Уолстрийт се готви за втори двубой срещу търговците от Reddit

Малките инвеститори могат да се насочат и към активи извън САЩ

Според Goldman Sachs Prime Services през миналата седмица е имало най-голямата обезценка на активите на хедж фондове от февруари 2009 г.
Според Goldman Sachs Prime Services през миналата седмица е имало най-голямата обезценка на активите на хедж фондове от февруари 2009 г.
Според Goldman Sachs Prime Services през миналата седмица е имало най-голямата обезценка на активите на хедж фондове от февруари 2009 г.    ©  Reuters
Според Goldman Sachs Prime Services през миналата седмица е имало най-голямата обезценка на активите на хедж фондове от февруари 2009 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Уолстрийт се готви за поредната седмица на пазарен хаос, като има сигнали, че действията на малките търговци, довели до повишаване на цените на акциите на GameStop и AMC Entertainment Holdings, ще се разпространяват и върху други активи.

Някои от най-големите хедж фондове на Уолстрийт все още калкулират щетите, след като малките търговци повишиха цените на акциите на компаниите, срещу които бяха заложили големите играчи. Така книжата на американския търговец на компютърни игри GameStop поскъпнаха над три пъти през миналата седмица и само в петък с близо 70%. Други компании, срещу чиито акции хедж фондовете са залагали, също пострадаха от координираните действия на малките търговци, които се организираха в социалната платформа Reddit. В петък книжата на кинооператора AMC скочиха с 54%, а на производителя на слушалки Koss - с 53%.

Нарастват сигналите, че малките инвеститори се насочват далеч отвъд акциите на американски компании. В четвъртък и петък цената на среброто се повиши с около 6%, след като в социалната платформа започнаха да циркулират съобщения, призовавайки инвеститорите на дребно да купуват сребро, за да се повиши цената. Цената на златото също нарасна.

Подобни пазарни движения насочиха вниманието към нарастващата тежест, която малките търговци имат на финансовите пазари, които в миналото бяха доминирани от по-големи институции.

Според Пол О'Конър от лондонския офис на инвестиционната компания Janus Henderson изненадващо е как през последните няколко месеца участието на малките търговци се увеличи рязко и те започват да движат пазара. "Ако бяхте разгледали данните преди няколко месеца, можехте да видите, че това се случва. Не е като тези момчета да са се събудили миналата седмица", казва пред Reuters О'Конър.

Калкулиране на загубите

Хедж фондът Melvin Capital, който е най-големият потърпевш засега от сблъсъка на малките с големите, загуби 53% от инвестициите си през януари, но получи обещание за нови пари от инвеститори през последните дни на месеца. Според източник на Reuters хедж фондът е приключил януари с активи от над 8 млрд. долара, след като е започнал годината с близо 12.5 млрд.

Динамичната търговия с акции на GameStop най-вероятно ще продължи и през тази седмица, макар че брокерските платформи ограничиха покупките на книжата й, както и на други горещи акции миналата седмица, което намали обемите на търговия.

"Видяхме мощта на новата база инвеститори от гледна точка на тяхната способност да влияят не толкова върху отделни акции, но и върху по-голям сегмент от пазара като Russell 2000", казва Сунил Кришнан от Aviva Investors.

Според Goldman Sachs Prime Services през миналата седмица е имало най-голямата обезценка на активите на хедж фондове от февруари 2009 г. Те са принудени да продават акции на други компании, за да покрият късите позиции, които имат.

"Въпреки този силен спад на ливъриджа нетните и брутните експозиции на хедж фондовете, базирани на текущите пазарни цени, остават близо до най-високите регистрирани, което показва постоянен риск от разпродажба", смятат от банката.

Проверка на Robinhood и други онлайн брокери

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън поиска информация от Robinhood и други онлайн брокери, за да разбере дали всичко с ограниченията за търговия с акции от Gamestop и няколко други компании е законно. Пакстън смята, че очевидно има споразумения между хедж фондовете и платформите за търговия и уеб сървърите, за да се избегнат заплахите за тяхното господство на пазара.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-?
    MyTwoCents
    • + 1

    Това, което тези фондове правят е точно обратното на хеджиране.

    Нередност?
Нов коментар