Четвъртата пещ ще затвърди позициите на "Рубин" като сериозен конкурент на европейските пазари

Георги Пасков, изпълнителен директор на стъкларския завод "Рубин"

Георги Пасков, изпълнителен директор на стъкларския завод "Рубин"
Георги Пасков, изпълнителен директор на стъкларския завод "Рубин"
Георги Пасков, изпълнителен директор на стъкларския завод "Рубин"
Георги Пасков, изпълнителен директор на стъкларския завод "Рубин"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компанията

Стъкларският завод "Рубин" е една от най-големите компании в Плевен - и като приходи, и като брой служители. Мащабната инвестиционна програма, която изпълнява през последните години, е за над 400 млн. лв. Тя ще даде възможност на предприятието, което работи вече близо 60 години, да се превърне в един от най-модерните производители на стъклени опаковки не само на Балканите, но и в света.

Заводът вече има две нови пещи с капацитет 450 тона на денонощие и много по-голяма гъвкавост да прави различни видове стъклен амбалаж. Трета пещ за още 300 тона се изгражда в момента и се очаква да бъде пусната в средата на тази година. Плановете включват изграждане и на четвърта пещ.

Какво от действащия все още план за модернизация предстои да се направи през тази година?

Усилено работим по инвестиционната ни програма и през 2024 година ще се осъществи въвеждане в експлоатация на 300-тонна ванна пещ от германските компании от групата Sorg GmbH и EME GmbH. Предвидените дейности включват довършителни работи по производствените сгради, изграждане на ванната пещ и асемблиране на поточните й линии. Това са ключовите стъпки за реализиране на нашата стратегия за модернизация и повишаване на ефективността и качеството на производство ни.

С изпълнението й може ли да се каже, че заводът ще е изцяло обновен, или има и следващи етапи? Какво включват те - като суми, срокове и ефект?

Заводът вече е изцяло модернизиран. Към днешна дата на площадката функционират две пещи, които са от изцяло ново поколение - буквално всичко в него е напълно обновено. Това, върху което работим в момента, е увеличаване на капацитета. Дългосрочният ни план включва изграждането на още една пещ - общо четири пещи за производство на бяло и цветно стъкло. Към момента завършваме инвестицията по третата мощност и предстои работа по планирането на нова ванна пещ в началото на 2026 година. Стойността на проекта е трудно да се прогнозира в момента, тъй като включва множество производствени изисквания, които в момента не можем да дефинираме. Въпреки това е важно да се отбележи, че инвестицията ще бъде по-голяма от настоящата, която е на стойност 110 млн. лева. Четвъртата пещ безспорно ще затвърди позиционирането на "Рубин" като сериозен конкурент на европейските пазари.

Друг основен фокус за 2024 година е изграждането на открита складова площадка със стратегическа локация, чрез която да преодолеем трудностите, пред които се изправяме поради лошата инфраструктурна свързаност на град Плевен. Идеята е чрез експедирането на значителни количества стока до въпросната площадка да се улесни логистиката за клиентите до ниво, конкурентно на останалите доставчици, и да се превъзмогнат трудностите с експедирането в зимните месеци.

С какви стъпки планирате увеличение на капацитета?

В момента разполагаме с две пещи за производство на стъкло с общ капацитет 450 тона на денонощие. Третата пещ, която се изгражда в момента, ще увеличи капацитета с още 300 тона на денонощие. Следващата стъпка в нашата стратегия е инсталирането на четвърта нова пещ, като това ще ни позволи да увеличим общия капацитет на предприятието до над 1000 тона стъкломаса на денонощие.

Забавянето на икономиките в Западна Европа как влияе върху поръчките на "Рубин"?

Пожарите и безводието се отразяват на реколтите и съответно на потреблението на нашата продукция. Генерално забавянето на икономиките в Западна Европа в момента оказва значително влияние върху производителите на стъклени опаковки, включително и нашата компания. От друга страна, смятам, че намаляването на цените на енергоносителите ще доведе до намаления в крайните потребителски цени, което следва да повиши и потреблението, а с това и нуждата от стъклени опаковки.

Очаквате ли да расте делът на български клиенти заради замяната на пластмасата със стъкло?

Тенденцията за ограничаване на използването на пластмаса поради осъзнаването на негативните въздействия върху човешкото здраве и околната среда ще доведе до увеличение на дела на употребата на стъклени опаковки в цяла Европа и съответно и в България.

Технологиите, с които работите, позволяват ли за изходен материал да ползвате употребявани бутилки? Какъв е делът?

В стремежа си към устойчиви практики "Рубин" поставя значителен акцент върху рециклирането на стъкло и се стреми към постоянно увеличаване на неговия относителен дял. Чрез повторното интегриране на стъклени трошки в производствения цикъл се намаляват не само отпадъците, но и влагането на суровини. Отпадъчното стъкло се топи при по-ниска температура от пресните суровини. Това означава, че се консумира по-малко енергия при производството, което допълнително намалява въглеродния отпечатък. Стъклото по никакъв начин не губи свойствата си при последващо преработване и може да се рециклира многократно. Именно затова следва да се насърчава използването на стъклени опаковки, дори и чрез законодателство на ниво Европейски съюз.

Въпреки това трябва да отбележим, че употребата на рециклирани стъклени опаковки е ограничена от недостатъчно количество събрано стъкло за рециклиране. В България все още има нужда от по-нататъшно развитие на инфраструктурата за събиране и рециклиране на стъкло, за да се осигури по-голям достъп до употребявана суровина и да се насърчи устойчивото използване на ресурсите.

Вече използвате възможностите на изкуствения интелект - в каква степен планирате още той да навлиза и в кои области?

Възможностите, които ни предлага изкуственият интелект, вече се използват в нашата компания. AI контролира горивните процеси, с което постигаме максимална оптимизация на използваната енергия. AI осигурява 24/7 наблюдение и коригиране на използваната енергия, което води до значителна оптимизация. Развитието на технологиите ни помага да използваме по-ефективно ресурсите, което е главна цел предвид енергоинтензивността на производството. Планираме да разширим използването на изкуствения интелект в различни области на нашето предприятие. Към момента изследваме възможности за прилагане на автоматизирани системи за предвиждане на дефекти в производствения процес, които ще помогнат да се предотвратяват проблеми, преди да възникнат. Това включва подобрения в производствения процес и логистиката, като се стремим да извлечем максимална полза от възможностите, които предоставя изкуственият интелект във всички аспекти на нашия бизнес.