Най-големите производители в сектор "Химия": Продажби за милиарди и огромни печалби

Приходите на най-големите компании в сектора нарастват с повече от 87% през 2022 г.

Лидерът "Астра биоплант" обединява седем предприятия за биодизел и масла
Лидерът "Астра биоплант" обединява седем предприятия за биодизел и масла
Лидерът "Астра биоплант" обединява седем предприятия за биодизел и масла    ©  Надежда Чипева
Лидерът "Астра биоплант" обединява седем предприятия за биодизел и масла    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Сумарните приходи за 2022 г. на топ 10-те производителя в сектор "Химия" надхвърлят 14.7 млрд. лв.
  • Лидерът "Астра биоплант" е с над 7.2 млрд. лв. оборот за 2022 г.
  • С най-висока печалба е "Агрополихим", следвана от "Лукойл Нефтохим Бургас".

През 2022 г. сумарните продажби на топ 10-те производителя в сектор "Химия" надхвърлят 14.7 млрд. лв. Приходите средно за компаниите в секторната класация скачат с над 87% спрямо 2021 г.

Четири от дружествата отчитат милиардни продажби, като лидерът "Астра биоплант" е с над 7.2 млрд. лв. Силната година си личи и по големите печалби на фирмите, произвеждащи горива, торове, изделия от пластмаса, препарати. Най-значим е финансовият резултат на "Агрополихим" (228.1 млн. лв.), следван от "Лукойл Нефтохим Бургас" (129.5 млн. лв.).

"Агрополихим" е и компанията с най-висока рентабилност за 2022 г., а втора по този показател е "Неохим".

От дружествата в секторната класация най-големите работодатели са "Готмар" (1290 заети), "Лукойл Нефтохим Бургас" (1284) и "Хамбергер България" (1114).

Скок в износа на горива

Четири фирми в топ 10 са в сектора на горивата. В тази група са лидерът "Астра биоплант" с над 7.2 млрд. лв. приходи за 2022 г., "Лукойл Нефтохим Бургас" (с над 2.1 млрд. лв.), "Инса ойл" (над 1.9 млрд. лв.) и "Приста ойл холдинг" (над 148.2 млн. лв.). В голяма степен ръстът на оборотите се дължи на продажбите на горива (основно дизел) на украинския пазар след началото на руската инвазия, но и на високата цена на петролните продукти през 2022 г.

Лидерът в класацията - русенският производител на биодизел и слънчогледово олио "Астра биоплант" на Станко, Младен и Деян Станкови, отчита над 118% ръст на приходите през 2022 г. Големият скок на оборота идва по всички производствени направления (биодизел, сурови и свежи масла), когато мощностите са били натоварени 85%. За 2022 г. печалбата на групата, обединяваща седем предприятия, е 90 млн. лв., а година по-рано е била 227 млн. лв.

Вторият в класацията - "Лукойл Нефтохим Бургас", отчита над 2.176 млрд. лв. продажби за 2022. През декември 2023 г. руската група съобщи официално, че е започнала преразглеждане на стратегията си по отношение на активите си в България.

"Инса ойл" на Георги Самуилов заема трето място в топ 10 с над 1.919 млрд. лв. приходи и ръст над 107%. Компанията, която има бази в Белозем, Бургас и Русе, е голям вносител и износител на дизел.

Традиционно в класацията попада и "Приста ойл холдинг" (10-о място) на братя Бобокови. Компанията отчита над 58% ръст на продажбите през 2022 г., които надхвърлят 148 млн. лв.

Торовите заводи

В топ 10 влизат и три дружества, които произвеждат торове. Най-големият и частен български завод за азотни и фосфорни торове "Агрополихим" - Девня (4-о място), в който акционери са Филип Ромбаут (Белгия) и Искър Искров, продължава амбициозната си инвестиционна програма. В следващите пет години компанията ще инвестира 490 млн. лв. в инсталация за азотна киселина и в свързани проекти, като по този начин ще удвои производството на азотни торове.

Приходи над 661 млн. лв. през 2022 г. отрежда на торовия завод "Неохим" - Димитровград, пето място в топ 10. През 2023 г. австрийската компания Borealis - миноритарен акционер в "Неохим", продаде азотния си бизнес на чешката Agrofert - собственост на доскорошния премиер на държавата Андрей Бабиш, която придоби 20.3% от "Неохим". Сделката засяга производството на торове, меламин и технически азотни продукти и се оценява на 810 млн. евро. В пакета влизат производствени активи в Австрия, Германия и Франция, както и широка търговска и дистрибуторска мрежа, включително и в България. През 2023 г. обаче димитровградският завод често затваряше заради аварии, което рязко сви продажбите му и компанията излезе на загуба близо 39 млн. лв.

Инвестиционни намерения

С над една пета увеличава приходите си производителят на калцинирана сода и сода бикарбонат "Солвей Соди" - Девня (6), собственост на белгийската група Solvay и турската Sisecam. Най-новата инвестиция, която компанията планира, е за изграждане на инсталация за производство на пара с оползотворяване на алтернативни горива (RDF и биомаса). По предварителни оценки проектът е за 150 - 200 млн. лв. и е част от по-голям пакет, целящ намаляването на въглеродните емисии на компанията.

Производителят на бързооборотни стоки "Фикосота" (перилни, почистващи, миещи продукти, за лична грижа и козметика, хигиенни за еднократна употреба) също влага сериозни средства в развитие на бизнеса си. Една от инвестициите на компанията на братята Красен и Жечко Кюркчиеви, която отчита над 263.3 млн. лв. оборот през 2022 г. (7-о място), е в линия за опаковане на течни продукти в гъвкави полипропиленови опаковки. Проектът е на стойност 620 хил. евро и е съфинансиран от Innovation Norway.

Силна 2022 г. отчита и фирма "Готмар" - гр. Съединение (8-а позиция), собственост на Георги Тучев. Компанията е специализирана в преработването на термопластмаси и оперира на пазара от 1992 г. Чрез дружеството "Нова трейд" групата обхваща и производството на минерална вода "Бачково" и безалкохолните напитки Derby. За 2022 г. отчита над 240.9 млн. лв. оборот (8-а позиция).

С над 218.8 млн. лв. продажби заводът за производство на седалки за тоалетни "Хамбергер България" заема 9-о място в класацията. Дружеството е част от едноименна група Hamberger Industriewerke, създадена през 1866 г. от германската фамилия Хамбергер.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар