🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как се разви американската икономика при Тръмп

Глобално сравнение показва, че резултатите са малко над очакванията

Тръмп дойде на власт с нереалистични обещания за създаване на 25 млн. работни места и рестартиране на икономическия растеж и за тази цел намали данъците и увеличи разходите, увеличавайки фискалния дефицит.
Тръмп дойде на власт с нереалистични обещания за създаване на 25 млн. работни места и рестартиране на икономическия растеж и за тази цел намали данъците и увеличи разходите, увеличавайки фискалния дефицит.
Тръмп дойде на власт с нереалистични обещания за създаване на 25 млн. работни места и рестартиране на икономическия растеж и за тази цел намали данъците и увеличи разходите, увеличавайки фискалния дефицит.    ©  Reuters
Тръмп дойде на власт с нереалистични обещания за създаване на 25 млн. работни места и рестартиране на икономическия растеж и за тази цел намали данъците и увеличи разходите, увеличавайки фискалния дефицит.    ©  Reuters

В новата си книга Кейси Мълиган предлага интригуващо обяснение защо президентът Доналд Тръмп прави необичайни икономически изказвания. Тръмп знае, че хиперболизира, когато казва, че Америка е "най-голямата икономика в историята на света", предполага Мълиган, който доскоро беше главен икономист в Съвета на икономическите съветници на президента. Това е "стратегия за принуждаване на пресата да отразява нов факт и да преувеличава новината, за да може след това с радост да го поправи и неволно да разпространи предвидената констатация".

Неприязънта на журналистите към Тръмп според Мълиган ги заслепява за много от истинските икономически успехи на администрацията. Мълиган може би донякъде е прав.

Трудна оценка

Оценяването на икономическите постижения на лидерите е трудна работа. Президентите обикновено получават одобрение, когато икономиката се справя добре, и биват обвинявани, когато се справят зле - но краткосрочните икономически резултати обикновено се влияят повече от централните банки, демографията и случващото се в останалата част на света наред с други фактори. Дори и днес политолозите продължават да спорят дали икономиката през XX век се е справяла по-добре при демократическата или при републиканската администрация. Всичко това е от малка полза за американската общественост, чийто глас за президент трябва да се основава отчасти на оценка на икономическата компетентност в реално време.

Тръмп дойде на власт с нереалистични обещания за създаване на 25 млн. работни места и рестартиране на икономическия растеж и за тази цел намали данъците и увеличи разходите, увеличавайки фискалния дефицит (графика 1). Икономистите ще продължат да преценяват специфичните разходи и ползи от тези политики. Истинската оценка ще отнеме известно време. В момента обаче е възможно да се прецени дали американската икономика като цяло се е представила по-добре или по-лошо при Тръмп чрез сравняването на действителните американски икономически резултати, от една страна, с това, което безпристрастният зрител прогнозираше, от друга. За тази цел The Economist събра редица икономически данни - от бизнес инвестиции до ръст на заплатите, където е възможно, сравнявайки американските икономически резултати с тези на други богати страни.

Въпреки че преживяват дълбока рецесия, САЩ вероятно ще бъдат най-добре представящата се икономика в Г-7 през 2020 г.

Основната част от анализа обхваща периода от 2017 г., когато Тръмп встъпва в длъжност, до края на 2019 г. Спираме през 2019 г. отчасти защото някои данни се публикуват само ежегодно и отчасти защото пандемията засили надолу икономиките по света. Нашето заключение е, че през 2017 - 2019 г. американската икономика се е представила малко по-добре от очакваното. (Това заключение остава, ако следваме практиката на някои политически икономисти, които твърдят, че влиянието на президенти върху икономиката може да се види само след една година на поста, и ограничим нашия анализ до 2018 - 2019 г.)

Все пак по-добре от очакваното

Вземете брутния вътрешен продукт, който е най-често срещаният критерий за икономическите резултати. Ръстът на БВП е бил малко по-бърз през 2017 - 2019 г., отколкото през първия или втория мандат на Барак Обама според официалните данни. Америка се справя добре в сравнение и с другите страни. Световната икономика достигна своя връх през 2017 г. През 2018 г. тя се забави, но в САЩ се ускори. През 2019 г. и Америка се забави, но остана по-напред от останалите.

Друг начин да разгледаме този въпрос е да преценим дали Америка през 2017 - 2019 г. е надвишила или не е оправдала очакванията на икономистите (графика 2). През октомври 2012 г. МВФ прогнозира, че през следващите четири години (тези от втория мандат на Барак Обама) американската икономика ще расте средно с 3% годишно. Всъщност това се оказа твърде оптимистично - БВП нараства с близо 2% годишно. Но МВФ беше твърде песимистичен в прогнозите си за 2017 - 2019 г., публикувани малко преди изборите през 2016 г. През тези години Америка надмина прогнозите.

Има и разочарования

Но ако американската икономика се справи по-добре от очакваното в някои отношения, тя разочарова в други. Вземете корпоративния сектор, на който Тръмп помогна с по-ниски данъци. Намаляването на корпоративните данъци увеличи печалбите след данъчно облагане, една от причините американският фондов пазар да се справя сравнително добре, откакто Тръмп дойде на власт (виж графика 3). САЩ също се превърнаха в по-предпочитана дестинация за преки чуждестранни инвестиции (графика 4). Но има малко доказателства за обещания бум на бизнес инвестиции (графика 5).

Ефективността на пазара на труда в Америка също има нюанси. Въпреки че Тръмп обича да се хвали с месечните данни за заетостта, трудно е да се докаже, че през 2017 - 2019 г. машината за работни места въртеше. Растежът на работни места беше по-бавен, отколкото през втория мандат на Обама. През 2009 - 2016 г. равнището на безработица в Америка е спаднало спрямо средното за другите икономики от Г-7 (графика 6). По времето на Тръмп безработицата намаля до най-ниското ниво от 60-те години на миналия век, но това не беше международно изключение. Подобрението на САЩ по отношение на заетостта в други страни спря при Тръмп.

Повечето американци от средната работническа класа обаче определено подобриха положението си през 2017 - 2019 г. Сравняването на доходите на домакинствата между държавите е трудно, особено през последните години. Но въпреки че има известен спор относно надеждността на данните за 2019 г., където пандемията затрудни изследователите да провеждат проучвания, има ясни доказателства за ускоряване на растежа на средния доход на домакинствата в САЩ от 2017 г. насам (графика 7). Затегнатият пазар на труда също спомогна за повишаване на ръста на заплатите на най-нископлатените американци спрямо останалите до степен, която не се наблюдавала, откакто Бил Клинтън беше президент (графика 8).

А какво ще кажете за икономиката през 2020 г.? Поради разхлабената фискална политика на Тръмп преди пандемията САЩ посрещнаха кризата с огромен дълг. Освен всичко това Вашингтон тази година одобри най-големия фискален пакет в света за справяне с пандемията (графика 9), като даде стимулиращи чекове на стойност до 1200 долара на човек и временно увеличи плащанията за осигуряване за безработица до 600 долара на седмица. Възможно е, макар и малко вероятно, Конгресът да одобри още стимули преди изборите. Дори и без друг пакет и въпреки че преживява дълбока рецесия, САЩ вероятно ще бъдат най-добре представящата се икономика в Г-7 през 2020 г. - с разлика. Точно преди пандемията американската икономика изглеждаше малко по-силна от другите богати страни. Не след дълго разликата може да се окаже по-впечатляваща.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 2
    • + 1

    САЩ са с неправилна емисия на долара.
    Грешката на Федералният резерв (Фед) подсигурява възникване на щети. Президентът на САЩ е жертва на грешката на Фед. Досега президентите на САЩ временно отлагат своя политически провал чрез взимане на държавни заеми за да плащат щети от грешката на Фед.

    Нередност?
  • 2
    paw17689706 avatar :-|
    paw17689706
    • - 2

    Истината е, че при Тръмп икономиката процъфтяваше и само Ковид-19 я поразклати...

    Нередност?
Нов коментар