, че тези приходи в общия случай се вливат в рържавният бюджет, и нашите управляващи могат да ги използват и за подобравяне състоянието на БА.

    Нередност?
Нов коментар