"Пролайн" инвестира 1.2 млн. лева за производство на серия детски мебели COSH

Компанията с цех в пловдивското село Крумово ще търси дистрибуция и в съседните държави

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Елегантен вид, естествени материали, екологични лепила на водна основа. Това е част от описанието на серията детски мебели COSH на пловдивската фирма "Пролайн". За производството им компанията е инвестирала 1.2 млн. лева в последните четири години - в покупка на терен, ново хале, складови и офис помещения, както и в ново оборудване на лизинг - комбинация на утвърдени технологии с роботи, съобщи за "Капитал" основателят на компанията Николай Костов.

От легло в бюро

Мебелите COSH - легло, кошара, повивалник и гардероб, са разработка на дизайнeра Светослав Тодоров от ESEL студио. Бебешката кошара получи първа награда за "Детски мебели" в конкурса "Българска мебел на годината", организиран от списание "МD - дизайн, интериор, архитектура".

Обща характеристика на мебелите COSH е тяхната многофункционалност. Леглото COSH може да се ползва както за бебета, така и до 6-годишна възраст на детето. Бебешката кошара е от типа Next to me, лесното й разглобяване в домашни условия позволява тя да бъде трансформирана в детско канапе или в детско бюро. Повивалникът служи и като скрин за съхранение на различни вещи. Двукрилият гардероб също предлага максимална функционалност.

Мебелите се продават онлайн през фирмен сайт, цената на бебешката кошара е 1600 лв., а останалите са по 2200 лв.

"Серията COSH е новост за пазара не само в България. Като за начало ще произвеждаме по 100 - 150 бройки месечно. До 2-3 години ще допълваме производството като инвестиция и технологично оборудване и ще увеличим капацитета. Ще търсим дистрибутори на детските мебели за Гърция, Румъния, Сърбия", коментира за "Капитал" Николай Костов.

По нестандартни дизайнерски проекти

Костов създава фирмата като ЕТ "Ник 77" през 1997 г., а от 2007 я преименувана на "Пролайн". В годините някогашната работилничка се превръща в производител на нестандартни мебели, който работи с големи български и европейски дизайнерски студиа.

"С екип от четири момчета сме заедно от самото начало. Това са четири десни ръце. Заедно се учихме, заедно растяхме. Всеки споделя моето мнение, че не работим, а се забавляваме. Всеки продукт носи нашето вдъхновение. Специализирани сме в изработването на прототипни първи бройки за изделия, които после се произвеждат серийно в други фабрики. Изпълняваме смели и сложни дизайнерски проекти на етап много преди изделията да стигнат до масовия потребител. Изработваме и мебели за частни клиенти, които искат нещо различно от масовката. Работим за клубове и ресторанти, за обществени сгради, обзавеждаме бизнес офиси, аптеки, банки, изложбени зали", разказва Николай Костов. Той е завършил "Конструиране и проектиране на мебели" и "Интериорен дизайн" в Техническия университет в София, както и "Технология на дървесината" в Лесотехническия университет.

"Пролайн" експериментира с материали, които още не са на пазара, както и с най-нови технологии, сглобки и методи на работа. Компанията притежава съвременни машини, включително и роботи, разположени в производствената фабрика в с. Крумово.

"При нас не се гони количество, не се гони срок, не се търси серийно производство. Ние се целим в създаване на технология и краен нестандартен продукт, добавената стойност идва от сложността на изработката. Правим това, което искаме, и се чувстваме щастливи, работейки", обобщава Николай Костов.

Най-новото предизвикателство пред компанията е да разработи технология за продукти от рециклиран карбон. Целта е "Пролайн" да създаде прототипи на лимитирана серия мебели, които ще са в най-високия ценови клас. Всяко изделие ще е с номер и сертификат. Процесът на прототипиране ще продължи година, а изделията ще са на пазара след две години.

За 2023 г. компанията очаква да отчете 610 хил. лв. оборот с шестима заети.