🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акциите на Reddit скочиха с над 50% при борсовия си дебют

Социалната мрежа получи оценка от 6.4 млрд. долара

Reddit стартира при 34 долара за акция
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Едно от най-очакваните IPO-та на Уолстрийт стартира обнадеждаващо. Акциите на Reddit, сайт за форуми, поскъпнаха с над 50% през първия си ден на търговия. Социална мрежа със 73 млн. активни дневни потребители постигна оценка от 6.4 млрд. долара. Това е с една трета по-малко в сравнение с 2021 г., когато набра частен капитал на при оценка от 10 млрд. долара. Една от причините за сравнтелно консервативния подход е намерението на компанията да предложи акции на най-лоялните си потребители и други индивидуални инвеститори. Акциите на Reddit започнаха търговия при максимално заложения праг от 34 долара за акция. Източници на Reuters посочват, че предлагането е било презаписано над 5 пъти.

Създадената през 2005 г. компания пласира 22 млн. акции, с което набра близо 750 млн. долара. Базираната в Сан Франциско, Калифорния, технологична фирма все още работи на загуба - нетно 159 и 91 млн. през 2022 г. и 2023 г. съответно. Приходите се увеличават от 666 до 807 млн. долара през изминалата година. Компанията се опитва да монетизира данните и съдържанието като продава на компании като OpenAI, които обучават моделите си върху информацията. "Вярваме, че важността на данните за всички видове анализи и AI, от обучение до тестване и усъвършенстване на модели, ни дава добра позиция да се включим в този силен пазар" заявяват от компанията в отчета.

Социално силни

За пръв път Reddit подаде документи за допускане до търговия през декември 2021 г. Най-голямата социална мрежа по пазарна капитализация е Meta, която включва Instagram и facebook, с оценка от 1.3 трлн. долара. Google се отказа от намеренията си да развива собствена социална мрежа, докато Microsoft разполага с мрежата за професионални контакти - LinkedIn с 900 млн. потребители. През ноември 2022 г. борсата в Ню Йорк делистна Twitter след като Елън Мъск придоби компанията и я направи частна. Китайската социална мрежа за кратки видеоклипове TikTok пък наскоро бе забранена в САЩ с решение на Конгреса. Компанията разполага с определен срок от време да реши дали да се преструктурира като продаде бизнеса си в САЩ на американски инвеститор или да спре да оперира изцяло на територията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар