🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подготвени за последиците

Как инвеститорите се застраховат срещу възможния хаос на изборите в Америка

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Годините, в които има президентски избори в САЩ, обикновено не са най-доброто време за инвеститорите на фондови борси. През последните 90 години акциите, включени в S&P 500, носят средна годишна възвращаемост 8.5%. Дванадесетте месеца, предхождащи всеки от 22-та президентски избора за този период, са носили само 6%. Инвеститорите са склонни да не се интересуват дали печелившият кандидат е демократ или републиканец, но те обичат яснотата - възвращаемостта е малко по-висока в годините, когато президентите задържат поста си. Демократичният цикъл при всичките си добродетели е склонен да носи и доза несигурност - първо за това кой ще спечели и след това какво ще направи. А несигурността обикновено изнервя финансистите.

При тревога взимай VIX

Тези тревоги се наблюдават най-лесно при VIX фючърсите, деривати, които измерват нивото на несигурност при акциите. Тъй като периодите на много висока волатилност са свързани с падащите цени на акциите, VIX фючърсите често се търгуват от инвеститорите като застрахователна полица срещу загуби от S&P 500. Oбикновено има по-голям потенциал за волатилност в по-дълъг хоризонт от време и затова по-дългосрочните VIX фючърси са по принцип по-скъпи. Te също така се оскъпяват при поява на несигурни събития, които вероятно ще доведат до нестабилност, като избори и дори важни срещи на централните банки.

Изглежда, че инвеститорите са особено загрижени за защитата от рискове около тези избори. През септември Камерън Крайз от Bloomberg написа, че в историята на VIX фючърсите "никога не е имало риск от събитиe, което да повишава толкова цената им". Още по-необичайно, цените на фючърсите на VIX са повишени не само около датата на изборите, но и за месеците между гласуването на 3 ноември и встъпването в длъжност на 21 януари (виж графиката).

Има много причини инвеститорите да се притесняват от следизборен хаос: пандемията от коронавирус означава, че огромен брой гласоподаватели ще предпочетат да избегнат претъпканите избирателни секции тази година и вместо това ще предпочетат да изпратят бюлетините си по пощата. Преброяването на тези гласове може да отнеме повече време, което увеличава перспективата за сравнително продължителен период без ясен победител. Дори след като победителят бъде обявен, може да последват множество дела. Несигурността се засилва от внушението на президента Доналд Тръмп, че пощенските бюлетини може да са измамни, и нежеланието му да признае, че ще приеме изборния резултат.

Поглед 20 години назад

Най-близкият пример за реакция на пазара в такава ситуация е кампанията между Ал Гор и Джордж Буш през 2000 г., когато резултатите бяха твърде близки, за да бъде ясен победителят в деня на изборите, и включваше преброяване и съдебни дела. Пазарите спаднаха с 1.6% в деня след изборите, тъй като стана ясно, че няма сигурен победител. S&P 500 потъна с повече от 8% до края на годината - въпреки че поне част от това вероятно се дължи на дотком балона.

Най-добрият сценарий за инвеститорите и за гражданите в по-широк план ще е победителят да стане ясен в деня на изборите. Възможно е инвеститорите вече да вярват, че гладкото стечение на обстоятелствата е по-вероятно, отколкото преди няколко дни. Въпреки новината, че Тръмп е бил диагностициран с COVID-19, която изпрати VIX фючърсите нагоре на 2 октомври, до 7-и тези с падеж през ноември, декември и януари паднаха под нивото, което бяха достигнали след първия президентски дебат на 29 септември. Това може да е благодарение на множеството проучвания, които поставят Джо Байдън още повече пред Тръмп. С наближаването на изборите инвеститорите залагат на по-малко, а не на повече хаос.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар