🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уолстрийт приключи най-успешния август от 80-те години

Сплитовете на Tesla и Apple побъркаха пазарите в последните дни и продължават да привличат много дребни инвеститори

Пандемията от коронавирус, изглежда, вече не плаши фондовите пазари в САЩ. След като мечият пазар приключи за рекордно кратко време, август се оказа твърде успешен за индексите на Уолстрийт. Трябва обаче веднага да се каже, че в основата на повишението стоят технологичните гиганти, които се оказаха едни от най-печелившите от кризата в глобалната икономика в резултат на мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

Над 7% нагоре

Dow Jones и S&P 500 се понижиха в понеделник, но затвориха най-успешния месец август от 80-те години насам. Dow Jones се покачи със 7.6% през изминалия месец, а S&P 500 - със 7%. Електронната борса Nasdaq беше подкрепена от сплитовете на Apple и Tesla, като цената на акциите им се покачи в първия ден на разделението на акциите съответно с 12.6% и 3.4%. За еуфорията на пазара допринася и Zoom - компанията за конферентни разговори отчете ръст на потребителите и приходите, очаквайки това да продължи. В резултат акциите й скочиха с над 20% в извънборсовата търговия.

В момента бумът на технологичните акции се дължи до голяма степен и на дребните инвеститори, които масово купуват технологични акции. В понеделник например системите на платформите за търговия без такси като Robinhood се затрудниха заради сплитовете на Tesla и Apple. Само през август 40 хиляди сметки в платформата са придобили акции на Tesla. Процесът не е ограничен само до САЩ - през тази година южнокорейски дребни инвеститори са придобили 1% от производителя на електромобили, чиято пазарна капитализация вече е над 450 млрд. долара, повече от всички американски автопроизводители.

Повечето основни европейски индекси се понижиха в понеделник, но приключиха месеца с ръст от над 2%, докато инвеститорите продължават да следят развитието на коронавируса.

Най-близките фючърсни контракти на петрола за сортовете брент и WTI (американския лек) записаха четвърти пореден месец на печалби, след като преодоляха срива около началото на пандемията. Инвеститорите преминаха към рискови активи и излязоха от сигурния долар, който поевтиня до най-ниското си ниво от повече от две години, съобщава Reuters.

Във вторник сутринта брентът поскъпва с 1.15% до 45.80 долара за барел, а американският лек петрол WTI - с 1.20% до 43.13 долара.

Спадът на долара продължава

Доларовият индекс, който измерва американската валута спрямо кошница от шест конкурентни валути, се понижава към 10.20 часа с 0.21% до 91.93. Той се понижи до най-ниското си ниво от май 2018 г. и продължи да спада, след като през миналата седмица Федералният резерв на САЩ обяви, че променя политиката си спрямо инфлацията и ще толерира тя да надмине 2%.

Анализаторите отбелязват, че промяната на политиката доказва, че отрицателните реални лихви в САЩ (разликата между инфлацията и основната лихва) не са добри за щатския долар. Поевтиняването на долара обаче прави петрола и други суровини, търгувани в американската валута, по-привлекателни за глобалните инвеститори.

Златото завърши август с леко покачване, но за първи път от март се понижи на месечна база.

Все още няма коментари
Нов коментар