🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Третият транш за 7% капитала на "Телелинк БС" беше пласиран за по-малко от час

Основните собственици на системния интегратор вече са продали 21% от компанията през фондовата борса

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Телелинк бизнес сървисис" продаде 7% от капитала си само за няколко минути във вторник. Това е третият транш на компанията и идва малко повече от година след публичния й дебют. Основните акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов предложиха още 7% от капитала, или 875 хил. акции по 13.50 лв. за брой. Така в тях ще постъпят близо 12 млн. лв.

Предлагането беше планирано за периода от 8 до 15 юни 2021 г., но акциите бяха изкупени в първите 16 минути след старта на търговията. Търсенето е надвишило значително минимално планирания обем от 6%, a според заложената процедура бяха предложени още 1%. По данни от инвестиционния посредник на емисията "Елана Трейдинг" в понеделник са били осъществени над 250 сделки с широк кръг от инвеститори, като малко над половината от книжата са били закупени от различни местни и чуждестранни институционални инвеститори, а останалите - от индивидуални. През миналата година, като акционер в компанията влезе и базираният в Лондон фонд Utilico Emerging Markets Trust plc.

Преди една година основните акционери продадоха в първи транш 7.86% от капитала на цена от 7.60 лв. за акция. Заедно с продажбата на още 6.14% по цена от 11.10 лв. за акция на проведения втори транш, през 2020 г. са реализирани общо 14% от съществуващия капитал на дружеството, а с последния от вчера те стават 21%. При предлагането се продават съществуващи акции и няма увеличение на капитал, в касата на дружеството не постъпват средства, а отиват в продаващите акционери. От компанията заявяват, че продължават да следват целта си да продадат 30% от капитала. Високият интерес доведе и до сделки при по-висока цена във вторник и сряда - 14 лв. за акция.

Една от основните дейности на "Телелинк бизнес сървисис" е изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и други.

Все още няма коментари
Нов коментар