🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще продължи с печатането на пари и отрицателните лихви

Централната банка не вижда причина за повече помощ към този момент

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави непроменени нивата на лихвите след днешното заседание на управителния съвет. Така лихвата по депозитите се запазва на рекордно ниското отрицателно ниво от -0.5%. Промени няма и по политиката за изкупуване на дълг. В следващата една календарна година ЕЦБ ще изкупи облигации за 1.8 трлн. долара, които ще дойдат чрез печатане и пускане в обращение на нови пари.

ЕЦБ започна масово печатане на пари преди четири месеца в опит да задържи будна сриващата се заради коронавирус икономика. По всички индикатори икономиката на еврозоната е преживяла тежко свиване по време на второто тримесечие, но вече се наблюдават първите знаци на възстановяване. Това означава, че може да не се наложи използването на допълнителни инструменти от и без това изтънелия арсенал на Франкфурт.

От банката искат за пореден път и действия от страна на политическите лидери в Европейския съюз, които продължават да се бавят с приемането на огромен фискален пакет. Той трябва да влее свежи сили в икономиката и да компенсира намаленото потребление от страна на гражданите, но за момента политическия елит на континента не успява да стигне до консенсус. Лидерите на ЕС се събират в петък с надеждата да успеят да договорят създаването на възстановителен фонд в размер на 750 млрд. евро.

По време на традиционната си конференция след заседанието на управителния съвет на ЕЦБ, президентът на банката Кристин Лагард коментира, че инфлацията ще продължи да пада през следващите няколко месеца, но очаква да се възстанови през 2021 г.

"Правим каквото можем. Ще продължим да осигуряваме ликвидност за всички сектори, които имат нужда от такава", каза още Лагард.

ЕЦБ държи лихвените проценти на отрицателна територия от 2014 г., което означава, че търговските банки плащат на централната банка, за да държат задължителните си резерви при нея. Това от своя страна води до по-ниски нива на лихвите на самите търговски банки, които търсят по-рискови клиенти, с цел да компенсират загубите си.

През 2018 г. централната банка постепенно спря печатането на пари, след като в рамките на няколко години изкупи облигации за общо 2.7 трлн. евро. Това спиране обаче траеше едва половин година, след което печатането на пари отново тръгна, а впоследствие коронакризата наложи още по-тежки мерки, в момент, в който ЕЦБ все още държеше всички мерки от предишната икономическа криза.

Все още няма коментари
Нов коментар