🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Газпром" търси купувач на веригата си бензиностанции в България

Руският гигант дойде преди 11 години, сега продава 23 обекта, 12 терена и склад за около 60-80 млн. евро

Заради малкото на брой обекти в България, веригата всяка година е на загуба
Заради малкото на брой обекти в България, веригата всяка година е на загуба
Заради малкото на брой обекти в България, веригата всяка година е на загуба    ©  Надежда Чипева
Заради малкото на брой обекти в България, веригата всяка година е на загуба    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Продават се 23 работещи обекта, 12 терена и склад за горива, а търсената сума е 60-80 млн. евро.
  • Руският гигант дойде преди 11 години през Сърбия и оттогава е все на загуба.
  • Веригата е седма по приходи и продажбата едва ли ще размести българския пазар на дизел и бензин.

"Газпром нефт" търси изход от петролния си бизнес в България. Това поне става ясно от обява, разпространена в сектора. В пакета се предлагат 23 бензиностанции под бранда Gazprom, склад за горива в Костинброд и още 12 терена. А необвързващите оферти се чакат до 23 ноември.

Руската компания развива мрежата си у нас през сръбското си дружество "Нафтена индустрия Сърбия" (NIS), като в България бизнесът се развива през дружеството "НИС Петрол". От българския и сръбския офис не отговориха на въпросите на "Капитал" какви са причините за намерението да излязат от пазара и дали продават и други активи в района.

Според информация от пазара желанието им за излизане не е ново, като сондажи сред купувачи е имало и предишни години, както и през пролетта, и според някои източници това е по-скоро поредният опит да се тества пазарът, за да се види каква цена може да бъде постигната за активите. Според други обаче за първи път предложението е поверено на инвестиционен консултант.

Мениджъри от сектора на горивата коментират, че основен проблемен момент може да се окаже търсената цена, която варира според различни информации от 60 млн. евро до 80 млн. евро на база активите и високата цена, на която са придобити бензиностанциите в миналото. Друг проблем би се оказала неатрактивността на местния пазар към момента, който е силно руски сега и разтърсван от постоянни политически упражнения.

НИС в България

"Газпром Нефт" е на българския пазар през дружеството "НИС Петрол". Едноличен собственик на капитала е регистрираната в сръбския град Нови Сад NIS. В нея руската група "Газпром" държи 56%, а сръбската държава почти 30%.

Компанията започна да инвестира на българския пазар бавно от 2011 г. с единични покупки на бензиностанции и терени, противно на първоначалните очаквания, че ще закупи наведнъж сериозна бройка обекти от конкурент.

В края на 2012 г. тя купи и лицензиран склад за течни горива - бензин и дизел, край София (в Костинброд) за 20 млн. евро от българската "Газтрейд". Продавачът си запази половината част от базата, където развива бизнеса си с пропан-бутан.

Първоначалните заявки бяха, че тя се готви да влезе в лидерския списък на веригите в страната и да се позиционира като premium бранд. От началото на дейността си досега българското дружество е всяка година на загуба, а към края на миналата година отрицателният капитал на компанията е почти 88 млн. лв. При приходи от 220 млн. лв., текуща загуба от над 6 млн. лв. и на фона на силна година за конкурентите.

Обяснението на представители от бизнеса за минусите е, че компанията не успява да разгърне националното си покритие, част от бензиностанциите са купени или наети на много висока цена и т.н.

През април 2022 г. българското дружество получава от сръбската си компания майка писмо за подкрепа, с което потвърждава, че има капацитет да продължи да подкрепя финансово тукашното дружество поне 12 месеца. В отчета се казва още, че "съществуването на дружеството като действащо предприятие и способността му да покрие задълженията си в голяма степен зависят от подкрепата на собственика".

Към края на 2022 г. веригата на "НИС Петрол" се състои от 34 бензиностанции, като 23 са собствени, а 12 са взети под наем. През пролетта на тази година "НИС Петрол" се раздели с част от бензиностанциите си, които бяха под наем за срок от 10 години. Договорът изтече и те преминаха обратно към "Шел България".

От бранша обясниха, че през изминалата година компанията е получила много малко суровина от сръбската рафинерия. Продажбите на база отчета на компанията са за около 100 хил. тона петролни продукти, от които 2/3 са на пазара на дребно, а остатъкът - на едро.

"Газпром" в Сърбия

В началото на 2009 г. руската "Газпром нефт" приключи сделката по закупуването на мажоритарния дял от акции в държавната сръбска петролна компания "Нафтена индустрия Сърбия" (NIS), като руското участието достига 56.15%. През май 2022 г. сръбската NIS променя структурата на собствеността си, като мажоритарният акционер Gazprom Neft намалява дела си на 50%. А 6.15% от акциите са прехвърлени на Gazpom PAO посредством сделка на Сръбската фондова борса.

Цената на сделката беше 400 млн. евро, като сред ангажиментите на купувача беше да модернизира рафинерията в Панчево, така че горивата да отговарят на европейските стандарти, както и по-малката бивша държавна рафинерия - тази за моторни масла в Нови Сад. От отчетите на сръбската компания става ясно, че направените инвестиции в Панчево са за над 800 млн. евро, като значително се е повишил и капацитетът на производството на светлите горива.

На пазара на Балканите NIS управлява общо мрежа от над 400 бензиностанции под две марки - NIS Petrol и премиум марката GAZPROM. Обекти на дребно компанията има освен в България и Сърбия и в Босна и Херцеговина и в Румъния.

Сърбия не е член на ЕС, но NIS внася суров петрол за своята рафинерия в Панчево чрез петролопровод Adria от терминала на остров Krk и системата на хърватския оператор Jadranski Naftovod (Janaf).

NIS отдавна се опитва да разнообрази вноса и тества различни суровини, включително иракски и нигерийски барели. През последните няколко години основните източници на доставки за Панчево са били иракският суров петрол Kirkuk и Novy Port на Gazprom Neft от проекта Арктика, пише Energy Intelligence.

През декември NIS подписа сделка за транспортиране на суров петрол с Janaf, запазвайки капацитет за транспортиране на 6.2 милиона тона суров петрол за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2024 г. В началото на тази година беше съобщено, че Сърбия планира да инвестира в изграждането на петролопровод до Унгария, който ще помогне за диверсифицирането на доставките, свързвайки сръбската и унгарската тръбопроводна система и ще се явява допълнителна връзка на системите Adria и "Дружба".

Потенциалният изход от България на седмата по приходи верига бензиностанции няма да разбърка много местния пазар. Много по-вероятно е предлаганите активи да заинтересуват вече присъстващите играчи, и то на парче, но все пак за пакета може да се появи и някой нов регионален. При сделка това ще означава сбогуване с "Газпром", след като от пролетта на 2022 г. не внасяме газ от руския гигант, като единственото присъствие ще е през "Турски поток" и транзита през България. Но пазарът на бензин и дизел тук остава подвластен на другия руски играч - "Лукойл", макар и под интензивен натиск за раздяла от страна на властта.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gom581138409 avatar :-|
    gom581138409
    • - 3
    • + 6

    Чудесно, да се махат.
    Колкото по-малко връзки с рашистан толкова по-добре за България!
    Копейките ще запзапочнат вой разбира се....

    Нередност?
  • 3
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 1
    • + 3

    Защо не са запорирани тези активи?
    Да, преди няколко месеца бяха чорапенковците, но сега правителството защо не действа?

    Нередност?
  • 4
    scs591119180 avatar :-P
    Гаргамел
    • - 2
    • + 5

    Ние не замръзнахме, но Гняспром сдаде багажа 🙃

    Нередност?
  • 6
    athanatos avatar :-|
    Athanatos
    • + 1

    Горд съм, че нито веднъж не съм спирал на бензиностанция от тази верига, освен веднъж, за да използвам тоалетната.

    Нередност?
  • 7
    gda1489232327518827 avatar :-|
    Марио Сергиев

    До коментар [#4] от "Гаргамел":

    За ГазПорн ли става
    дума? 🤭

    Нередност?
Нов коментар