Малките инвеститори се насочиха и към среброто

Цената на метала стигна най-високото си ниво от 2013 г.

Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания.
Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания.
Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания.    ©  Reuters
Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на среброто се вдигнаха до най-високото си ниво от 2013 г. насам, след като малките инвеститори се насочиха към този пазар. Той идва след успешната им атака срещу хедж фондовете, заложили на късо (с очакване цените да паднат) срещу акциите на американския търговец на компютърни игри GameStop. Това доведе до загуби за някои от големите хедж фондове на Уолстрийт, които пострадаха от координираните действия на малките търговци, които се организираха в социалната платформа Reddit.

Призиви

Цените на среброто се повишиха с 11% до 30 долара за унция в началото на търговията в понеделник в Лондон. Миналата седмица металът поскъпна с 6%, ръст имаше и при акциите на минни компании, които го добиват.

Най-големият в света борсово търгуван фонд, базиран на среброто - iShares Silver Trust, отчете приходи от почти 1 млрд. долара в петък, според данни на BlackRock. Повишението на инвестициите става, след като потребител във форума на Reddit's r / WallStreetBets призова хората да купуват акции и опции, за да притиснат банките.

"Това е дело на глупаци, това е финансова анархия; някой ще пострада", заявява пред Financial Times Рос Норман, ветеран търговец на благородни метали.

Миналата седмица потребителят TheHappyHawaiian заяви, че закупуването на акции в борсово търгувани фондове - ETF, ще "доведе до физическа доставка на сребро" в трезорите на фонда, като по този начин ще предизвика short squeeze - принуждаване на фондовете да закриват къси позиции и покриването им с покупки на акции, на пазара, което ще повиши цената на среброто. Потребителят написа във форума, че би било "невероятно" да накараме големите банки, активни на фючърсния пазар, "да плащат скъпо" за това, което според него са залагания, че цената на среброто ще падне.

Призивът за координирани действия отразява отговорите на други потребители на Reddit's r / WallStreetBets, чиито сделки миналата седмица доведоха до големи загуби в Melvin Capital и други хедж фондове. Увеличението на броя на акциите на iShares Silver Trust в петък с 37.05 милиона е най-голямото еднодневно нарастване, откакто ETF-ът започна да се търгува през април 2006 г., показват данни на BlackRock. ETF притежава физически сребро, съхранявано в трезори, което означава, че фондът трябва да закупи благородния метал, когато получи нови инвестиции.

Не са първите

Опитът за short squeeze напомня на подобни усилия на петролните барони Уилям Хърбърт Хънт и Нелсън Бункер Хънт, известни като братя Хънт, които през 1979-1980 г. купиха сребро на стойност милиарди долари в опит да затворят пазара. По-късно те бяха санкционирани за манипулация на пазара и фалираха, след като цената на среброто се срина в събитие, наречено "Сребърен четвъртък".

През 1998 г. Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет повиши цените на среброто с 90% до 10-годишен връх, след като тихо натрупа огромна позиция на пазара.

Анализаторите смятат, че за малките инвеститори ще бъде по-трудно да повлияят на цената на среброто в сравнение с котировките на една борсова компания заради големия извънборсов пазар на благородния метал, където банките търгуват от името на клиенти.

"Уверени сме, че влиянието на дребните инвеститори върху среброто няма да продължи толкова дълго", казват анализатори от Commerzbank.

Според новите статистически данни на London Bullion Market Association през ноември е продадено сребро за около 6 млрд. долара. В трезорите в Лондон се съхранява около 33 475 тона сребро за 23.8 млрд. долара, съобщиха от асоциацията през януари.

Според Норман насочването на форума на Reddit към големи банки е погрешно, тъй като банките са използвали фючърсни договори, за да хеджират физическите си притежания от сребро, което означава, че не спекулират с падането на цените. Той обяснява, че в случая има грешно разбиране, че банките постоянно имат къси позиции, но от гледна точка на цената те са неутрални - имат дълги и къси, които взаимно се припокриват.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npocmaka avatar :-|
    npocmaka
    • + 1

    във /r/wallstreetbets твърдят ,че не са те и че това е капан.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Kaто са малки за злато и среброто става ...

    Нередност?
  • 3
    sdu56398312 avatar :-|
    sdu56398312

    Тук е по сложно ;)
    Среброто има сериозно име и почти никаква капитализация, нещо като разорен благородник.
    На теория говорим за доста малък пазар и той наистина е малък, като пазар на истинско физическо сребро.
    Играта е да се ползва името и да не се позволява купуването на инвестиционно реално сребро.
    Има три основни компонента за да се държи дисбаланс и да се манипулира цената от десетилетия:
    1. Огромен марж купува/продава, направо смехотворен ;
    2. Голяма физическа тежест на актива, труден за съхранение;
    3. и не на последно място ДДС върху сделките.
    Но, да ги видим младежите, ще помогна с няколко кила ;)

    Нередност?
Нов коментар