Дигиталните валути, които имат значение

Пригответе се за федкойн и е-евро

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предстои технологична промяна във финансовия сектор. Биткойнът премина от мания на анархисти в инвестиционен актив с пазарна капитализация от 1 трлн. долара, за който много мениджъри на фондове настояват, че принадлежи към всеки балансиран инвестиционен портфейл. Милионите дигитални индивидуални инвеститори се превърнаха в движеща сила на Уолстрийт. PayPal има 392 млн. потребители - знак, че САЩ настигат китайските гиганти за цифрови плащания. И все пак най-малко забелязаното прекъсване на границата между технологиите и финансите може да се окаже най-революционното: създаването на държавни цифрови валути, които обикновено имат за цел да позволят на хората да депозират средства директно в централна банка, заобикаляйки конвенционалните заемодатели.

Тези "правителствени койни" са ново въплъщение на парите. Виртуалните валути обещават да направят по-лесно финансирането, но също така да прехвърлят властта в сектора от отделните банки към държавата, да променят геополитиката и да променят начина на разпределение на капитала. Към идеята трябва да подходим с оптимизъм и съмнение.

Съживяване на индустрията

Преди около десетилетие, сред останките на Lehman Brothers, Пол Волкър, бивш управител на Федералния резерв, споделяше, че последната реална иновация в банковия сектор е банкоматът. След кризата индустрията се съживи. Банките модернизираха своите ИТ инфраструктури. Предприемачите изградиха експериментален свят на "децентрализирани финанси", в който биткойнът е най-известната валута и който съдържа огромно количество токени, бази с данни и канали, по които взаимодействат в различна степен с традиционните финанси. В същото време компаниите с финансови "платформи" вече имат над 3 млрд. клиенти, които използват електронни портфейли и приложения за плащания. Наред с PayPal има и други компании като Ant Group, Grab и Mercado Pago, както и утвърдени фирми като Visa и други гиганти от Силициевата долина, които опипват почвата, като Facebook.

Цифрови валути, подкрепени от правителството или централните банки, са следващата стъпка, но те идват с риск, защото такъв ход би централизирал властта в държавата, вместо да я разпространява чрез мрежи или да я предоставя на частни монополи. Идеята зад цифровите валутите е проста. Вместо да имате сметка в търговска банка, бихте предпочели да се разплащате директно с централна банка чрез интерфейс, наподобяващ приложения като Alipay или Venmo. Вместо да пишете чекове или да плащате онлайн с карта, можете да използвате евтините разплащателни канали на централната банка. И парите ви ще бъдат гарантирани от държавата, а не от частна банка. Искате ли да си купите пица или да помогнете на разорен брат или сестра? Няма нужда да се занимавате с кол центъра на Citigroup или да плащате такси на Mastercard:

Английската централна банка и Фед са на ваше разположение.

Виртуалните валути може да направят по-лесно финансирането, но ще прехвърлят властта в сектора от отделните банки към държавата и ще променят разпределението на капитала.

Тази метаморфоза на централните банки от аристократи в света на финансите към работници звучи пресилено, но е в ход. Над 50 от тях, които са в страни, създаващи по-голямата част от световния БВП, изследват сферата на цифровите валути. Бахамите са издали дигитални пари. Китай пусна своя пилотен проект за електронния юан до над 500 хил. души. ЕС иска виртуално евро до 2025 г., Великобритания създаде работна група, а световният финансов хегемон САЩ изгражда хипотетичен електронен долар.

Мотивацията - страх от загуба на контрол

Една от мотивациите за правителствата и централните банки е страхът от загуба на контрол. Днес централните банки използват правомощията си, за да подкрепят паричната политика. Ако плащанията, депозитите и заемите мигрират от банките в частни цифрови сфери, централните банки ще се затруднят допълнително в управлението на икономическия цикъл и в инжектирането на средства в системата по време на криза. Частните мрежи без надзор могат да се превърнат в "Див запад" от измами и нарушения на поверителността.

Другата мотивация е обещанието за по-добра финансова система. В идеалния случай парите осигуряват надежден запас от стойност, стабилна разчетна единица и ефикасно платежно средство. Днешните пари получават смесени оценки за ефективност. Незастрахованите вложители могат да пострадат, ако банките се провалят, биткойнът не се приема за разплащане навсякъде все още и кредитните карти са скъпи. Правителствените електронни валути биха постигнали висок резултат, тъй като са гарантирани от държавата и използват евтин канал за разплащания.

В резултат на това правителствените монети могат да намалят оперативните разходи на световната финансова индустрия, които възлизат на над 350 долара годишно за всеки човек на Земята. Това може да направи финансирането по-достъпно за 1.7 млрд. души, които нямат банкови сметки. Правителствените цифрови валути също могат да разширят инструментариума на правителствата, като им позволят да извършват незабавни плащания към гражданите и да намалят лихвените проценти под нулата. За обикновените потребители привлекателността на безплатното, безопасно, незабавно универсално средство за плащане е очевидна.

Именно този апел обаче създава опасности. Неограничени, правителствените цифрови валути могат бързо да се превърнат в доминираща сила в света на финансите, особено ако мрежовите ефекти затрудняват хората да се откажат. Те биха могли да дестабилизират банките, защото ако повечето хора и фирми съхраняват парите си в централните банки, заемодателите ще трябва да намерят други източници на финансиране, с които да подсигуряват заемите си.

Ако търговските банки са лишени от финансиране, някой друг ще трябва да даде кредитите, които подпомагат правенето на бизнес. Това предполага неприятната перспектива бюрократите да повлияят на разпределението на заемите. В условията на криза дигитален натиск на спестители към централната банка може да доведе до банкови проблеми.

Веднъж приети, правителствените валути могат да се превърнат в инструменти на държавата за контрол над граждани - помислете за незабавни електронни глоби за лошо поведение. Те биха могли да променят и геополитиката, като осигурят канал за трансгранични плащания и алтернативи на световната резервна валута долара и разковничето на американското влияние. Управлението на долара се основава отчасти на отворените американски капиталови пазари и правата на собственост, на които Китай не може да съперничи. Но също така разчита на стари платежни системи, конвенции за фактуриране и инерция - което го прави подходящ за технологична промяна. Малките държави се опасяват, че вместо да използват местни пари, хората могат да преминат към чуждестранни електронни валути, причинявайки хаос в страните.

Нови пари, нови проблеми

Такъв широк спектър от възможности и опасности е плашещ. Показателно е, че китайските автократи, които ценят контрола преди всичко, ограничават размера на е-юана и ограничават частните платформи като Ant. Отворените общества също трябва да действат предпазливо, като, да речем, ограничат размера на сметките в цифрова валута.

Правителствата и финансовите компании трябва да се подготвят за дългосрочна промяна в начина, по който работят парите - толкова важна промяна, колкото и скокът от метални монети до дебитни карти. Това означава усъвършенстване на законите за поверителност, реформиране на управлението на централните банки и подготовка на търговските банки за по-периферна роля. Държавните цифрови валути са следващият голям експеримент във финансите и те обещават да бъдат много по-важни от скромния банкомат.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар