Това ли е новата нормалност за финансовите пазари

Уолстрийт ще трябва да се научи да се съобразява и с намеренията на малките инвеститори в социалните платформи

Социални мрежи като Reddit се оказа, че имат силата да придвижат цената на акциите по-бързо и да ги държат на високо ниво по-дълго, отколкото се смяташе досега.
Социални мрежи като Reddit се оказа, че имат силата да придвижат цената на акциите по-бързо и да ги държат на високо ниво по-дълго, отколкото се смяташе досега.
Социални мрежи като Reddit се оказа, че имат силата да придвижат цената на акциите по-бързо и да ги държат на високо ниво по-дълго, отколкото се смяташе досега.
Социални мрежи като Reddit се оказа, че имат силата да придвижат цената на акциите по-бързо и да ги държат на високо ниво по-дълго, отколкото се смяташе досега.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Революция на малките, Давид срещу Голиат и ред други сравнения си спечелиха малките инвеститори, за които цяла седмица говори финансовият свят. Те съумяха поне за кратко и поне в едно малко ъгълче на пазара да надиграят хедж фондовете в собствената им игра. Големите акули бяха заложили на късо (с очакване цените да паднат) срешу веригата магазини за електронни игри GameStop, но с координирани покупки малките търговци, които се организираха в социалната платформа Reddit, вдигнаха цената и докараха няколко фонда до многомилиардни загуби. При някои те бяха само на хартия и с последвалия спад на акциите на компанията бяха в голямата си част изтрити, но други бяха принудени да затворят позициите си.

Последната луда седмица извади много наяве много оголени нервни окончания на пазарите, които за много хора са неморални и несправедливи, макар и да са законни и дори ефективни. Например за мнозина въобще е проблем, че може да има играчи на пазара, чиято цел е да сриват публични компании. А също и трабва ли и кога и от кого да се ограничат покупките на акции при такива казуси. Големият въпрос е ще има ли някаква промяна на Уолстрийт, след като политиците във Вашингтон дадоха да се разбере, че ще търсят отговори. А това обикновено значи нови регулации.

Твърде рано е да се правят заключения за ефектите върху финансовите пазари. Със сигурност е ясно едно - в рисковите модели на професионалните инвеститори вече ще обръщат сериозно внимание на това което са намислили в социалните платформи незабележимите досега техни малки "колеги". Чисто математически калибрирането на формулите ще е лесно, по-дълго може да отнеме осмислянето на различния манталитет. Играчите на Уолстрийт ще трябва да свикнат, че за разлика от тях част от малките - които са и доста по-млади от тях, са готови и да загубят пари, но да изпитат удоволствие от това, че някой мениджър на хедж фонд е поставен на колене. А това е по-трудно за моделиране, макар и не невъзможно.

Кулминацията на интернет

За съоснователя на платформата Reddit Алексис Оханян безумното купуване на акции, довело до резкия скок на цената на акциите на GameStop и други компании, е кулминацията на интернет. "Това е шанс за Джо и Джейн Америка - купувачи на дребно, да се огънат, но да се борят срещу тези хедж фондове", казва Оханян, който е съпруг на тенис звездата Серена Уилямс, пред CNBC. "Не мисля, че ще се върнем в света преди това, защото мисля, че тези общности са страничен продукт от свързания интернет. Независимо дали става въпрос за тази или онази платформа, това е новото нормално", допълва той

"В момента на пазарите всеки прави пари, а напоследък и бързи пари. Тези максими ще бъдат тествани. Ключът за продължаването на този процес се крие в неговата успешност. Социалните мрежи имат своето място и ще продължат да са фактор на пазара в различна степен, но те не са първопричина, а следствие." Красимир Атанасов, професионален инвеститор

Някой икономисти също виждат в конкретния казус началото на нова вълна за Уолстрийт. "Хората казват: Прецакайте Уолстрийт", обяснява Алекс Имас, преподавател по поведенческа икономика в University of Chicago. Според него може да наблюдаваме значителна промяна в силата на социалните мрежи, когато става въпрос за влияние върху търгуемите активи. Това, което видяхме от този епизод с GameStop, е, че мрежи като Reddit имат силата да придвижат цената на акциите по-бързо и да ги държат на високо ниво по-дълго, отколкото се смяташе, а координацията на тези платформи позволява това да се случи, обяснява преподавателят.

Наред е финансовият сектор

Оханян сравнява това, което се случи на пазарите в последните дни, със сътресенията в други сектори, включително медиите, причинени от възхода на социалните медии, наричайки го "революция от долу нагоре". "Виждали сме това в медиите, виждали сме го в толкова много сектори и сега се случва на финансите", казва Оханян, който напусна Reddit през 2010 г., но беше в борда на социалната платформа до миналата година.

Основателят на един от най-успешните хедж фондове - Bridgewater Associates, Рей Далио обръща внимание на това, че сагата с GameStop е още един признак за растящата нетърпимост между тези с противоположни възгледи, което тревожи САЩ. "Това, което повече ме безпокои, е този гняв и почти ненавист - стремежът да се унижават хората, което сега се вижда в почти всеки аспект в страната", казва Далио в интервю за Washington Post.

"Виждали сме това в медиите, виждали сме го в толкова много сектори и сега се случва на финансите."

Алексис Оханян, съосновател на Reddit

Според него действията на малките играчи може и да изглеждат като бунт, но това показва, че те започват да разбират механизма на пазара - както и тези, които са притиснати от късите позиции. По думите на Далио малките търговци му изглеждат познати. "Те ми напомнят много на мен на същата възраст", каза той. "Започнах да инвестирам в ранна възраст, бях бунтар и исках да го направя по мой собствен начин и да надвия."

Има и други примери, когато цените са скочили, отклонявайки се от основната стойност, но не по този начин - когато група хора изведнъж са решили да се координират, за да спечелят. Експертите от край време имат проблеми с обяснението. През декември 1996 г. тогавашният председател на Фед Алън Грийнспан предупреди за "ирационално изобилие" на фондовия пазар. През март 2000 г. Nasdaq достигна рекорд от 5048 пункта, преди да загуби 76% от стойността си през следващите две години. Той се дължеше на много фактори, включително раждането на интернет, но нищо не е било със същата концентрирана енергия, която виждаме днес на платформи като Reddit.

В Twitter Оханян отбеляза, че първоначалните сделки с акции на GameStop вероятно са били с по-малка политическа обвързаност, но подобно на други онлайн движения, те дойдоха да "се развиват и живеят собствения си живот". Той определя случващото се сега като еволюция на движението

"Окупирай Уолстрийт" от преди десетилетие.

"Днес е много по-лесно за дребните инвеститори да се организират във форуми, платформи и социални мрежи в сравнение с преди 20 години. Те могат да повлияят, но на по-малко ликвидни и слаби компании, докато при фундаментално стабилните и ликвидни акции и суровини това е невъзможно."Даниел Дончев, изп. директор на "Експат асет мениджмънт"

Преподавателят по поведенческа икономика Алекс Имас смята, че Уолстрийт ще трябва да се бори с факта, че тази нова форма на съвместно инвестиране променя ситуацията. Инвеститорите показаха, че могат да се организират и да имат способността да се координират за такива удари, като че ли е игра, и могат ясно да правят реални пари едновременно. Според Имас не изглежда, че има нещо незаконно в процеса и не вижда защо подобни дейности да не продължат." Координацията "може да се отнася за всичко, което може да се търгува", казва той.

Действията на малките играчи може и да изглеждат като бунт, но това показва, че те започват да разбират механизма на пазара.

Може ли да се разрасне "ефектът GameStop"

Сблъсъкът между малките търговци и акулите на Уолстрийт може да представлява риск за десетки други акции и потенциално да създаде главоболие за по-широкия пазар. Анализаторите вече идентифицираха десетки акции, потенциално уязвими на екстремна нестабилност след случая с GameStop и други компании.

"За съжаление определено не е еднократно действие", каза Ранди Фредерик, вицепрезидент по търговия и деривати в Schwab Center for Financial Research. J.P. Morgan през миналата седмица посочи 45 акции, които може да са податливи на подобни "нестабилни събития", включително компания за недвижими имоти Macerich Co, веригата ресторанти Cheesecake Factory Inc и услугата за абонамент за дрехи Stitch Fix Inc. Подобно на GameStop, American Airlines Group, AMC Entertainment Holdings и други, които станаха обект на атака от малките инвеститори през последните дни, имат високо съотношение на търговия на акциите им на късо.

"Нещастните събития при GameStop могат да създадат опасен прецедент за пазарите, при който инвеститорите на дребно действат масово, за да увеличат своята покупателна способност, за да предизвикат нестабилност", казват анализатори от J.P. Morgan в бележка до клиентите си.

Като се изключат по-широките търговски ограничения, подобни модели могат да се развият в продължение на няколко седмици, тъй като продавачите на късо проточват залозите си във времето, обяснява Майкъл Първс, главен изпълнителен директор на Tallbacken Capital Advisors.

Някои компании имат стратегии, които включват както дълги, така и къси позиции на акции, обяснява той, и в резултат на това някои акции могат да поскъпнат рязко, а след това и рязко да спаднат, докато тези фирми коригират своите позиции. Този процес може да окаже по-широк натиск върху акциите и да допринесе за волатилността на пазара. "Мисля, че рискът от заразяване е реален", каза Първс.

Дори и "заразата" да продължи, това трудно ще разклати финансовите пазари, но големите играчи вече няма да бъдат сигурни дали няма да ги сполети друг подобен удар като GameStop - без значение кога и какви ще бъдат щетите.

Обикновените хора, които обмислят да се присъединят към движението GameStop, също трябва да имат едно наум. Или както казва Алексис Оханян: "Приятелско напомняне: моля, не инвестирайте пари, които не можете да си позволите да загубите".

Все още няма коментари
Нов коментар