🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Активите на борсово търгуваните фондове на BlackRock преминаха 3 трлн. долара

Глобалната ETF индустрия изживява истински бум, който може да продължи десетилетия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Активите на борсово търгуваните фондове на BlackRock надхвърлиха границата от 3 трлн. долара за първи път през май, докато глобалните активи на ETF индустрията достигнаха рекорд от над 9 трлн. долара, пише Financial Times.

Миналата седмица BlackRock прогнозира, че те ще достигнат 15 трлн. долара още в края на 2025 г., подпомогнати от нарастващото търсене на зелени стратегии и по-голямо включване на дълговите инвеститори. В момента ETF държат едва 3% от пазарите на акции и облигации в световен мащаб според BlackRock. "Предстоят десетилетия растеж за ETF," каза Салим Рамджи, глобален ръководител на iShares и индексни инвестиции в BlackRock.

Рекордното рали на Уолстрийт от април 2020 г. и силните печалби за други фондови пазари генерираха нов бизнес за индустрията на ETF, където двамата водещи съперници - BlackRock и Vanguard, са вплетени в свирепа ценова война.

Инвеститори по целия свят вляха почти 97 млрд. долара в ETF през май както за фондове, така и за продукти, като тазгодишния нетен приток до момента е на стойност 559.3 млрд. долара - разбира се, на път да надмине рекордната сума от 2020 г. от 762.8 млрд. долара, според предварителните данни на ETFGI, лондонска консултантска компания .

IShares ETF е събрало нетни притоци от 123.7 млрд. долара през първите пет месеца тази година, в сравнение с 37.4 млрд. долара за същия период на 2020 г., когато доверието на инвеститорите е било нарушено от ескалиращата пандемия на коронавируса.

Базираният в Пенсилвания Vanguard привлича 161 млрд. долара в ETF от началото на 2021 г. досега, повече от два пъти над 66,2-те млрд. долара, регистрирани между януари и края на май миналата година. Около 5,2 милиарда щатски долара от притока на ETF от Vanguard през тази година са дошли благодарение на споразумение, което позволява на клиентите да конвертират съществуващ дял от взаимни фондове в ETF.

Глобалното преминаване през последното десетилетие към ниско комисионни ETF, които проследяват борсови индекси като S&P 500 или FTSE 100, създаде силен натиск в инвестиционната индустрия, подхранвайки дейностите по сливания и придобивания докато по-малките конкуренти се борят да отговорят на нарастващата сила на BlackRock и Vanguard, посочва Financial Times.

"Свидетели сме на тектонична промяна с нарастването на ETF, които ще доведат до значителни промени в инвестиционната индустрия в световен мащаб", каза Дебора Фур, основателката на ETFGI.

Патрик Давит, анализатор от Autonomous Research, каза, че навлизането на ETF може да стане "значително по-мащабно" както в Европа, така и в Азия, както и на облигационните пазари, което ще затрудни традиционните мениджъри на активните взаимни фондове.

"Много трудна задача е за активните мениджъри на акции [поради непостоянното им представяне и по-високите такси] да спечелят значителни притоци срещу ETF. Традиционните активно управлявани облигационни фондове също ще се сблъскат с по-голяма конкуренция от ETF", каза Давит, Cитиран от FT.

Активите на ETF, управлявани от State Street Global Advisors, преминаха границата от 1 трлн. Базираният в Бостън инвестиционен мениджър, третият по големина играч с ETF-и след BlackRock и Vanguard, е регистрирал приток от 32.9 млрд. долара досега тази година спрямо 19.3 млрд. долара през първите пет месеца на 2020 г.

Рори Тобин, глобален ръководител на ETF на State Street, заяви, че "цялата екосистема на ETF става все по-мощна", тъй като приемането се разпространява по-широко отвъд САЩ и употребата нараства в широк спектър от платформи за търговия и консултации.

"Тенденциите за растеж в Европа са много обнадеждаващи, а приемането на ETF в Азия е едва в своя зародиш", каза Тобин.

Все още няма коментари
Нов коментар