🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хедж фондовете очакват да увеличат инвестициите в криптовалути до 7%

Според проучване на Intertrust мениджърите им се насочват към криптосектора

Хедж фондовете се ориентират към криптовалутите според проучване на Interstrust
Хедж фондовете се ориентират към криптовалутите според проучване на Interstrust
Хедж фондовете се ориентират към криптовалутите според проучване на Interstrust    ©  André François McKenzie
Хедж фондовете се ориентират към криптовалутите според проучване на Interstrust    ©  André François McKenzie
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новините около биткойн, блокчейн и криптовалутите напоследък се увеличават в унисон с нарастването на интереса потребителите и институциите към сектора. Голямата промяна е фокусът към дигиталните валути - от доминацията на финтех към по-голямо участие на банките. Хедж фондовете също започват да гледат на сектора като на сегмент с огромен потенциал.

Според проучване на Intertrust, публикувано от Financial Times, хедж фондовете планират значително да увеличат експозицията си към криптовалути до 2026 г. Допитването, проведено сред 100 финансови директори на хедж фондове в световен мащаб, установя, че мениджърите очакват да държат средно 7.2% от активите си в криптовалути до пет години. Ако резултатите се приложат за целия сектор, общата сума може да се равнява на общо около 312 млрд. долара активи в криптовалути въз основа на прогнозата на фирмата за данни Preqin за общия размер на индустрията на хедж фондовете, изчислява Intertrust. Седемнадесет процента от анкетираните очакват да имат над 10% от инвестициите си в крипто.

Това би представлявало огромно увеличение на апетита за криптовалути сред мениджърите на хедж фондове. Настоящите инвестиции в сектора са неясни, но редица известни мениджъри вече са отделили капитал за криптоактиви, привлечени от покачващите се цени и неефективността на пазара, на която могат да повлияят.

Man Group търгува биткойн фючърси чрез виртуална среда, докато Renaissance Technologies миналата година заяви, че водещият му фонд Medallion може да инвестира в биткойн фючърси. Мениджърът на хедж фондовете Пол Тудор Джоунс е купил биткойн, докато Бреван Хауърд прехвърля малка част от средствата в крипто, а неговият съосновател, милиардерът Алън Хауърд, е основен фактор в криптоиндустрията. Биткойнът има най-голям принос за печалбите през тази година в американската компания за финансиране SkyBridge Capital, създадена от бившия директор за комуникации в Белия дом Антъни Скарамучи, която започна да го купува в края на миналата година и след това продаде част от позициите си през април - точно преди цената на криптовалутите да спадне.

Хедж фондовете "са наясно не само с рисковете, но и с дългосрочния потенциал" на крипто, споделя Дейвид Милър, изпълнителен директор на Quilter Cheviot Investment Management, пред FT. Нарастващият ентусиазъм от хедж фондовете е в рязък контраст с широко разпространения скептицизъм сред по-традиционните мениджъри на активи, много от които остават загрижени за огромната нестабилност и несигурността на криптовалутите относно това как те ще бъдат регулирани. "В момента криптоинвестициите остават ограничени до клиенти, които имат висока толерантност към риска, и дори тогава инвестициите обикновено са малък процент от портфолиото", заявиха Morgan Stanley и консултантската компания Oliver Wyman в скорошен доклад за управлението на активи .

Някои хедж фондове остават предпазливи. Elliott Management споделя пред инвеститорите си по-рано тази година, че криптовалутите може да се превърнат в "най-голямата финансова измама в историята" в писмо, публикувано от Financial Times. Въпреки че бъдещото регулиране на криптосистемите остава неясно, миналата седмица Базелският комитет за банков надзор заяви, че трябва да изпълняват най-строгите правила за банков капитал за всеки актив.

Проучването на Intertrust, чиито респонденти включват финансови директори в световен мащаб на фондове, които управляват средно 7.2 млрд. долара активи, също показа, че всички анкетирани ръководители в Северна Америка, Европа и Великобритания очакват да имат поне 1% от портфолиото си в крипто. Северноамериканските фондове очакват да имат експозиция от средно около 10.6%, докато тези в Обединеното кралство и Европа предвиждат средно 6.8%.

Все още няма коментари
Нов коментар