🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Оливия Жепчински: Дигиталният маркетинг не е прищявка

Дигиталният консултант в Ogilvy Group UK пред "Капитал"

Оливия Жепчински    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Визитка: Оливия Жепчински е дигитален констултант за Европа, Африка и Близкия изток в Ogilvy Group UK. Последните седем години е прекарала в офисите на рекламната агенция в Ню Йорк и Лондон. Жепчински гостува в София по повод еднодневния медиен форум Tomorrow is Nearly Obsolete, организиран от българското представителство на агенцията.

"В повечето бръснарници в Южна Африка можеш да платиш за подстрижка чрез мобилния си телефон. Питаш се "наистина ли". Да, в новата дигитална култура няма никакви ограничения - важно е какво има смисъл на конкретния пазар", започва презентацията си Оливия Жепчински. Практиката й като дигитален консултант на Ogilvy за Европа, Африка и Близкия изток я е научилa на много за онлайн маркетинга. Например, че понякога в "на пръв поглед случайни кътчета на света се осъществяват сложни проекти чрез различни дигитални технологии."

Оливия е в България, за да сподели опита си в дигиталния маркетинг и социалните медии. Тук близо 3.5 милиона души са онлайн, 1 милион са притежателите на смартфони, а 66% от общо 2.2-те милиона български потребители на Facebook посещават социалната мрежа всеки ден, казват от Ogilvy Sofia. Експертката споделя, че едва 4% от медийния микс в световен мащаб е отделен на дигиталния маркетинг. В България вероятно този процент е много по-нисък. Затова има смисъл да се говори за огромните възможности, които предлага дигиталното пространство.

Виртуално общество

Оливия Жепчински нарича днешното общество "виртуално". То се характеризира от няколко основни принципа: интерактивност, защото 90% от интернет потребителите присъстват по един или друг начин в социалните мрежи; сътрудничество, например защото Facebook е преведен на испански от ентусиасти за две седмици без това да струва и цент на компанията; себеизразряване, защото всеки е свободен да говори, а 70% от онлайн потребителите се вслушват в мнението на другите; и непосредственост, защото в интернет можеш да научиш и направиш почти всичко за секунди.

"Колкото повече пътувам и научавам много за различни пазари, толкова повече осъзнавам, че независимо от конкретните проценти на навлизане и употреба на интернет и мобилните устройства, тези принципи са универсално приложими", твърди Оливия. Затова и нейният опит от лондонския офис на рекламната агенция може да е полезен на всеки.

Факт е, че вече не можеш да контролираш съобщението, но е важно да си част от разговора.

Как да се включиш

Целта на дигиталния маркетинг вече не е просто да замеря потребителя с рекламни послания, а да го заинтригува и да го накара да говори за продукта. Според Оливия основното притеснение на всеки бизнес, който тепърва навлиза в онлайн пространството е "до каква степен хората биха искали да говорят за даден бранд". Отговорът според нея е изключително прост: "хората неизбежно водят разговори онлайн, а често пъти тези разговори са свързани с твоя продукт. Независимо дали си онлайн и слушаш или не, независимо дали си част от дискусията или не, тя ще се случва."

Според експертката по дигитален маркетинг един от основните митове е, че дигиталният маркетинг не води до продажби. "Да. По принцип е трудно да припишеш продажбите в магазинa на дигиталната си кампания, но ако проведеш цялата си кампания онлайн от запознаването с продукта до продажба онлайн, нещата са по-различни", обяснява Оливия. Предимството на дигиталното пространство е, че в него можеш да видиш броя на проследилите даден линк какво са чели или гледали и за колко време. "Можеш да разбереш дори точно в кой момент са спрели да гледат някое видео. Трудно е да получиш такава информация за телевизионен спот", допълва тя. Силата на на дигиталния маркетинг се крие именно в огромното количество данни за потребителите, които могат да бъдат събрани и използвани за оптимизиране както на онлайн, така и на стратегиите за традиционен маркетинг.

Интернет предоставя възможности за всички. Оливия Жепчински дава пример за квартална пекарна в Лондон, която публикува туит всеки път, щом курабийките излязат от фурната. "Нямаше как клиентите да знаят кога има пресни курабийки, освен ако не отидат до пекарната. Сега можеш да си седиш на компютъра вкъщи или в офиса и да слезеш до пекарната в точния момент. Това е толкова проста идея за малък бизнес, който търси начин за по-добра комуникация с клиентите." Facebook и Foursquare са сред другите платформи, които позволяват на бизнеса да се свърже с клиентите си или да прави промоции.

Големите компании също търсят как да изпъкнат в онлайн пространството. Оливия разказва за марката за дрехи French Connection, която създава първият Youtique (от YouTube и boutique). Deutsche Bahn - германските железници пък успяват да продадат 140 хил. билета за 2 седмици чрез Facebook. "Ролята на дигиталното пространство може да бъде ключова за всички - от простия модел на кварталната пекарна до пълната трансформация на бизнеса на някой световен бранд," заключава Оливия.

В дигиталното пространство бизнесът може да използва платени формати и/или т.нар спечелени медии.

В първия случай (с платените формати) според Оливия Жепчински търсачките представляват огромна възможност за платен маркетинг - за толкова много хора всяко пътешествие онлайн започва с търсачката, а и това е много икономически ефективна реклама. Основните предизвикателства са свързани с по-новите формати. В сайтовете за видеосподеляне например спецификациите за реклама се променят почти всеки ден. При мобилните устройства пък изискванията варират в зависимост от различните платформи. Важното обаче е, че целта вече не е просто "да покажеш съобщението на потребителя и да го накараш да щракне върху рекламата. Новите дигитални формати позволяват една кампания да се превърне в изживяване за потребителя.

Цените на онлайн рекламното пространство обикновено са по-ниски, отколкото тези на традиционните медии. Оливия обаче предупреждава, че "често за да получиш желаното внимание в "спечелените" медии, всъщност трябва да вложиш повече в създаването на дигиталния продукт. Ако искаш хората да говорят за нещо, трябва да се увериш, че то е качествено". Тя обаче в никакъв случай не съветва компаниите просто да "вземат бюджета си за традиционни медии и да го вложат в дигитални канали. Трябва да се намери начин различните канали да работят заедно и по-ефективно."

Във втория случай, когато се използват на т.нар. спечелени медии, таргетирането на ключови потребители с по-голямо влияние от други (например хора, които имат много последователи в социалните мрежи или пък става дума за звезди - Аштън Къчър) крие огромен потенциал за насочване на вниманието към даден бранд. Когато през 2010 г. американската марка за мъжка козметика Old Spice прави кратки видеообръщения към ключови потребители на социалните мрежи и известни свои почитатели, в първия си ден кампанията събира 5.9 милиона зрители в YouTube. Аудиторията е по-голяма от тази на речта на Барак Обама след спечелването на президентските избори.

Преструктуриране

В Ogilvy вече няма "дигитален отдел" или просто няколко души, които са отговорни за дигиталния маркетинг. За последните няколко години темата за дигиталния маркетинг има отношение към работата на всяко звено в агенцията. Според Оливия Жепчински същото трябва да се случи и в компаниите, които имат сериозни намерения за дигитален маркетинг: "В идеалния случай не трябва да има дигитален екип, екип по комуникацията, маркетинг екип. Всеки отдел трябва да има дигитален компонент - това е добро начало, за да сте сигурни, че се възползвате от пълните възможности на дигиталния маркетинг."

Социалните медии имат още по-голямо значение и отражение върху бизнеса. "Те засягат всички - от обслужването на клиенти до разработването на продукти, до маркетинга и комуникациите. За добрия маркетинг се изисква много добра вътрешна комуникация в организацията." Онлайн дискусията около даден бранд не винаги ще бъде с положителен знак. Според Оливия решението се крие във вече съществуващ модел - всички кол центрове имат вътрешни правила и обучения за служителите за това как да реагират в определени ситуации. Същите правила трябва да бъдат въведени и във всяка компания с присъствие в социалните медии. Така всеки отдел или служител ще знае какъв да е отговорът при дадена реакция на потребител в социалните медии.

"Дигиталният маркетинг не е временна тенденция или прищявка. Онлайн пространството променя начина, по който хората общуват с приятелите и в работата си, как пазаруват", категорична е Оливия. Доскоро комуникацията е протичала или между двама души, или между един човек и много други хора. Благодарение на дигиталната среда и социалните медии един разговор между двама потребители може да бъде споделен с целия свят, смята тя.

Колкото по-бързо маркетинг мениджърите на компаниите уловят тези тенденции и успеят да ги включат в стратегиите за лансиране на продуктите си, толкова по-бързо имат шанса да разширят потребителската си група. И да я задържат. Отивайки там, където вече е естествената й среда на общуване - онлайн.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tucker_case avatar :-P
    tucker case

    олд спайс за стсри пенсионери...:)

    Нередност?
  • 3
    the_core avatar :-@
    The Core
    • + 4

    Архи-глупост - смеска от зелева чорба и прокиснала боза!
    Цялото писание на госпожата е чиста проба бла-бла...
    Няма ли кой да им обясни на господа рекламистите че:
    1. ..."таргет-групите" им на рекламата съвсем не е задължително да са потребители на съответната стока?...
    2. ... са омръзнали до смърт на всички с тъпотиите си....
    3. ... че отдавна има АВР...
    4. ... са крайно нежелани в интернет пространството - заради такива като тях се появяват разни "АСТА" - споразумения!


    Нередност?
Нов коментар