TikTok и технологичният разрив между САЩ и Китай

Индустрията продължава да се разединява

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните няколко години се наблюдават безброй прогнози за ударите, които глобалната технологична индустрия ще понесе заради болезнения разрив и напрежение между САЩ и Китай. Реалните щети са изненадващо трудни за посочване. Миналата година Apple направи над 100 млн. долара продажби само за ден в Китай, докато Huawei отчете рекордни приходи въпреки кампанията на САЩ срещу нея. Инвеститорите изкупуват масово акции на технологични компании заради обещанията на нови технологии като 5G, както и пандемията, която кара милиарди потребители да харчат повече пари онлайн. Ако гледаме стриктно приходи, печалби и дивиденти, се намираме в златна ера за американски и китайски технологични гиганти. Индустрията вече има колосалната пазарна капитализация от 20 трлн. долара и представлява една четвърт от борсовата стойност на фирмите по света.

И все пак, ако погледнем събитията от последните две седмици, можем да усетим напрежението и истинския разрив, който идва. На 6 юли държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че обмисля забрана на TikTok, китайско приложение, което е особено популярно на Запад. Седмица преди това Индия взе решението да забрани TikTok и 58 други китайски приложения след военни сблъсъци в Хималаите. Великобритания и Франция обмислят да забранят участието на Huawei в изграждането на 5G мрежите. Между 6 и 7 юли Facebook, Google, Microsoft и Twitter обявиха, че ще спрат да сътрудничат на властите в Хонконг за момента заради бруталните закони за национална сигурност, които бяха приети там. SMIC, китайският производител на полупроводници, обяви, че ще набере 7 млрд. долара чрез листване на борсата в Шанхай - с подкрепата на държавата и след делистването на компанията от борсата в Ню Йорк през миналата година. Капиталът ще бъде използван за разрастване на китайското производство на чипове.

Разрив на две скорости

Разривът се случва на две скорости. Американският и китайският софтуер, както и интернет екосистемите им се движат със скоростта на светлината към пълно разделение. Те никога не са били особено свързани - американските софтуерни фирми правят само 3% от приходите си в Китай, а Китай отдавна държи потребителите си изолирани от света. Сметката по намиране на заместващи продукти обичайно не е скъпа. TikTok създава малко работни места и плаща малко данъци в САЩ или Индия, така че основният разход са раздразнени тийнейджъри. Facebook и другите американски фирми, които се изправят срещу Хонконг, нямат голям бизнес в Китай. Двете големи изключения са софтуерният офис на Microsoft и системата от приложения на Google, която включва Gmail, Google Maps и други - приложения, които могат да бъдат намерени в почти всеки китайски телефон. Вкарването на Huawei в черния търговски списък откъсна втория най-голям производител на телефони в света от тази екосистема. Китайските производители се опитват да създадат алтернатива. Американските и китайските софтуерни светове бързо се превръщат в съвсем отделни вселени.

Хардуерът се движи по-бавно, а причината за това е, че индустрията е по-добре интегрирана глобално, със заводи за над 1 трлн. долара и запаси за над 400 млрд. долара. По-късно през годината Apple ще пусне на пазара ново 5G устройство, което ще разчита на същите китайски производители, на които фирмата разчиташе и преди пет години. Дори така тектонските плочи се разместват. Заради нови американски рестрикции по отношение на инструментите за производство на чипове Huawei може да се окаже без запас от чипове през 2021 г. и съответно ще трябва да търси алтернатива. Това ще е трудно и скъпо начинание. Набирането на капитал от страна на SMIC показва, че Китай иска да създаде гигант в производството на чипове, който да е на нивото на Intel и тайванската TSMC, макар това да отнеме години. Ако Великобритания и Франция блокират Huawei, те ще преминат към Nokia и Ericsson в мрежите си, което също ще бъде скъпо и бавно начинание.

Възможни са изненади

Разривът изглежда неминуем, но са възможни изненади. Първата е как двете техносфери ще начертаят зоните си на влияние. Американските политици вярват, че светът ще използва продуктите на Силициевата долина по презумпция, но много страни може да застанат от страната на китайската технологична система или да хеджират рисковете. Индия е в лоши отношения и с американските, и с китайските дигитални фирми и се надява да създаде свои собствени гиганти, макар все още да не може да го прави в сферата на хардуера.

Друга изненада е колко скъпо ще е разединението. Глобалната листната на борсите хардуерна индустрия има годишни разходи от 600 млрд. долара, повечето от които ще трябва да бъдат дублирани. Множество ключови фирми, включително Apple и TSMC, са еднакво зависими и от САЩ, и от Китай и нямат ясен план как да се справят с по-дълбок разрив. Технологичният развод вече се случва. Не си мислете, че ще мине тихо и спокойно.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 1

    Брутални, колко да са брутални - а да колкото в САЩ ;)

    Нередност?
Нов коментар