Зрителите търсят разнообразие и качествени формати навсякъде и по всяко време

Ралф Бартолайт – главен изпълнителен директор нa bTV Media Group

Ралф Бартолайт - главен изпълнителен директор нa bTV Media Group
Ралф Бартолайт - главен изпълнителен директор нa bTV Media Group
Ралф Бартолайт - главен изпълнителен директор нa bTV Media Group
Ралф Бартолайт - главен изпълнителен директор нa bTV Media Group
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Визитка

Ралф Бартолайт е главен изпълнителен директор нa bTV Media Group, част от семейството на CME и чешката инвестиционна компания PPF Group. Има над 25 години международен опит в медийната индустрия и глобални компании, опитен журналист и ръководител на проекти с фокус дигитални трансформации. Бил е кореспондент и редактор в световни медии като Deutsche Presse Agentur (dpa) и Frankfurter Allgemeine Zeitung. Заемал е ръководни позиции в ProSiebenSat.1 SE, където е бил управляващ директор на maxdome (услуга за стрийминг - SVOD), главен оперативен директор на TV2Group в Унгария и управляващ директор на Sat.1 - водещ семеен тв канал в Германия. От началото на 2023 г. е начело на една от най-големите медийни групи в България.

Г-н Бартолайт, как стартира 2024 г. за bTV Media Group и какви приоритети си поставяте за следващите 12 месеца?

Щастлив съм да кажа, че годината започна точно както искахме. През 2023 г. дадохме обещание за пълномащабни промени в нашата програма - повече развлечение, повече оригинално локално съдържание със свежи сюжети, страхотни и популярни български лица, които обхващат цялата развлекателна индустрия. Още от януари наблюдаваме резултатите от всичко, което реализирахме: 22% увеличение на дела на групата ни в праймтайм през януари със старта на превърналото се в любимо на всички предаване "Кой да знае?" и подбора на телевизионни предавания в цялото ни портфолио от канали.

Влагаме голям ресурс в проучване на разбирането на многопрофилната ни аудитория, която цени и изисква разнообразие в съдържанието: не само променихме програмната схема в праймтайма на bTV, но и дадохме нов дом на всички романтични и драматични сериали, към които аудиторията ни проявява постоянен интерес. Ребрандирането на bTV Story в средата на декември даде незабавни резултати - каналът се превърна в четвъртия най-гледан телевизионен канал в праймтайм в страната със забележително трицифрено увеличение както в праймтайм, така и на целодневна база в сравнение с 2023 г. Щастлив съм да кажа, че спазихме обещанието си, което ме прави уверен, че това е началото на една фантастична година.

Като водеща медийна група ние не можем да поставяме един интерес пред друг, трябва да създадем синергия между всички тях чрез цялостен подход. Какво имам предвид: основният двигател на успеха в медиите е признанието, изразено чрез гледаемостта, но това, което стимулира гледаемостта, е съдържанието. Не просто някакво съдържание, а особено добро и запомнящо се съдържание. Всичко е свързано с разказването на истории. Преди около десетилетие един изключително популярен американски сериал ни научи, че "Не си никой, докато не се говори за теб". Ние работим върху създаването на истории, за които всички говорят - предавания, които семействата, приятелите и двойките обсъждат заедно; които повдигат въпроси и карат хората да се замислят и да извикват правилния отговор, преди участника на екрана; да решават социални проблеми, които хората понасят ежедневно; да споделят новини, които са актуални и важни за обществото, и най-вече - да забавляват и да вълнуват. Трябва да генерираме разговор за съдържанието.

Пролетният телевизионен сезон вече започна. Какво могат да очакват зрителите?

Новият сезон е специален по много причини и очакването за него започна още с обявяването на програмата - цяла седмица забавление и силно съдържание през целия нов сезон. В комуникационно отношение това усещане се надграждаше с всяко следващо разкритие - емблематичното завръщане на Ники Кънчев като водещ на "Стани богат "; звездният каст на Dancing Stars, където всеки всеки от 16-те участници е с огромна популярност, подкрепен от блясъка и комичния подход на водещите Алекс Раева и Краси Радков - и двамата познати от екрана на bTV от години; завръщането на Сашо Кадиев като водещ в праймтайм на "Кой да знае?" и капитан на отбора в едно от най-позитивните според мен предавания за изключителната история и природа на България - "Аз обичам България". Говорейки за позитивно, точно това е и мотивът в предаването "Бригада Нов дом" - градивни промени и истински емоционални трансформации за редица семейства в България, а шестият му сезон се завръща с Мария Силвестър начело на чисто нова бригада, която се усеща като семейство.

Абсолютният любимец на публиката "Ергенът" се завръща с третия си сезон, чието действие се развива на ново приказно място в Гърция и един мъж, чието романтично пътешествие ще постави основите на множество дискусии извън екрана и паралелни преживявания за всички, които гледат. Вълнението от риалити предаванията ще бъде допълнено от неделните епизоди на "Съни бийч" и премиерния български криминален сериал - "Алфа".

Всичко това всяка седмица - бих казал, че зрителите могат да очакват значителен избор от съдържание и ясен отговор на въпроса, който всички си задаваме всеки ден - "Какво ще гледам тази вечер?". Искаме да пренесем нашите предавания и формати в сърцата и съзнанието на българите. Искаме да създадем усещането, че пропускаш нещо в ежедневието си, ако не гледаш bTV и всички останали наши канали.

Имате сериозен опит в медийния бизнес и международен пазар. Ще ни кажете ли какво търси съвременният потребител?

Живеем в интересни времена - и като хора, и като медийна компания. Развлекателната индустрия с всичките ѝ направления съществува от десетилетия, но никога досега не е била толкова внимателно наблюдавана, оценявана и предизвиквана. И казвам това с усмивка, защото може само да ни мотивира и насърчи да вървим напред - като бизнес и като индустрия. Днес потребителите са не само по-информирани от всякога, но и разполагат с редица възможности и избори, които не са били достъпни преди - продукти, услуги, кариера, взаимоотношения, дестинации за пътуване, развлечения. Стрийминг платформите създадоха допълнителен набор от възможности, което още повече затруднява аудиторията да изгледа едно заглавие от началото до края, вместо това да преглежда целия каталог. Този "парадокс на избора", както се казва в едноименната книга, прави съвременния потребител по-взискателен в търсенето на категоричен избор, но и много труден за задоволяване. В определен момент дори количеството на съществуващите продукти и съдържание става недостатъчно. И тогава се появява едно фундаментално наблюдение - хората винаги ще се вдъхновяват от това, което докосва емоциите им. В епохата на изобилието ние парадоксално ценим семплото, но не във формата, а в емоциите. Съдържанието трябва да грабне първоначалното внимание с визуалното си представяне, но за да се превърне в непреходно, то трябва да отговори на целия спектър от човешки емоции - любов, смях, драма, екшън, изненада, шок, приключение, и всички техни нюанси. Уверено мога да кажа, че ние работим върху удовлетворяването на всички тях. И в края на краищата, когато се върна към международния си опит: телевизионният пазар в България е в центъра, в сърцето на Европа. Какво имам предвид. Мога да пренеса много програмни идеи от други европейски пазари, особено от Германия, на този пазар. Много от предаванията функционират по сходен начин. Последният успешен пример е "Кой да знае?", което избрахме и заради много доброто му представяне в Германия.

Какво място намират тематичните канали в портфолиото на bTV?

Като медийна група ние винаги наблюдаваме цялостната картина не само защото вярваме, че това е правилният начин, но и защото медийният пейзаж е динамичен. Точно както лидерът е нищо без своите последователи, така и ние сме щастливи да кажем, че bTV Media Group има силно портфолио от тематични канали, които не само подкрепят основния канал, bTV, но и съществуват независимо от него, като всеки от тях има много точно определена роля във всяко българско домакинство. Зрителите могат да гледат премиерно съдържание по bTV Cinema, bTV Action, bTV Comedy, bTV Story или RING понякога дори много преди излъчването му по bTV. Спортът има сигурен дом както в bTV Action, така и в RING, с ексклузивно съдържание, генерирано и за двата канала. Някои от най-добрите филми и телевизионни предавания се появяват в bTV Cinema и bTV Comedy скоро след оригиналната им премиера. А bTV Story вече е утвърденият дом на европейско и азиатско съдържание, до което имат достъп зрителите от всички възрасти. Вярваме в разнообразието - в заглавията, в съдържанието и в многообразието на нашето портфолио, затова гледаме на bMG като на едно цяло. А едно цяло се нуждае от всички свои части.

Къде е бъдещето? Линейно или дигитално съдържание?

Телевизията не само не отстъпва, но и засилва предлагането си в производството на видео съдържание. Тя остава основен източник за новини, забавление, музика, спорт, сериали и актуални предавания, които са близо до хората. Дали линейно или дигитално? Отговорът е: и двете. Потребителите търсят съдържание и преживяване навсякъде и по всяко време. И ние сме длъжни да им го осигурим с необходимото високо качество. Това е нашата стратегия и страст. Да предлагаме забавление, независимо дали гледат през малък или голям екран, или слушат радио, или сърфират.

Какви са плановете ви за развитие на видео платформи като VOYO и bTV+?

VOYO е сред най-бързо развиващите се услуги в региона и е абсолютен фаворит в страни като Чехия и Словакия. Малко хора може би знаят, че това е първата абонаментна услуга за стрийминг в България. Към днешна дата тя предлага каталог от над 7000 часа качествено видео съдържание от различни жанрове - български и чуждестранни сериали, филми, спортни предавания на живо, детско съдържание, а също и оригинални телевизионни предавания от ефира на bTV.

Възнамеряваме да продължим да развиваме и надграждаме продукта в краткосрочен и средносрочен план. В същото време bTV+ е мястото, което дава лесен достъп до ексклузивни и оригинални дигитални епизоди, както и до акценти от предаванията от ефира, напълно безплатно 30 дни след излъчването им. bTV+ постигна изключителен ръст през 2023 г. и очакваме да затвърди водещата си позиция на пазара. Миналата година пуснахме и изцяло новото мобилно приложение Radiomate, което дава лесен достъп до радиостанциите от портфолиото на bTV Radio Group. Разработваме всички проекти паралелно и имаме амбицията да увеличим значително пазарното си присъствие в дигитална среда.