🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Горивото" на войната | Български снаряди може да потеглят към Украйна чрез "триъгълни сделки"

Брюксел се готви да задели 2 млрд. евро за презапасяване с боеприпаси. България вероятно ще се опита да използва европарите, за да развие производство на снаряди с "натовски" калибър

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Посещението еврокомисаря Бретон у нас е част от негова голяма европейска обиколка в държавите, притежаващи голям капацитет за производство на боеприпаси.
  • Проведени са разговори с държавния военен гигант ВМЗ "Сопот", както и с частните отбранителни фирми ЕМКО и "Трансмобил".
  • ЕС ще даде 1 млрд. евро на държавите, готови да изпратят снаряди на Украйна от складовете на армиите си.
  • Още 1 млрд. евро ще бъдат дадени за покупки на нови боеприпаси, с които страните ще попълват запасите си, както и за увеличаване на производствения капацитет на отбранителните индустрии.

"Триъгълна схема" за изпращане на големи количества боеприпаси подготвя Европейският съюз, стана ясно след вчерашното посещение на еврокомисаря по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон у нас. Той пристигна в страната ни в понеделник, за да провери какви са възможностите за увеличаване на индустриалния капацитет на България за производство на оръжия и най-вече на муниции за тях.

Според коментар на Бретон пред брюкселското издание Politico българските военни фирми "имат капацитет да увеличат доставките за своите настоящи клиенти, които са от страни - членки на ЕС". "Държавите, които имат запаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", допълва еврокомисарят, описвайки в най-общи щрихи схемата, замислена от ЕС.

Посещението Бретон у нас е част от негова голяма европейска обиколка в държавите, притежаващи промишлен капацитет за производство на боеприпаси. България е първата в списъка му и причината за това не е, че върви по азбучен ред, а заради сериозния потенциал на българската отбранителна промишленост. Неофициално се твърди, че той планира да посети 11 европейски страни и 15 големи индустриални предприятия, специализирани в отбранителната продукция. Според Politico следващите му спирки са Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния. "България има добър капацитет да увеличи значително производството във времева рамка, която може да е съвместима с това, което търсим", е казал също така Бретон пред изданието.

Кой би могъл да ги прави

В българския случай еврокомисията явно най-вече се интересува целево от държавния военен гигант ВМЗ "Сопот", който е под шапката на икономическото министерство, и "Терем - Цар Самуил" в Костенец, който е подчинен на отбранителното ведомство. Пред Politico обаче Бретон е отбелязал, че е посетил не две български военни фирми, както беше обявено предварително, а три. По неофициална информация освен с представители на държавния ВМЗ "Сопот" Тиери Бретон е провел разговори и с представители на частните отбранителни фирми ЕМКО и "Трансмобил". През 2015 г. собственикът на ЕМКО Емилиан Гебрев беше обект на покушение чрез отравяне от страна на руското военно разузнаване ГРУ и оцеля по чудо, а година по-рано негова пратка беше унищожена при взривяване на оръжейни складове в Чехия, което отново се оказа дело на руски шпиони.

Важно е да се отбележи, че, случайно или не, държавното военно предприятие "Терем - Цар Самуил" откри в края на януари нов цех за производство на 122-милиметрови боеприпаси за реактивните ракетни установки от типа "Град", които в момента активно се използват на фронта в Украйна. По време на церемонията в Костенец военният министър Димитър Стоянов също обяви, че се надява производството "да бъде доразвито до нови стандарти, каквито има в натовските армии". Изказването му идва тъкмо навреме в контекста на плановете на ЕК спешно да се бори с "глада за снаряди", който в момента измъчва украинската армия и със сигурност ще стане още по-остър, когато започне дългоочакваната пролетна контраофанзива.

По информация на Politico Европейският съюз е на път да финализира съвместна инициатива за запасяване с боеприпаси на стойност 2 млрд. евро. Очаква се тя да бъде обсъдена и най-вероятно одобрена на среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 23 и 24 март.

Какво (най-вероятно) ще финансира ЕС

Планът на еврокомисията, грубо казано, се състои от две части, всяка от която ще получи по 1 млрд. евро финансиране. Първият транш от парите ще бъде отделен за онези държави членки, които веднага се съгласят да изпратят на Украйна боеприпаси от запасите на собствените си армии. България не попада в тази група, като това категорично беше подчертано за пореден път и вчера от служебния кабинет на Румен Радев. Пред седмицата и служебният военен министър Димитър Стоянов обяви в интервю за "Капитал", че ако направи нещо подобно, очаква следващото правителство да му потърси отговорност, включително евентуално и наказателна, защото е застрашил националната сигурност и мобилизационната готовност на българската армия при действащ военен конфликт в близост до границата ни.

Другата половина от брюкселските 2 мрлд. евро трябва да се използват за финансиране на покупки на снаряди, които тепърва ще се произвеждат, както и за развитие на индустриален капацитет, т.е. за купуване на заводско оборудване, както и наемане и обучение на допълнителен персонал. Това е добре дошло за държави като България, които имат добре развит военно-промишлен комплекс и които са едни от малкото в НАТО, които имат сериозен промишлен ресурс за производство на боеприпаси от "съветски" тип, каквито Украйна все още преобладаващо използва.

Индикации за нещо подобно има и от вчерашната визита. След срещата си с еврокомисаря Бретон военният министър Стоянов също потвърди, че българската военна индустрия ще може да се възползва от финансирането за това производство, което ще бъде договорено на ниво ЕС. "Средствата на ЕС ще позволят обновяване на базата за производство на военнопромишления комплекс, който, както и други сфери от нашата икономика, е необходимо да бъде модернизиран", е казал министърът на отбраната. Интересен детайл в случая е, че Стоянов е отбелязал също как армията ни планира да придобие модерно оборудване, което използва 155-милиметрови снаряди. Става дума за проекта за преоборудване на артилерията ни с "натовски" оръдия, който е планирано да стартира скоро. Това уточнение на практика означава, че страната ни явно ще се опита да привлече пари, за да финансира изграждането на индустриални мощности за производство на артилерийски снаряди със стандартния "западен" калибър 155-мм.

Какви са нуждите на Украйна

Настоящата инициатива на еврокомисията идва в отговор на писмо на украинския министър на отбраната Олексий Резников, изпратено до първия дипломат на ЕС Жозеп Борел в началото на март. В него той призовава европейските държави да засилят доставките на боеприпаси и в частност на 155-милиметрови по "натовски" стандарт. По думите му Украйна изстрелва месечно средно по 110 хил. снаряда с този калибър, което е около една четвърт от това, което изразходва Русия. До момента Киев е получил около 300 западни артилерийски системи, които според Резников трябва да изстрелват месечно поне по 356 хил. снаряда, за да бъдат успешно изпълнени задачите на бойното поле.

Според висши служители в Брюксел, цитирани от FT, само 12 предприятия Европа могат да произвеждат 155-милиметрови снаряди, като в това число влизат и военни компании от Великобритания и Норвегия, които не са членове на ЕС. Големи запаси от този вид боеприпаси има в Южна Корея, но ЕС не е склонен да финансира покупки от там, продължава източникът на медиата.

България от своя страна не разполага с технологии за мащабно производство на "натовски" снаряди, но за сметка на това отбранителните ни предприятия са специализирани в 122-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски, както и 125-мм танкови боеприпаси, използвани от бойните системи от "съветски" тип. Независимо че се опитва да се модернизира по западни стандарти, две трети от украинската армия все още е принудена да използва въоръжение по стандарти от времето на СССР. Така че, освен че бързо може да задоволи "глада за снаряди" на украинската армия в сегашния ѝ вид, настоящата инициатива на ЕК може да помогне на българския военнопромишлен комплекс да разшири индустриалния си капацитет и да започне да прави и по-големи количества "натовски" снаряди - нещо, за което военният министър Стоянов намекна както преди месец и половина в Костенец, така и след вчерашната среща с Бретон.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 8

    Този текст не е за прости хора. Моля, не си губете времето.

    Като човек, който си вади хляба с изслушване на подобни потоци на съзнанието и анализирането им, а от друга страна е научен да чене между редовете, от горния текст мога да направя следната анамнеза:

    1. Не мислете, че ветропоказателят определя посоката. Той е на шарнир и просто следва най-силния в момента вятър;

    2. Украинският ВПК е разрушен в степен да не може да осигури боеприпаси, оръжие и ремонт на повредената техника за армията по време на въоръжен конфликт. Без западната фнансова и военна система войната отдавна да е приключила със значително по-малко украински трупове и по-малко разрушена инфраструктура;

    3. Обиколките на комисаря по вътрешната търговия (?!) Бретон показва, че квазидържавната формация ЕС поема функциите на ВПК на една от страните във въоръжен конфликт. Това по всички международни квалификации е участие във въоръжен конфликт.
    И тук е проблемът!
    Бретон е министър в квазидържавата ЕС. Защото, ако Нато като военно-политически съюз може да изразява от трибуната съпричастност, то совалките на Тиери (който не е зам.-ген. секретар на Нато, все пак, а министър на ЕС!), директно обвързват ЕС (и БГ тоже!) в дистанционно водената от САЩ прокси война в Украина;

    4. Горе пише, че ВСУ изстрелват 1/4 от изстрелваните за същото време снаряди от руската групировка. Затова оставам без внимание явните пропагандни глупости, че на руснаците са им свършили снарядите - видимо нищо не им е свършило, но насочвам вниманието към украинското потребление. От съпоставката, дадена от автора, излиза, че досегашните усилия на съвкупния европейски ВПК не могат да надвишат 1/4 от възможностите на руския ВПК!
    Къде отиваме тогава!? Индустрията е инерчна система и от днес за утре тя на може да реагира и да вдигне капацитета си 3 (три!) пъти! въпреки настояването на Тиери.

    И тъй като това не е тенис на маса, а истинска, макар и локална, война, в която се убива и руши, дали Украина ще има толкова пушечно месо, та да изчака развиването на мудния маховик на военното производство в ЕС?

    5. Видимо мобилизационният ресурс на Украина привършва, а обучените войници (необучените - също) мрат по безмислени "политически" крепости като Артьомовск. Киев видимо разчита на първосигналната човешка психика - че колкото и хванат от улицата народ да прати на фронта, там господства инстинктът за самосъхранение и всеки ще стреля, докато не го убият;

    6. Обвързаността на ЕС в американската дистанционно водена прокси война в Украина неминуемо, заради изчерпването на украинския мобилизационен ресурс, след етапа на изпращане на 40-50 годишно западно въоръжение, ще стигне и до етапа на изпращане на "доброволци" и "пенсионирани военни" от най-близките страни: Полша и Румъния. На всяка цена ще искат да се въвлече и българска военна част, за да бъдат прекъснати чрез окървавяне историческите и ментални руско-български връзки.

    7. После ще настане времето на ветропоказателите, което настъпва винаги, когато нещата си дойдат на мястото, след като политически случайници са направили грешния избор от името и за сметка на народа си. Така се случи на 9.9 1944 - целият български народ посреща с цветя "братята-освободители".
    Но само преди 4 г същите тези възторжени посрещачи ликуваха край колоните на синеоките арийци...

    Е, предстои отново да видим колко атлантици ще се преоблекат във въздуха и ще служат със същия апломб на новите азиатски господари...

    Нередност?
  • 2
    rew131164059 avatar :-|
    rew131164059
    • - 5
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Да, Волен. Плащаньие потврдьиено.

    Нередност?
  • 3
    znaesht avatar :-|
    znaesht
    • - 7
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Къш, Чиба! Путлеристки доктор " гьобелс" шибан.....

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 1

    И сега няма да се правим на ощипани булки и нарушаващи международните закони за продажба на оръжия, като минават мунициите през Полша и Чехия. Единствената може би добра новина. Лошата - ЕС влиза като страна в конфликта и ние с него. Както и, че продължаваме да го поддържаме наливайки бензин в огъня, а скоро и керосин. Накрая ще ни избухне в ръцете и какво ще правим? Русофобите ще си припомнят руския, защото най-големите такива го владеят перфектно - едно интересно мое наблюдение.

    От друга страна помощта за Украйна си свърши работата - злепоставя Русия и заробва Украйна. Киев е вече напълно зависим от Запада от оръжия, муниции и пари, за да може да съществува. Blackrock точат зъби за "възстановяването". ЕС продължава да си слага главата в торбата и вече почва да плаща "данък Украйна". Оръжия, муниции и пари за наша сметка.

    Докато съдът в Хага прави символични еквилибристики (ICC не е признат нито от САЩ, Русия, Китай и дори Украйна) Си Дзипин потвърди тридневна визита в Москва. ТРИдневна! После може би ще даде последен шанс на Европа да застане на правилната страна на историята и поне заеме по-неутрлана позиция. Ако ли не - тежко ни и горко. Янките ще се оправят, но ние ще отнесем всичко.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    Това за Путин и МНС се говори отдавна, но сега звучи като глупав светкавичен отговор на "опикаването" с керосин от руските Су-27 на американския дрон над Черно, последващото му самокатострофиране и още по-последващото му изваждане и разкостване от руснаците.

    Тази Европа няма бъдеще по простата причина, че не успя да развие разумна самосъхранителна алтернатива на днешните си видимо зависими лидери.
    Както като дрогирани те се отказаха от евтините и сигурни руски въглеводороди, по същата схема ще се откажат и от китайските инвестиции и производствени възможности.
    Съдейки по това, което чета за фалитите на американски банки (нищо не чувам за фалити на руски банки, въпреди десетте вълни санкции обаче), финансисти ги определят като симптоми за системна криза на господството на глобалния финансов капитал, което в един свръхзадлъжнял свят е очаквано да се случи. А САЩ, например, се измъква от Великата депресия едва с включването си във Втората война. Дали пък една световна баталия не е желаната цел на Запада за нулиране на трилионните дефицити?

    Тикането на БГ във войната от местни полтици напомня 1:1 мотивирането за присъединяването към Тройния съюз през 1915 г и към Оста през март 1941 г. И двете завършват с национални катастрофи и с държавен съд над виновниците.
    Няма как да не повторим същото.
    Че ще ги съдим и осъдим е ясно. По-сериозният въпрос е защо не се учим от историята?

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-|
    kuranakyumura
    • - 1

    До коментар [#5] от "D-r D":

    За момента фалитът на трите американски банки изглежда по-скоро като опит на янките да прочистят системата си от крипто боклуците. И трите са използвани основно за финансиране на криптопазара и изложени на такива активи. Клатенето на швейцарската Credit Suisse е по-интересно и се чудя дали не се свързва със засиления натиск на САЩ да вкарат и Швейцария във войната и тя да наруши вековния си неутралитет.

    Има и потенциално системни лампички, които светят, но ще видим дали ще избухнат или ще ги овладеят. Системен ще е проблемът ако Китай, Русия и развиващия се свят започнат да се дистанцират от долара и американската финансова система. Айде Москва е санкционирана, Пекин ще бъде като нападне Тайван, въпросът е те кои ще повлекат? Бидоня си вкара голям автогол с войната в Украйна, като реално стартира и засилва тези процеси.

    Защо не се учим от историята обяснението е лесно - прекалено зависими сме отвън и няма как да приложим знанията.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, има някои верни неща в постинга ви. Ще коментирам само това, което смятам, че не сте нацелили.

    Първо, Украинския ВПК не само не е разрушен, но е по-добре отколкото преди 24.02.22. От 6 месеца насам Украина произвежда 155м снаряди. Преди не го правеше. Ако Резников не лъже правят по 150 хиляди месечно. Дори и бройката да не е вярна, със сигурност е верен факта, че производство вече има (имаше оплаквания за качеството на някои партиди снаряди).

    Иначе - да. Без западна помощ, Украина няма как да удържа фронта.

    Но и не е вярно, че са изчерпали мобилизационния резерв. През ПСВ 6 милионна БГ мобилизира почти 800 хиляди души. А Украина беше 40-45 милиона към 24.02.22. Т.е. има чалъм да съберат няколко милиона души. До момента са мобилизирали под 1 милион.

    Русия снаряден глад на този етап не е ясно дали има . Пригожин се оплаква, но може да е заради вътрешни търкания. Но Русия до скоро ползваше резервите на СССР. Те вече са на привършване. Дали производството им ще е достатъчно не е ясно.

    Путин сбърка страшно. Стрелков януари 2022-а даде интервю, че инвазия с/у Украина би била грешка - а той е умен човек, макар и с погрешна идеологическа настройка. До тук Стрелков се оказа прав за почти всичко, което каза, а той каза много неща от януари 2022-а насам.

    На кратко - Русия я чака военно поражение. Просто е въпрос на време кога ще се случи.

    Стрелков беше казал, че Русия няма да издържи 2г война с такава интензивност - освен ако Китай не удари рамо с минуции. Проблемът на Путин е, че другаря Си до този момент се ослушва.

    Едната година война вече мина, остава още една.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#7] от "Николов":

    Чак сега видях.
    Не търся истината в пропагандния кеч между Резников/Заленски и Пригожин.
    Затова не слушам тях, а чета и гледам в телеграм руските военкори - карти, видео, документи.
    Защо не се замислите: ако украинският ВПК произвежда действително на месец 150 000 снаряда само от един калибър, то:
    а) горе пише, че изразходват 5 хил - от всички калибри! - на ден. Това са 150 хил - от всички калибри! - на месец. Т.е. от 155 мм трябва да им остават...
    б) колко цеви 155 мм трябва да имат, за да бухат общо 150 000 снаряда на месец? Все пак цевите имат някакъв капацитет изстрели, после се износват и почват да "сеят".
    Но това са технологии.
    След ковида не обичам да споря с вас. Ставате агресивен.
    Да гледаме новините след година.

    Нередност?
Нов коментар