🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мултиплексът настоява да бъде купен от държавата

Платформите за ефирна телевизия поискаха да бъдат национализирани срещу "голяма сума"

Председателят на органа по цифровизация Георги Тодоров (вдясно) е човекът, който ще тряб-
ва да излезе с предложение до кабинета по офертата на мултиплекса
Председателят на органа по цифровизация Георги Тодоров (вдясно) е човекът, който ще тряб-
ва да излезе с предложение до кабинета по офертата на мултиплекса
Председателят на органа по цифровизация Георги Тодоров (вдясно) е човекът, който ще тряб- ва да излезе с предложение до кабинета по офертата на мултиплекса    ©  Анелия Николова
Председателят на органа по цифровизация Георги Тодоров (вдясно) е човекът, който ще тряб- ва да излезе с предложение до кабинета по офертата на мултиплекса    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Вземете си мултиплексите, дайте си ни парите. Грубо такава е ситуацията на настоящия етап от процеса по цифровизация в България. Или по-точно - процесът на разпад на цифровизацията. След като поиска и получи монопол върху платформите за безплатно цифрово тв разпръскване в България, групата, зад която се подозира, че стои банкерът Цветан Василев, чисто и просто не успя да го осребри. И понеже дружествата губят, печалба не се очертава, а кандидат-купувачи едва ли ще се намерят, собственикът им реши да отправи оферта... за национализация. В прав текст - държавата да купи единия (обществен) мултиплекс "Фърст диджитъл", а защо не и другия, търговски - "НУРТС диджитъл". При това срещу "голяма сума".

В свое писмо до Органа по цифровизация към транспортното министерство "Фърст диджътъл" директно предлага придобиване на обществения мултиплекс от БНТ. Всъщност писмото е оформено като становище за предстоящо заседание на Органа по цифровизация. То трябваше да се проведе в четвъртък - 15 май, а всички заинтересовани страни бяха приканени да дадат позиции и предложения как да се развива оттук нататък дигитализацията на тв ефира в България. Причината да се стигне до този фундаментален въпрос е, че и без това малкото програми, качени на "НУРТС диджитъл", започнаха съвсем да оредяват, след като bTV поиска два от трите му канала да бъдат свалени от цифровата платформа.

Аргументи и размишления

В предложението си "Фърст диджитъл" подчертава, че повечето обществени телевизии в Европа упражняват правата върху ползвания за ефирно цифрово излъчване честотен ресурс. "Собствеността на съществената инфраструктура в преобладаващ брой обществени телевизии също е тяхна - ВВС, France 2, RTBF, RAI са държавни", се изброява в подписаното от директора на "Фърст диджитъл" Антон Зафиров писмо.

По-нататък се обяснява, че мултиплексът няма изгода от бизнес модела си. "За "Фърст диджитъл" има задължение да разпространява до четири програми на БНТ, което е крайно недостатъчно за запълване капацитета на обществения мултиплекс, поради което и целият капацитет на цифровата мрежа е предоставен за ползване от БНТ. БНТ разполага с възможност да разпространява до осем програми. Чрез мултиплекса обаче се разпространяват едва три, от които две с HD формат и няма пречка обществената телевизия да поиска преразглеждане на условията за разпространение на тези програми", пише Зафиров. "Поради намалението на бюджета и финансовите затруднения на БНТ цената на услугата - разпространение на програмите чрез цифровата мрежа, определена от "Фърст диджитъл", и към момента е под законово допустимите "цени, покриващи необходимите разходи за тази дейност, при печалба, която би получило несвързано лице при упражняване на същата дейност", според Закона за електронните съобщения.

"Тази ситуация поставя "Фърст диджитъл" в трудно предвидимо и несигурно положение, което наред с настоящата ситуация на пазара на цифрово разпространение (предизвикана от решението на bTV Media Group да прекрати лицензите на две свои телевизионни програми) ни мотивира да предложим разглеждането на възможността БНТ да придобие обществения мултиплекс", казва в писмото си "Фърст диджитъл".

Последната формулировка впрочем е изключително любопитна сама по себе си: официално собствеността на обществения оператор няма нищо общо с тази върху "НУРТС диджитъл". А ситуацията с bTV засяга именно това "чуждо" дружество.

Що се отнася до самата БНТ, от "Фърст диджитъл" дори изтъкват аргументи защо за нея покупката на мрежата им ще е особено изгодна. Първо - БНТ ще се възприема като много по-независима, когато притежава съществена част от необходимата й инфраструктура (мултиплекс, предаватели и честоти). "Това не противоречи на европейските препоръки за развитието на обществените оператори", отбелязват от предлагащото се дружество. Второ - собствеността върху цифровия мултиплекс ще даде възможност за "по-бърза и ефективна реализация на информационни и интерактивни услуги, доколкото държавата вземе съответното стратегическо решение". Трето - собствеността върху предавателите ще улесни преминаването към нови технологии на компресия и разпространение - DVB-T 2, 3D и др. И четвърто - БНТ ще намали ежегодните си разходи за наземно цифрово тв разпространение в дългосрочен план.

Най-забавното обаче е накрая. Където пише, че поради бавния ръст на икономиката в България държавата вероятно няма да може да си позволи да отдели еднократно голяма сума, чрез която БНТ да придобие собствеността върху мултиплекса и предавателите, но при такива условия би могло да се търси възможност за разсрочено плащане – например за пет години.

Какво би спечелила БНТ, ако държавата реши медията да стане собственик на мултиплекса? От телевизията коментираха пред "Капитал", че икономически много по-изгодно е мрежата да е една за голям обем телекомуникационни услуги, от които преноса на програмите на БНТ е само част. В противен случай изграждането и използването на мрежа само за нуждите на БНТ би било прекалено скъпо и неефективно, е позицията на медиата.

Едно подобно действие би довело до необходимостта в БНТ да се развие една съвсем отделна, специфична дейност, свързана с изграждане, обслужване и поддържане на излъчващата мрежа. "Имайки предвид, че подобна дейност досега винаги е била извън структурата на медията, това би довело до необходимост от сериозно увеличаване на техническия персонал, привличането на кадри със съответната квалификация в областта и драстично увеличаване на перата в субсидията, отпускана на БНТ за дълготрайни материални активи, ремонтни дейности и резервни части, както и за външни услуги, в които ще влязат наемите за инфраструктура, пренос, цената на електроенергията, разходите по обслужването на съоръженията и т.н. Съвсем немаловажен е въпросът и с потенциалното развитие на мрежата, коментират от БНТ.

Първо "Фърст", после и НУРТС

Както се и очакваше, заседание на Органа по цифровизация на 15 май изобщо нямаше - председателят му Георги Тодоров, който е и ресорен зам.-министър на транспорта, се оказа в чужбина. Потърсен за коментар по телефона, той не зае ясна позиция би ли подкрепил искането на "Фърст диджитъл". "Има много варианти, първо трябва да видим всички тях и всички становища. Темата е твърде сериозна, за да бъда категоричен веднага", каза Тодоров, твърдейки, че не е виждал писмото на оператора.

Според източници на "Капитал" становища по темата "Какво да се прави с цифровизацията" вече са дали и bTV, Съветът за електронни медии и "НУРТС диджитъл". В последното са изброени няколко варианта да се излезе от ситуацията - например изкупуване на оператора от държавата или пък предлагане на акции от него на самите телевизии. Варианти има и в позицията на СЕМ - законодателни мерки или изцяло нов модел на цифровизацията. Писмено становище за момента не е дала Комисията за регулиране на съобщенията, чийто председател Веселин Божков също е в чужбина.

С една дума - решение по темата едва ли ще бъде взето до изборите. Впоследствие Органът по цифровизация трябва да излезе със свое предложение до Министерския съвет. Отсега е ясно, че отговорността да подкрепи офертата на "Фърст диджитъл" политически ще е много голяма за всеки, който я поеме. Честта, поне на ниво въпросния орган, се пада на зам.-министър Георги Тодоров. А подадената топка - истинска бомба. Все пак не е ясно как ще се оценяват направените инвестиции в мултиплекс мрежата. И какво има предвид собственикът й под "голяма сума".

34 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hristovata78 avatar :-|
    hristovata78
    • - 57
    • + 45

    Становища конкретни няма, нито решения, зам.-министъра също го няма, нищо не е сигурно, всичко е по подозрения. Говори се само какво би било възможно да стане, което означава, че би било възможно и да не стане. Едно е сигурно - следващото изречение - "С една дума - решение по темата едва ли ще бъде взето до изборите. " Как успяхте да направите от всичко това материал? Иначе с едно съм съгласна, цифровизацията за момента хич не е ок.

    Нередност?
  • 2
    simeonov_ avatar :-|
    simeonov_
    • - 57
    • + 43

    Ако двата мултиплекса бяха на един собственик както твърдите, той щеше да качи всички канали на един и да си спести много разходи. А не да държи два празни.Както се вижда няма телевизии които да запълнят един мултиплекс, а имаме няколко. Явно преди да започне цифровизацията, ЕС и държавата не се съобразиха, че при над 70% от населението които са абонати на платена телевизия, каналите нямат интерес да плащат на мултиплексите да ги излъчват, вместо кабелните и сателитни оператори да им плащат на тях. Проблем ще стане обаче ако мултиплекса който излъчва каналите на БНТ фалира, защото тогава остават без излъчване.

    Нередност?
  • 3
    bobi221 avatar :-|
    bobi221
    • - 40
    • + 183

    И сега бизнес плана наречен "Рекетиране на телевизиите при възползване от монопола" се провали . Започва план Б "Рекетиране на държавата "

    Нередност?
  • 4
    balabanov. avatar :-|
    balabanov.
    • - 43
    • + 29

    Голямо нищене на тази цифровизация, може би изобщо не трябваше да я въвеждат у нас, а да си изостанем изостанала държава, не че не сме, да ни сложат една много хубава глоба и да се решат всички проблеми. Да не е идеално всичко, но и при другите не е било. Големи дебати, голямо писане.

    Нередност?
  • 5
    nocert avatar :-|
    ируканджи
    • - 26
    • + 85

    [quote#2:"simeonov_"]Ако двата мултиплекса бяха на един собственик както твърдите, той щеше да качи всички канали на един и да си спести много разходи.[/quote]
    Има само една малка подробност, че по закон няма право да го направи!

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 38
    • + 149

    Аз предлагам държавата да национализира КТБ - и без това повечето пари там са си държавни.
    Василев да отива във Виена при Дойнов, Гущеров и др. измамническа измет! Да вземе и Моника и мъжът и!

    Нередност?
  • 7
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 22
    • + 83

    Лошото е, че сред избирателите на дпс, бсп и прочие паразити, мисленето е е обичаен процес.. Те няма как да разберат, че пак са ограбвани, а заедно с тях и страната, от няколко свинеподобни мафиота..

    Нередност?
  • 8
    chichka avatar :-|
    chichka
    • - 14
    • + 16

    До коментар [#3] от "bobi221":
    Много точно. Браво.

    Нередност?
  • 9
    smileislife avatar :-P
    SML
    • - 35
    • + 108

    До коментар [#2] от "simeonov_":

    "Собственика" реши, че като купи всички алтернативи за разпространение ще хване господ за шлифера и ще стане незаобиколим фактор в разпространението. Само, че не отчете факта, че вече почти никой не гледа ефирна телевизия, а от гледна точка на телевизиите, хората, които все още гледат такава не са "таргет" на рекламодателите. Тоест, очаквания наплив на телевизиите да стават ефирни не състоя.

    А собственика, който си е наел и ПР агенция да му пише коментари по форумите, в дългосрочен план го очаква това, което се случи на всички преди него опитали да изкупят всичко... на английски му викат short squeeze

    Нередност?
  • 10
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 19
    • + 54

    До коментар [#3] от "bobi221":

    По-скоро вариант С - подвиваме опашката и се молим някой да ни отърве от неизгодните бизнеси които придобихме търсейки политическо влияние.

    Интерпретацията на тия разпродажби на КТБ е ясна - Икономедия спечели ПР войната.

    Нередност?
Нов коментар