Иновации и в тежката промишленост? Може, разбира се

Бизнесът може да кандидатства по няколко схеми от новата програма "Конкурентоспособност", както и за различни дългови инструменти

По някои от мерките компаниите от тежката промишленост са допустими, но само в партньорство с по-малки фирми
По някои от мерките компаниите от тежката промишленост са допустими, но само в партньорство с по-малки фирми
По някои от мерките компаниите от тежката промишленост са допустими, но само в партньорство с по-малки фирми    ©  Георги Кожухаров
По някои от мерките компаниите от тежката промишленост са допустими, но само в партньорство с по-малки фирми    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Големите фирми могат да кандидатстват по серия от мерки, но често пъти с "уговорката" да са в партньорство с по-малки дружества.
  • Заради спецификата им схемите за тежката индустрия са далеч по-малко в сравнение с мерките за по-малкия бизнес.
  • Въпреки това обаче възможности има - от иновации, роботи и виртуална реалност до дългови инструменти и ВЕИ.

По кои мерки и програми може да кандидатства бизнесът, така че да модернизира производството си, да спести електроенергия или просто да оптимизира процесите? Отговорът е прост и лесен, когато става въпрос за малки и средни предприятия, но е по-сложен и сух, когато говорим за тежката индустрия. Голяма част от европейските схеми и процедури както по линия на фондовете, така и по линия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) вече са в ход, а кандидатстването по някои от тях дори приключи. Например всички схеми от ПВУ, за които Министерството на иновациите и растежа (МИР) отговаря, вече са завършили и не са налице актуални или предстоящи възможности за подкрепа. Тогава какво е предвидено за по-големите?

Част от програмите се движат от МИР, което чрез своята главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" е отговорно за изпълнението на няколко (вече затворени) схеми по ПВУ, както и за две програми - по линия на фондовете при споделено управление за периода 2021 - 2027 г. (програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" и програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация").

Пари, но с условия

Целта на програмите е осигуряване на подкрепа за предприятията в България в основните проблемни области, които спъват тяхната конкурентоспособност и забавят трансформацията към дигитална, нисковъглеродна и ресурсоефективна икономика. Чрез основните направления на подкрепа по тях се цели именно създаване на изцяло нова среда за иновативно и интелигентно икономическо развитие и намаляване на регионалните различия, обясняват от МИР за "Капитал".

Експертите изтъкват, че в обхвата на предприятията от сектора на тежката промишленост разглеждат дружествата от отраслите енергетика, металургия, машиностроене, химическа, добивна промишленост. Предвид спецификата на дейност на тези предприятия обаче значителна част от тях попадат в категорията големи (предприятия, които не отговарят на изискванията на микро-, малки и средни предприятия) по смисъла на Закона за малките и средните предприятия. В определена част от случаите това са и предприятия, които са включени в Регистъра за търговия с квоти за емисии на парникови газове или предвид спецификата на дейността им осъществяват дейности, които имат влияние върху околната среда. В тази връзка са налице определени специфики по линия на подкрепата с европейски средства, които е добре да бъдат отчетени, обясняват експертите.

"Малки" партньори - големи възможности

Така например според нормативната уредба, уреждаща подкрепата по линия на Европейския фонд за регионално развитие, големите предприятия са допустими за подкрепа за производствени инвестиции за научноизследователски и иновационни дейности, но при условие че си сътрудничат с микро-, малко или средно предприятие, както и за мерки, свързани с подобряване на енергийната ефективност. Малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители) и дружества със средна пазарна капитализация (до 3 хил. служители), които също спадат към големите предприятия, имат повече възможности за подкрепа, но и тя е значително ограничена спрямо тази, предвидена за МСП.

Иновации за всички

И все пак по линия на новата програма "Конкурентоспособност" са заложени различни мерки за подкрепа на предприятията в България, включително големи предприятия и такива от сектора на тежката индустрия, като мерките са съобразени с тези изисквания. Общият й бюджет е почти 3 млрд. лв., като по нея основно се подкрепят иновации в предприятията, дигитализация, растеж и конкурентоспособност, енергийна ефективност в предприятията и преход към кръгова икономика.

Към момента дружествата от тежката индустрия може да кандидатстват по следните мерки:

Процедура "Разработване на иновации в предприятията" - на 15 януари беше обявена процедура за подкрепа за разработване на иновации в предприятията с краен срок за кандидатстване до 16:30 часа на 15.05.2024 г. Тя е с бюджет 127 млн. лв. и е насочена към МСП, малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители), а кандидатстването на големи предприятия е допустимо единствено в партньорство с МСП. По мярката се подкрепят предприятия от различни икономически сектори, включително и от отрасъла на тежката промишленост. По процедурата е допустимо да се кандидатства самостоятелно или в партньорство с друго предприятие, включително с юридическо лице с нестопанска цел, извършващо стопанска дейност.

Максималният размер на помощта е до 500 хил. лв. Съфинансирането по процедурата е до 60%. По мярката ще се финансират дейности по разработването на продуктови иновации или иновации в бизнес процесите в тематичните области на ИСИС 2021 - 2027 г., свързани с извършване на изследвания, изпитвания, измервания и валидиране; създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, както и дейности по защита правата по индустриална собственост на национално и международно равнище на разработваната иновация.

Компаниите от тежката индустрия бяха допустими за кандидатстване и по схемата за внедряване на иновации в предприятията, чийто краен срок за кандидатстване изтече в средата на февруари. Процедурата е с бюджет почти 300 млн. лв., като максималният размер на помощта бе до 800 хил. лв.

През второто тримесечие на 2024 г. по линия на новата програма "Конкурентоспособност" министерството планира да обяви процедура за защита на права по индустриална собственост в предприятията. Целта на мярката е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските предприятия за заявяване и защита на права по индустриална собственост на национално, европейско и международно равнище за защита на патенти за изобретения, полезни модели, марки и промишлени дизайни.

Процедурата ще е с бюджет почти 24 млн. лв. и е насочена към МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация (до 499 служители). По мярката ще се подкрепят предприятия от различни икономически сектори, включително и от отрасъла на тежката промишленост. Максималният размер на помощта ще е до 50 хил. лв. Съфинансирането ще е до 100%.

Виртуална реалност и роботи

В края на годината по програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" МИР планира да обяви и процедура за въвеждане на технологии от областта на Индустрия 4.0 в предприятията. Тази мярка е предвидено да се изпълнява в комбинация с дългов финансов инструмент. Ще се насърчават проекти за добавена/виртуална реалност, автономни роботи, облачни технологии и др., както и осигуряване на киберсигурност и поверителност на данните в предприятията. Ще се финансират и дейности, свързани с повишаване на цифровите умения на персонала.

Процедурата с безвъзмездни средства ще е с бюджет 101.7 млн. лв. и ще е насочена към микро-, малки и средни предприятия от различни икономически сектори, включително и от отрасъла на тежката промишленост. Максималният размер на помощта ще е до 500 хил. лв., като ще се финансират разходи за ДМА, ДНА и разходи за услуги. Съфинансирането ще е до 50%. Дружества със средна пазарна капитализация и малки дружества със средна пазарна капитализация са допустими по това направление, но само в рамките на финансовия инструмент, който ще е под формата на Гаранционен инструмент за дигитализация и ще е с бюджет 94.3 млн. лв.

... закъде без енергийна ефективност

По програмата за бизнеса ще се структурира и гаранционен инструмент за енергийна ефективност и кръгова икономика с бюджет над 200 млн. лв. Гаранционният инструмент ще е в комбинация с безвъзмездна подкрепа под формата на техническа помощ за изготвяне на обследване на енергийна ефективност, което да послужи като основа за предвидените за изпълнение инвестиции, свързани с подобряване на енергийната ефективност.

В рамките на инструмента за кръгова икономика ще се подкрепят мерки за енергийна и ресурсна ефективност, като освен реализирането на препоръките от енергийното обследване ще се подкрепя и въвеждането и сертифицирането на системи за енергиен мениджмънт, на системи за мониторинг и контрол на енергопотреблението. Освен това фирмите ще бъдат стимулирани да използват електрическа, топлинна и охлаждаща енергия, произведена от възобновяеми източници за собствено потребление.

Като част от инструмента ще може да се кандидатства и за мерки, свързани с по-ефективното използване на суровини и ресурси, намаляване генерирането на отпадъци, осигуряване по-голяма дълготрайност на продуктите, въвеждане на безотпадни технологии и др. Големите предприятия може да възползват от посочения инструмент само по отношение на мерките за енергийна ефективност и възобновяеми източници, а всички останали (МСП, включително дружества със средна пазарна капитализация и малки дружества със средна пазарна капитализация) ще може да кандидатстват на практика за всичко.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар