"Хайделберг Матириълс Девня" вече предлага въглеродно неутрален цимент

Продуктът evoZero на групата Heidelberg Materials е първият в света със 100% уловени емисии

"Хайделберг Матириълс Девня" вече предлага въглеродно неутрален цимент
"Хайделберг Матириълс Девня" вече предлага въглеродно неутрален цимент
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Създаването на въглеродно неутрален цимент изглежда невъзможна задача, тъй като самият химически процес протича с отделяне на парниковия газ. Именно това обаче прави иновативно решението evoZero, разработено от групата Heidelberg Materials - първият в света цимент с нулево нетно съдържание (net-zero) на въглероден диоксид. Технологичният пробив става възможен благодарение на съоръжението за улавяне и съхранение на емисиите в Бревик, Норвегия. Продуктът вече се предлага и от "Хайделберг Матириълс Девня" (преди "Девня Цимент") и има своите първи клиенти. А с изпълнението на аналогичния проект ANRAV, който българското дружество разработва в момента, evoZero ще може да се произвежда и директно в страната.

Иновации в действие

Основният проблем на циментовата индустрия по пътя й към въглеродна неутралност са емисиите, отделяни при производството на междинния продукт клинкер, които не могат да бъдат избегнати. Решението на Heidelberg Materials е те да бъдат уловени и съхранени в специално съоръжение. Пилотният проект се разработва в завода на групата в Бревик и е първият такъв в сектора. Създаването му започва през 2005 г., като се очаква да заработи през тази година. Съоръжението ще улавя 400 хил. тона въглероден диоксид годишно, което се равнява на 50% от емисиите на завода.

Това на практика позволява на завода да произвежда въглеродно неутралния цимент evoZero. Нещо повече, той запазва качествата на конвенционалния продукт, тъй като технологията не променя състава и представянето на цимента, което позволява да бъде използван за всякакви приложения.

Циментът evoZero ще се предлага в два варианта в зависимост от местоположението на клиента. evoZero Carbon Captured Brevik се доставя директно от завода в Бревик, Норвегия, постигайки своя net-zero отпечатък през целия си жизнен цикъл. Клиентите от други европейски страни могат да изберат evoZero Carbon Captured, който ще се доставя от близките заводи, като същевременно се възползват от единствените по рода си способи за спестяване на CO2, постигнати в Бревик. evoZero Carbon Captured разполага с net-zero отпечатък при доставка.

За двата продукта способите за улавяне на въглероден диоксид са прозрачни и проследими чрез използване на блокчейн технология, чрез която клиентите на Heidelberg Materials ще получат верифицирано въглеродно показание за своята evoZero покупка. Използват се добре установени принципи като mass-balancing и book-and-claim, механизмите за улавяне на въглероден диоксид и отчитане на емисиите са прегледани, одитирани и потвърдени от трета независима страна.

За клиенти визионери

Първите клиенти на революционния продукт вече са факт и в България и очакват своите доставки. "Нашето предприятие разполага с най-широкото в страната продуктово портфолио от цименти с различни приложения. evoZero е изключително допълнение, което няма аналог и утвърждава "Хайделберг Матириълс Девня" като основен доставчик на решения", коментира търговският директор на българското дружество Михаил Лазаров. По думите му продуктът се търси от визионери, които се стремят да се отличат от конкурентите си и да бъдат лидери в своята област. "Удовлетворени сме, че срещаме съмишленици, които споделят нашите идеи и заедно можем да извървим пътя към създаването на нова култура в бизнеса", добави той.

Според Лазаров през последните години се забелязва тенденция не само по света, но и в България на повишено търсене на устойчиви проекти, като редица местни компании се опитват да се позиционират в този сегмент. "Хайделберг Матириълс" вече е в състояние да предостави продукт, който допринася за изпълнението на техните цели. evoZero е решение, което изпълнява различни и значими задачи по пътя на устойчивото развитие в строителния бранш - при сертифициране, при осигуряване на качество и надеждност", уточни Лазаров.

Българският принос

Ребрандирането на "Девня Цимент" на "Хайделберг Матириълс Девня" през миналата година не е случайно. С новото име компанията дава старт на още по-амбициозни проекти за кръгова икономика и декарбонизация на продуктите, включително чрез изпълнението на иновация, подобна на тази в Бревик.

Такъв е проектът ANRAV, който цели да превърне завода в Девня в първия въглеродно неутрален в Източна Европа. С помощта на тръбопровод той ще свързва инсталация за улавяне на въглеродни емисии от "Хайделберг Матириълс Девня" с изчерпаното газово находище "Галата", където те ще се складират. За самото улавяне компанията ще комбинира две иновативни технологии - Oxyfuel и Amine, което ще осигури много висока ефективност на съоръжението - до 98%. През 2022 г. ANRAV беше селектиран измежду 197 конкурентни eвропейски проекта, като получи грант на стойност 189 млн. евро по програма от фонд "Иновации". Проектът се предвижда да бъде въведен в експлоатация през 2029 г. и дори да надмине по успех пилотния в Бревик, тъй като ще улавя по 800 хил. тона въглеродни емисии годишно.

ANRAV е от съществено значение за развитието на иновативни технологии в България и региона. "Със стартирането му се открива възможност да произвеждаме собствен evoZero цимент, който ще бъде достъпен на пазара както в страната, така и в чужбина", посочи ръководителят на проекта Константин Божинов. По думите му проектът ще допринесе за целта на цялата група Heidelberg Materials да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., както и за декарбонизирането на индустрията в региона на Източна Европа, включително чрез потенциала си за създаване на единен клъстър за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид.