САЩ планират да засилят регулацията на криптовалутите

Няколко водещи агенции се събират, за да предложат и обмислят повече идеи за това

Предизвикателствата пред регулирането на криптовалутите са олицетворение на продължаваща борба между технологичните иновации и спазването на законодателството
Предизвикателствата пред регулирането на криптовалутите са олицетворение на продължаваща борба между технологичните иновации и спазването на законодателството
Предизвикателствата пред регулирането на криптовалутите са олицетворение на продължаваща борба между технологичните иновации и спазването на законодателството    ©  FLY:D
Предизвикателствата пред регулирането на криптовалутите са олицетворение на продължаваща борба между технологичните иновации и спазването на законодателството    ©  FLY:D
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Блокчейн технологията има потенциал да бъде приложена в много области, вариращи от търговия до защита на авторските права. Досега обаче най-широко разпространената иновация, въведена от нея, си остават криптовалутите. Когато се появят подобни нови технологии, регулаторите трябва да идентифицират присъщите рискове и да разработят стратегии, за да балансират различните интереси, които иновациите засягат.

Регулаторите проучват как протичат икономическите взаимоотношенията и технологичните решения спрямо съществуващите институции и играчи на пазара, тъй като без подходящите правни гаранции "приватизацията на парите", която блокчейнът позволява, би могла да доведе до концентрация на финансова и политическа власт в ръцете на няколко анонимни участници.

Именно такива намерения имат финансовите регулатори в САЩ спрямо пазара на криптовалутите според Майкъл Хсу, който участва в американска работна комисия, чиято задача е да анализира проблема. В интервю пред Financial Times Хсу, който ръководи агенцията за контрол на валутите, заяви, че проблемът според него се свежда до "до координация между агенциите". "Само след няколко разговора с някои от моите колеги стана ясно, че има интерес действията да се координират много по-добре", сподели Хсу.

Въпросът дали криптовалутите да попадат под регулации е разгледан за първи път от Американската комисия по ценни книжа и борси в документ през 2017 г. Тогава тя реши, че инвеститорите или компаниите, които предлагат и продават ценни книжа в САЩ, трябва да спазват федералните закони за ценните книжа, включително изискването да се регистрират в комисията, независимо дали издаващият субект е традиционна компания или децентрализирана автономна организация. Също така и без значение дали тези ценни книжа са закупени с използване на щатски долари или виртуални валути и независимо дали са разпределени в заверен формуляр или чрез технология на разпределена книга.

Сигнал за намеренията за повече регулации е и среща между три водещи регулатора в САЩ през тази седмица, посочва Financial Times. Представители на Агенцията за контрол на валутите, която се оглавява от Хсу, на Федералния резерв и на Агенцията за застраховка на депозитите ще се събират през тази седмица.

Според Хсу, цитиран от изданието, целта на срещата не е да се наложи конкретна политика, а да се съберат идеи, които са се обсъдят в регулаторите. Подобна среща вече са правили и представители на Комисията за ценните книжа и на тази за контрола на пазара на деривати.

Гласовете за повече регулация на виртуалните валути се засилиха напоследък, след като само за няколко седмици BItcoin загуби 20 хил. долара от стойността си, или над 40%. Движенията на пазарите са свързани и с висока вилатилност.

Проблемът е, че криптовалутите имат различни функции. Някои са токени и се използват за доказателство за собственост, други например са инвестиционен актив, трети се използват за разплащане. Понякога дори криптовалутите променят функциите си в процеса на развитието си. Биткойн например възниква като средство за разплащане, но се превърна в инвестиционен актив, който присъства в най-различни инвеститорски портфейли.

Поради това европейските регулатори определят правното третиране на криптовалутите от друга гледна точка, като ги включват в три общи категории - плащания, инвестиции и полезност - които са свързани с различни специфични функции. Тези три категории, предназначени да насочват крипто активите към специфични области на регулиране, трябва да се считат за архетипове, тъй като криптовалутите могат да комбинират повече от една функция (хибридни токени).

Към настоящ момент няма нищо решено от американските регулатори, но със сигурност регулацията в сектора само ще се засилва. След като Китай по-рано през месеца забрани на компаниите си да обработват разплащания и да предлагат услуги, свързани с криптовалути, като наложи и ограниченията в добива на дигитални валути, криптопазарът понесе удар, а биткойн загуби близо 50% от стойността си от върха през април.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    magiiv avatar :-|
    Маги В

    Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

    Нередност?
  • 2
    oqf301102804 avatar :-|
    Димитър Кръстев

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
  • 3
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

    Нередност?
  • 4
    tzm571102999 avatar :-|
    Диана Красимирова

    Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

    Нередност?
  • 6
    kfo181092764 avatar :-|
    Краси

    Не давайте пари на Бистра, няма да си ги върнете от Престиж Клуб....

    Нередност?
  • 7
    crm331107041 avatar :-|
    Делчо Данаилов

    Да, съгласен съм с теб Марин. Познавам г-жа Бистра Мощева от известно време и съм на същото мнение. От тази жена трябва да се пазите.

    Нередност?
  • 8
    hvm221103745 avatar :-|
    Цвети

    Аз също мога да потвърдя за измамите, които са извършени от лицето Бистра Мощева. Жените сме спобни на много, но тя наистина е прекалила с измните й сделки и опити да излъже всеки, който види ...

    Нередност?
  • 9
    wuf451093161 avatar :-|
    Дарина

    Аз лично бях измамена от въпросната жена. Обещаваше и ме убеждаваше,че няма как да да изгубя средствата, които инвестирах в нейната фирма, но уви тя фалира. А Бистра се покри и изключи всичките си служебни телефони

    Нередност?
  • 10
    krasengeorgiev avatar :-|
    Красен Георгиев

    Това е пирамида в която всички губят.

    Нередност?
Нов коментар