🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облачно с временни разкъсвания

Рекламодателите планират леко увеличени рекламни бюджети за следващата година

Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Как ще изглежда българският рекламен пазар през 2011г.? Краткият отговор би бил - като през 2010. Или поне това подсказват настоящите планове на рекламодателите, до които "Капитал" се допита. И не, не е рано да питаме. Защото тъкмо през октомври и ноември в маркетинговите отдели на повечето компании чертаят целите и стратегиите си за следващата година и одобряват бюджетите си за маркетинг.

В общия случай рекламодателите планират да запазят нивата си на инвестиции в реклама от тази година, а на някои места предвиждат леки увеличения. Не се очакват сериозни размествания и в медийния им микс. Плановете им вещаят стабилни позиции за телевизията, а всички си обещават и по-активно присъствие онлайн. Златната думичка, с която маркетинг мениджърите ще се опитат да защитят бюджетите си пред по-висшия мениджмънт, е оптимизация, или повече медийно присъствие срещу същите вложения. Което също означава, че инвестициите ще се насочат към тези медии, които успеят да предложат най-гъвкави условия.

Каква ще бъде новата година

Най-големият рекламодател на българския пазар, хранителният гигант Nestle, вече е готов и със стратегията, и с бюджета си за следващата година. От компанията коментираха лаконично, че ще запазят нивата си на инвестиции от 2010 г. и няма да изменят съществено размера на сумата. Само за първите шест месеца на годината те вложиха 20.867 млн. лева в телевизия и 752 хил. лева в преса. (Данните са според мониторинга на TNS/TV Plan и е пресметнат на база официалните тарифи на медиите, без да включва различните отстъпки)

Основният им конкурент Kraft Foods също не планира драстични промени в маркетинговото си поведение. Маркетинг директорът на бързооборотната компания Ивайло Найденов коментира, че икономическото състояние на страната все пак ще им наложи ограничения и преструктуриране на рекламните бюджети, така че да бъдат по-ефективно изразходвани. "Ние систематично подкрепяме марките си и това няма да се промени следващата година", отсече той.

Ficosota Syntez, единствената българска компания в топ 5 на инвеститорите в реклама, все още не е одобрила бюджета си за 2011 г., но е в процес на подготовка. "FS е бърза и гъвкава компания и планираме по-късно през годината - през ноември, разяснява маркетинг мениджърът й Росен Петков и добавя: Това ни помага да имаме по-актуална информация и оценка за ефективност на кампаниите/инвестициите ни, въз основа на което да определим стратегията за 2011 г." Същото важи и за Italfoods, производителя на снаксове под шапката на FS.

Компанията за стоки за почистване на дома и грижа за личната хигиена залага увеличение на продажбите в повечето си категории за 2011 г. и съответно планира да увеличи бюджета си за маркетинг. "Тази година експериментирахме с разширяване на медийния микс и сме доволни от комбинирания ефект на телевизия, интернет и преса", коментира Росен Петков и припомня, че като рекламодател на масови марки, компанията търси да достигне до максимален брой потребители за най-достъпна цена през цялата година. От FS вече са планирали какви видове медии ще използва всяка марка, но интензивността ще зависи от това какви условия ще договорят с медиите. Преговорите с тях традиционно започват през декември и приключват през януари.

През първите шест месеца на тази година мобилните оператори се оформиха като най-големите и активни инвеститори в пресреклама, като според официалния мониторинг на TNS/TV Plan бяха увеличили сумите за присъствие в печатните медии. Това увеличение, разбира се, може да се обясни и с по-изгодните условия, които са им предложили техните медийни партньори. Дали обаче играчите на телеком пазара ще запазят активността и през следващата година? Рано е да се каже.

Най-големият инвеститор в реклама сред мобилните оператори - M-tel, все още подготвя бюджета си за следващата рекламна година, а маркетинговата стратегия предстои да бъде одобрена от борда на компанията. Globul не коментираха своите планове. Третият играч на телеком пазара - Vivacom, вече е определил инвестициите си в маркетинг и реклама. Маркетинг директорът на компанията Диана Симеонова обясни, че основните им приоритети догодина ще бъдат налагането на конвергентните услуги и интернет пакетите им. "Предвиждаме през 2011 г. Vivacom да бъде изключително активна на пазара с нови предложения на услуги и продукти, а рекламните ни бюджети ще бъдат насочени предимно към тяхното позициониране", уточни тя. Vivacom ще се съсредоточат в онези медийни канали, които са се доказали като ефективни за услугите им, но ще съсредоточат усилията си предимно в телевизия и интернет.

През първата половина на 2010 г. традиционно силен за пресата рекламодател - банковият сектор, отново започна да рекламира кредитните си услуги, които бяха изчезнали от маркетинговата комуникация покрай кризата. Засега плановете за рекламните инвестиции на играчите на пазара също изглеждат по-скоро оптимистични.

Светлана Фотева, началник отдел "Маркетинг" в Postbank, казва, че още не са одобрили окончателно бюджета си за 2011 г., но предвиждат по-скоро увеличение на рекламните си инвестиции. Мирослава Иванова, директор "Бизнес комуникации" в Unicredit Bulbank също коментира, че рекламният им бюджет ще претърпи леко увеличение, но точният процент ще зависи от пазарния климат. "Имайки предвид, че основните ни кампании са за масови потребители, ще запазим основния дял на инвестициите си в телевизия и ще увеличим дела си в интернет, тъй като през последните две години тази медия доказа ефективността си", обръща внимание тя. И добавя, че ще инвестират и в директен маркетинг, тъй като го считат за изключително важен канал в банковия бизнес.

Автомобилните вносители, чиито рекламни бюджети станаха жертва на сериозно орязване с началото на рецесията и спада на продажбите, по-скоро ще се стремят да запазят нивата си на инвестиции от тази година. Невена Цекова, маркетинг директор на Toyota Балкани, коментира, че рекламният им бюджет за 2011 ще бъде съизмерим като сума с този за 2010 г. "Медийният микс ще се запази, но ще се стремим да присъстваме по-силно в интернет и като суми, които ще инвестираме, и като повече активност в социалните мрежи", уточни тя.

В BMW България също ще заложат на медиен бюджет от нивата на тази година. Маркетинг директорът на компанията Даниела Димитрова обясни, че още уточняват медиа микса, но ще търсят оптимизация на планирането. Тоест ще се опитат със същия бюджет да "купят" повече медийно пространство/време, тъй като стагнацията на медийния пазар позволява предоговаряне на условията.

Как ще изглежда празничният сезон

Коледните празници няма да са скучни от гледна точка на маркетинга. В сектора на бързооборотните стоки производителите ще комуникират коледните опаковки на шоколадовите си изделия. Nestle ще се фокусира върху промоции и специални коледни пакети, а Kraft Foods ще пуснат нова линия на шоколадите Milka. От компанията са избрали празничния сезон, за да лансират и френската марка еспресо The Carte Noire.

"В категориите, в които продаваме, не се забелязва сезонност и в този смисъл имаме стандартен подход с комуникациите си покрай сезона", обяснява маркетинг мениджърът на FS Росен Петков. Той обаче добавя, че ще имат коледно продуктово предложение за примиум марката тоалетна хартия Milde.

До края на годината Vivacom планират да комуникират нова конвергентна услуга и нов мобилен пакет. От маркетинг отдела на компанията обясниха, че ще заложат и на промоционални оферти за закупуване на технологични продукти и подаръци за лоялните клиенти. "Планираме атрактивни предложения във всички сегменти и типове услуги: от  мобилните гласови услуги, през пакети с фиксиран светкавичен интернет до, разбира се,  хедлайнера ни този сезон - iPhone4", издаде и Мария Опренова, директор "Маркетинг комуникации" в M-tel.

"Toyota Балкани" ще заложат на специалните събития до края на годината. BMW - България, пък стартират кампания за представяне на новото BMW Х3 в средата на ноември. Ще комуникират и началото на BMW X3 игри, състезанието, което ще се проведе през април 2011г. в Женева в шест спортни дисциплини.

В предпразничния сезон логично банките ще заложат на комуникацията на кредитни карти. От Unicrеdit Bulbank подготвят промоции с награди, за да стимулират пазаруването с кредитни карти. Postbank също планират празнична отстъпка при покупки с кредитна карта American Express и награди за тези, които пазаруват с Visa. До края на годината банката ще рекламира и промоционален двумесечен депозит с преференциални лихви.

От разстояние 2011 г. изглежда по-скоро спокойна и предвидима. Най-любопитно е ще се случи ли така очакваният ръст на интернет рекламата, който през 2010 г. си остана по-скоро в сферата на пожеланията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    sulio_parvi avatar :-|
    sulio_parvi
    • - 1
    • + 1

    Какви рекламни бюджети, какви 5 лева, какви индианци в супата! Българските компании са измекярски, некадърни, нямат никакво мислене и за тях рекламата е "трябва да се дадат едни пари тука за реклама - дайте да ги даваме, ама да не са съвсем много и да джугаме по нататък". Нито следят новите технологии в рекламата,нито дават петпари за качеството и(особенно видимо в киното и ТВ) Вече някои реклами се снимат с прословутия фотопарат 5D, което навън е експериментално и fashion, а при нас е САМО заради ниската цена НЕЗАВИСИМО дали подхожда за конкретната реклама или не.Изпълнението на рекламите се дава само на свои фирми, независимо дали те могат да се справят с съответната реклама или не. Затова не ме интересува какви бюджети ще имат измислените български компании - ще ги дадат за глупости и на свои хора, които на свой ред ще ги изпият заедно с рекламодателите си.
    Затова тези бюджети НЯМА да доведат до развитие на рекламния пазар в БГ, НЯМА да доведат до развитие на рекламните технологии и НЯМА да спечелим Н И К О Г А награда на сериозен рекламен фестивал (от Порторож нагоре). Затова едва ли някой в БГ се интересува сериозно от рекламни бюджети - те са разпределени, раздадени на свои хора и какво от това? Нищо, че да си заслужава да се пише и коментира!

    Нередност?
Нов коментар