🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕЦБ ще напечата поне още 1.35 трлн. евро

Централната банка очаква 8% срив на реалния БВП в еврозоната и частично възстановяване в следващите две години

Кристин Лагард    ©  Reuters

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще напечата поне още 1.35 трлн. евро в опит да раздвижи икономиката при излизането ѝ от кризата. Банката ще продължи програмата си за изкупуване на корпоративни облигации поне до края на юни 2021 г., стана ясно след края на заседанието на управителния съвет. В добавка към това върнатите лихви ще продължат да се реинвестират поне до края на 2022 г.

"Нетните покупки по програмата за изкупуване на активи ще продължи с темпо от 20 млрд. евро всеки месец заедно с още 120 млрд. евро допълнителен пакет всеки месец до края на тази година. Управителният съвет на ЕЦБ очаква месечните покупки на активи да продължат толкова, колкото е нужно и да приключат малко преди да бъдат вдигнати основните лихвени проценти", пише в решението от заседанието на съвета.

Последната програма за изкупуване на облигации беше на стойност 2.6 трлн. евро между 2014 и 2018 г., като идеята тогава беше тя да бъде спряна и в края на 2019 г. лихвените проценти да бъдат вдигнати. Този план беше активен едва няколко месеца, след което още преди коронавируса ЕЦБ отново започна да печата пари, но на по-ниски обороти. След срива на икономическата активност през пролетта централната банка вдигна значително темпото.

Самите лихвени проценти остават непроменени и на историческото дъно - лихвата по заемите е 0%, а по депозитите - между -0.25% и -0.5%. ЕЦБ държи лихвените проценти по депозитите под нулата още от 2014 г. насам, в опит да накара банките да задвижат евтиното си кредитиране. Предвид, че централната банка влезе в новата криза почти без останали инструменти от предишната, скорошно вдигане на лихвените проценти не се очаква.

Без оптимизъм

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард направи традиционното си обръщение след заседанието, като в речта ѝ липсваше оптимистичен тон. Данните на банката показват, че производствената активност в еврозоната се възвръща, но е далеч от нивата си преди коронавируса, а "възстановяването е обвито в несигурност, защото продължава да зависи от бъдещото развитие на пандемията".

Ревизираните очаквания на ЕЦБ за еврозоната са реалният брутен вътрешен продукт да се свие с 8% през тази година, след което частично да се възстанови през следващите две: 5% ръст през 2021 г. и 3% ръст през 2022 г.

"Предвид необичайната несигурност, ЕЦБ има два алтернативни сценария, които ще оповестим по-късно. Очакванията ни за инфлация тази година остават същите, но за следващата очакваме ускорение", коментира Лагард. След речта си тя прие няколко въпроса от журналисти по видеовръзка.

Един от тях беше свързан с курса на еврото през последните седмици. "Управителният съвет дискутира разменния курс на еврото, но това не е наша цел, само стабилността на валутата." Друг от въпросите беше свързан с фискалния пакет, гласуван от Европейската комисия през юли. ЕЦБ настояваше именно за голяма държавна помощ, която да се съчетае с монетарната политика на банката. "Оценяваме фискалните мерки, които бяха взети. Ние държахме да бъдат взети такива, които да подпомогнат нашите монетарни мерки", добави Лагард.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар