🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финтех секторът в България расте през първото полугодие

Компаниите отчитат ръст в активи, потребители и разширяват предложенията от продукти.

На снимката от ляво надясно: Мартин Богданов, председател на Съвета на директорите на Paysera България, Георги Маринов, изп. директор на EasyPay, Борис Илинов, финансов мениджър в Klear, Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, Благовест Караджов, изп. директор на iuvo и Лоик льо Пишу, съосновател и изп. директор на Klear;
На снимката от ляво надясно: Мартин Богданов, председател на Съвета на директорите на Paysera България, Георги Маринов, изп. директор на EasyPay, Борис Илинов, финансов мениджър в Klear, Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, Благовест Караджов, изп. директор на iuvo и Лоик льо Пишу, съосновател и изп. директор на Klear;
На снимката от ляво надясно: Мартин Богданов, председател на Съвета на директорите на Paysera България, Георги Маринов, изп. директор на EasyPay, Борис Илинов, финансов мениджър в Klear, Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, Благовест Караджов, изп. директор на iuvo и Лоик льо Пишу, съосновател и изп. директор на Klear;    ©  Анита Соколова
На снимката от ляво надясно: Мартин Богданов, председател на Съвета на директорите на Paysera България, Георги Маринов, изп. директор на EasyPay, Борис Илинов, финансов мениджър в Klear, Филип Мутафис, изп. директор на Paysera България, Благовест Караджов, изп. директор на iuvo и Лоик льо Пишу, съосновател и изп. директор на Klear;    ©  Анита Соколова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • EasyPay планира да постави около 80 банкомата в цялата страна
  • Paysera залага на инициираните разплащания, които минават директно през банковата сметка
  • Clear и iuvo продължават да предлагат високи доходности, въпреки покачването на лихвите

Българският финтех сектор е в добро състояние, a потребителите постоянно се увеличават. Това обявиха представители на някои от най-големите компании от бранша. "През 2017 г. година се събрахме за пръв път" казва Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera, като посочва, че тогава са положени основите на българската финтех асоциация в България. Именно четири от основателките на асоциациата представиха данни за развитието през 2023 г. пред медиите, сред които и "Капитал". Една от най-старите финтех фирми в България - основаната през 2004 г. EasyPay планира да постави банкомати, друга, Paysera, ще се опита да наложи нов начин за разплащане, а iuvo и clear, които предлагат b2b заеми и продукти, подобни на депозит, вдигат доходностите и подготвят нови продукти.

От банкомата

"Близо 407 хил. потребители получават пълна информация за сметките си във Viber" заявява Георги Маринов, изпълнителен директор на EasyPay. Kомпанията вече е издала над 200 хил. предплатени карти, които в бъдеще ще се свържат със сметки на потребителите. В допълнение тя планира да постави около 80 банкомата в страната, през които да могат да се теглят и внасят пари в предплатените дебитни карти. Целта обаче не са частните клиенти, а малките фирми, които да могат да зареждат пари по сметката си без да се налага да ходят до клон на фирмата. Според Маринов поставянето на автоматизирани касови машини по малките населени места, не е икономически оправдано.

"Нашата цел винаги е била да създаваме услуги, които да са търсени и достъпни, хората сами да ги разпознават и да искат да ги ползват. За съжаление, с всички регулации от последните години секторът стана по-консервативен" казва Маринов. Предплатената карта, която се получава на каса, не съдържа името на картодържателя на гърба, което позволява издаването на място. Сметката към нея няма такса за издаване и за месечно обслужване, подкрепена с две безплатни тегления месечно на банкомат.

До банковата сметка

Докато EasyPay се разпространява физически, Paysera залага на технологичното развитие. Компанията , която е обработила плащания за над 600 млн. лева от началото на годината, смята, че инициираните разплащания ще бъдат следващата бързорастяща технология в сектора. Плащанията с иницииране, базирано на отвореното банкиране, се увеличават с над 30% през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на миналата година, показват данни на компанията. Плащането с иницииране е всъщност разплащане директно от банкова сметка или дигитален портфейл, без необходимост от въвеждане на данни от кредитна или дебитна карта.

"Услугата за иницииране на плащане има пълния потенциал да се превърне в алтернатива на картовите плащания онлайн, заради високото ниво на сигурност за купувачите и по-добрите условия за търговците", коментира Филип Мутафис, изпълнителен директор на Paysera България. В България обаче инициираните плащания все още не са набрали достатъчно инерция, въпреки че според компанията се нареждат на второ място по обем на плащанията онлайн след картите.

От кредита

Благовест Караджов, изпълнителен директор на iuvo, също е доволен от полугодието. Основаната през 2016 г. peer-to-peer (P2P) платформа за предоставяне на кредити и депозити е част от MFG. За седемте години от създаването си компанията достигна до 40 хил. инвеститори, които инвестират общо около 390 млн. евро, постигайки средна годишна възвръщаемост от 9.2%. "Средната стойност на инвестирания портфейл е около 4 хил. евро" споделя Караджов.

Продуктът на компанията работи така, че свързва кредитополучатели с оферти на небанкови кредитни институции, които предлагат условия в зависимост от профила на потребителя. Освен че, може да се кандидатства за заем, може и да се отдават назаем пари срещу лихва, като това може да се случва автоматично, където парите се заключват (пак могат да се теглят, но се губи лихвата) за определен период от време срещу определена доходност, или ръчно, където потребителя избира в кой заем да инвестира в зависимост от матуритет, лихва и т.н. Компанията планира и продукт свързан с ипотечното кредитиране в близко бъдеще.

До депозита

Борис Илинов, финансов мениджър в Klear, която също е основана през 2016 г., смята че решенията за финансиране в България остават "скъпоструващи" със среден годишен разход от около 23%. Това, което предлага Klear, е и "купи сега-плати после" (на вноски), като за разлика от iuvo, средствата се отдават на заем от самата фирма. От началото на годината във финтех компанията са инвестирани нетно над 500 хил. евро, което е с 40% повече спрямо същия период предходната година.

Потребителските кредити стават все по-скъпи, а банките предоставят предимно променлива лихва. "Klear предлага фиксиран лихвен процент по време на целия срок на изплащане" заявява Илинов, като средният годишен разход е между 10 и 14%. С рязкото нарастване на инфлацията, докато банките не вдигат лихвите по депозитите, хората пренасочват спестяванията си към алтернативни инвестиции. "Klear стана свидетел на 40% ръст в P2P инвестициите през първата половина на 2023 г." заявява финансовия мениджър, като посочва, че общо около 2 хил. инвеститори са финансирали 35 млн. лв. под формата на кредити.

Все още няма коментари
Нов коментар