🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обаждането е на изчакване

Click to call рекламите в България все още са рядко срещани

   ©  Slavoljub Pantelic/Shutterstock
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Все повече хора ползват мобилните си телефони нонстоп за какво ли не. Да слушат музика, да гледат видеоклипове, да намират информация в интернет в движение.

Това не убягна на Google и те първи още преди пет години предложиха на рекламодателите в Adwords нов рекламен модел, чрез който да направят pay per click рекламата достъпна и за мобилни клиенти. Този модел се нарича click tо call, или плати да говориш. Чрез него в банера се показва телефонният номер на фирмата, върху който потребителят може да кликне и да се свърже директно от мобилния телефон с рекламодателя. Цената на клик е същата като цената на обикновените кликове.

Една от най-разпространените версии на услугата  click to call е поставянето на телефонни номера в рекламния текст. Интересното при този вид услуга е, че клиентът може да натисне банер и вместо да посети сайт, директно да се свърже с фирмата, предлагаща продукта или услугата. Опцията за телефонен номер в рекламата от Google изисква регистрация в AdWords. Компанията предоставя пълна статистика, в която се вижда колко обаждания са получени по различни критерии, сред които са ключови думи, група реклами или отделни кампании. Когато някое рекламно съобщение привлече погледа на потенциален купувач, той ще може да получи много лесна възможност да се информира за промотирания продукт и евентуално да го закупи.

Нейна разновидност е услугата click-to-call emergency за сигнализиране при инцидент.

Повече от три години и българският пазар прави опити да развие click to call. Използването на този метод в кампании е по-скоро рядкост, обобщава Иван Иванов, изп. директор на медия агенция Cybermark, например ако се рекламира атрактивна услуга и промоция и се иска обаждане за повече информация или покупка.

От началото на  март 2008 г. ProCreditBank започва да предлага безплатно услугата click-to-call. Тя дава възможност на онлайн потребителите да натиснат бутон в уебсайта на банката, за да се свържат със служител за връзки с клиенти. Също като обаждане по Skype. Не е нужно да се инсталира допълнителен софтуер. Обаждането през интернет може да се осъществи с най-популярните браузъри: Internet Explorer, Mozilla или Opera.

"За да се изгради гласова комуникация със служителя от нашето телефонно банкиране, е необходима звукова карта, слушалки и микрофон. Каналът е особено подходящ и се предпочита за връзка с банката от клиенти, които са в чужбина, защото обажданията са безплатни. Най-често се задават въпроси за банковите карти, условията по кредити, депозити, ползването на услугата "ПроБ@нкинг", обяснява Биляна Миланова, PR експерт в ProCredit Bank .

В края на 2009 г. "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", също разработва експериментална click-to-call рекламна кампания. Тя е насочена към хора с телефони, които често посещават сайтовете на "Капитал", "Дневник" основно в работно време. Докосвайки специален банер, на който има телефон номер на call център на компанията, те се свързват с човек от офиса и могат да се абонират за някое от печатните издания на "Икономедиа".

"Конкретни данни за ефективност не мога да предложа, тъй като за съжаление не сме продали нито веднъж този формат, въпреки че го предлагаме от година и половина. Ефективността трябва да се пречупи през примата на продукта/услугата, която рекламодателят предлага, защото самото обаждане има цена. Независимо дали тя се плаща от клиента или рекламодателя, стойността на рекламирания продукт/услуга следва да може да покрие разхода по осъществяване на обаждането. Пример: смислено е да проведем телефонна консултация на стойност 3 лева за закупуване/застраховка на автомобил; не е смислено да се дадат за лекарство срещу грип", коментира Юлияна Плевнелиева, IT директор в "Икономедиа".

"Отчитането на реализирани вече кампании показва до 30% по-голям CTR (click through rate - съотношението между потребителите, кликнали на реклама, спрямо 1000, видели банера) спрямо мобилна реклама без click to call функция", разказва Катерина Буюклиева от медиа агенция Initiative Media Club. "Най-лесно е в push to call рекламите да се задава отделен телефонен номер. Така response rate [брой осъществени контакти бел. ред.] може да се измери много лесно и да се проследи конкретният канал или кампания", смята Христо Стефанов, управляващ съдружник в компанията за онлайн комуникации Emarketing.

"Единственият начин да бъде измерена ефективността е по време на кампания, в която потребителите поръчват определени продукти чрез click-to-call. Тогава може да бъде измерен броят поръчки за периода на кампанията и последващият брой поръчки след нея. Друг вариант е сайт за онлайн търговия, който прави периодични, краткотрайни промоции и изисква click-to-call по време на тези промоции, тогава лесно може да се измери броят на поръчките.

При сайтове, които използват click-to-call за да консултират клиентите си или да отговарят на техни въпроси методът е по-скоро използваем, за да се дефинират най-често възникващите въпроси, настроенията на потребителите, а също и желанията им и впоследствие това да се използва за усъвършенстване на продуктите или услугите. Това също може да се приеме за ефективност, но е по-малко конкретна", добавя Иван Иванов. Удобството на click to call услугата е, че тя може да бъде ограничена до работното време на центъра, който поема обажданията.

"Push to call е особено ефективен, когато се използва в реклами и маркетинг активности, насочени към мобилни устройства (смартфони). В такива случаи потенциалният клиент наистина има полза от провеждане на телефонен разговор - предполага се, че той е в движение и има нужда от бърза информация, която може лесно да му бъде предоставена по телефона", посочва Христо Стефанов от Emarketing.

Всяка компания, която предлага продукти или услуги, може да използва този тип комуникация, стига да е готова да си го позволи. Това е свързано с поддръжката на екип, които да поема обажданията или договор с call център, който да върши същата работа. Особено подходящи са за услуги, които са сравнително сложни за разбиране от целевите групи, и практиката е доказала, че по-голяма част от взимането на решение за покупка идва едва след допълнителни разяснения от консултант или оператор. Когато click-to-call е свързано с телефонни обаждания, при които потребителят въвежда телефонния си номер и след това получава обаждане от оператор разходите са за компанията, която организира тази връзка.

Неудобството при разговорите на живо е, че се изисква потребителят да има микрофон и колони (слушалки), което все още не е масово разпространено.

"Icn.Bg предлага click to call от малко повече от 6 месеца. Към момента услугата не е толкова широко разпространена и поради тази причина неголям набор от хора и фирми се възползват от нея.

Ефектът от приет разговор по този начин е изключително голям и в 30% от случаите се стига до сделка", коментира Юлиян Бориславов от търговския отдел на хостинг доставчика. Той препоръчва услугата на собственици на електронни магазини и на  фирми, които предлагат продукти или услуги чрез интернет. Особено за "фирми в сферата на услугите, където продуктът не е материален". Друг негов съвет е рекламодателят да поеме разходите и той да звъни на клиента, като това е предварително обяснено на банера.

Като цяло "ценното е, че компаниите влизат в пряка връзка с клиента и говорят с живи хора - нещо, което нито стандартната, нито нестандартната банерна реклама предлагат", заключава Юлиян Бориславов. Нещо, за което в България все още само говорим.