Българските компании на Dundee Precious Metals са с нови директори

Ирена Цакова и Любомир Хайнов поемат златодобивните дружества в Крумовград и Челопеч

Ирена Цакова и Любомир Хайнов ще ръководят дружествата в Крумовград и Челопеч
Ирена Цакова и Любомир Хайнов ще ръководят дружествата в Крумовград и Челопеч
Ирена Цакова и Любомир Хайнов ще ръководят дружествата в Крумовград и Челопеч
Ирена Цакова и Любомир Хайнов ще ръководят дружествата в Крумовград и Челопеч
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови изпълнителни директори поемат управлението на двете златодобивни дружества на канадската Dundee Precious Metals (DPM) в България. Ирена Цакова ще ръководи "Дънди прешъс металс Крумовград", а Любомир Хайнов ще е начело на "Дънди прешъс металс Челопеч". Те ще заменят досегашния изпълнителен директор на двете компании Илия Гърков, който наскоро пое висша мениджърска позиция в канадската DPM.

Представяне

Новият ръководител на "ДПМ Крумовград" Ирена Цакова ще бъде първата жена в DPM на такава длъжност. Досега тя беше директор "Разрешителните и правни дейности". "Цакова има подчертани лидерски умения с акцент върху ангажираността на местните общности и умения да работи с външните заинтересовани страни", казаха от компанията.

В "ДПМ Челопеч" ръководството се поема от Любомир Хайнов. Той се завръща от Крумовград, където в продължение на няколко години беше генерален мениджър. От компанията уточняват, че Хайнов ще отговаря за подготовката на нови производствени дейности в Челопеч.

Корпоративно назначение

В средата на февруари досегашният директор на двете дружества Илия Гърков беше назначен за изпълнителен вицепрезидент и главен оперативен директор на канадската DPM, но засега остава базиран в България. Това е второто корпоративно издигане на български мениджър, след като в края на 2014 г. бившият директор на "ДПМ Челопеч" Николай Христов стана старши вицепрезидент "Устойчиво бизнес развитие" в централата в Торонто.

Гърков работи за канадската компания още от идването й в страната през 2003 г., като през годините е заемал различни ръководни длъжности. Участвал е в модернизацията на мината в Челопеч, в изграждането на новата мина в Крумовград, както и в проучвателните дейности на DPM в България и Сърбия.

Компаниите

"ДПМ Челопеч" добива медно-златни руди в Средногорието, като за 2022 г. отчита 587.7 млн. лв. приходи. Дружеството в Крумовград оперира рудника "Ада тепе", където добива златно-сребърни руди. Приходите му за 2022 г. са в размер на 301.6 млн. лв.

Освен добивна дейност канадската DPM има и проучвателни проекти, включително обещаващия "Чока Ракита" в Сърбия.

През 2023 г. приходите на цялата компания нарастват с 20% до 520.1 млн. долара, а печалбата достига 192.9 млн. долара. Акциите на DPM се търгуват на борсата в Торонто.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар