Visa купува шведския финтех Tink за 1.8 млрд. евро

Компанията разработва технология, която позволява на трети страни да получават клиентски данни от различни финансови институции със съгласието на потребителите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американската компания картови разплащания Visa купува шведската платформа за отворено банкиране Tink за 1.8 млрд. евро. Придобиването се случва по-малко от шест месеца след като американските регулатори блокираха предишен опит на Visa за закупуване на американския конкурент на Tink Plaid, съобщава Financial Times.

Tink разработва технология, която позволява на трети страни да получават клиентски данни от различни финансови институции със съгласието на потребителите. Това им позволява да предлагат услуги като агрегиране на сметки и плащания, заобикалящи традиционните мрежи от карти като тези на Visa. Регулаторите се стремят да насърчават услуги като предлаганите от Tink. Това увеличава конкуренцията и възможността за избор на европейския пазар на плащания. Затова и през 2018 г. бяха въведени правила за "отворено банкиране", които принудиха банките да разрешат достъп до своите данни на компании, подобни на Tink.

Стимул за отвореното банкиране

Visa заяви, че придобиването ще насърчи отвореното банкиране, което досега е било теглено назад от ненадеждни услуги и от ниски нива на доверие и запознатост сред потребителите. Ал Кели, главен изпълнителен директор и председател на Visa, заяви: "Visa се ангажира да направи всичко възможно, за да насърчи иновациите и да даде повече права на потребителите, подкрепяйки целите на Европа за отворено банкиране." Той добави, че обединяването на силите на двете компании ще "направи финансовия живот на европейските потребители по-опростен, надежден и сигурен".

Основана от шведските предприемачи Даниел Келен и Фредрик Хедберг в Стокхолм през 2012 г., Tink първоначално започва като приложение за финансово управление, но по-късно се фокусира върху предоставянето на технологията на други бизнеси. В момента в компанията работят около 400 служители, а технологията ѝ се използва от повече от 3400 банки, които достигат до над 250 млн. клиенти в цяла Европа. Последно Tink беше оценена от частни инвеститори на 680 млн. евро. Финтех компанията е събрала повече от 300 млн. долара от инвеститори, сред които PayPal, шведската банка SEB и холандската ABN AMRO. Покупната цена от 1.8 млрд. eвро представлява 165% премия към стойността, дадена на Tink от инвеститорите, което отразява бързо нарастващия интерес към отвореното банкиране.

По-рано тази година американската Plaid беше оценена от инвеститорите на 13.4 млрд. долара - почти три пъти повече от цената от 5.3 млрд. долара, която Visa се съгласи да плати за нея в началото на 2020 г. Тези по-ранни планове за поглъщане бяха провалени от регулаторите в Министерството на правосъдието на САЩ, които обвиниха Visa в опит да елиминира потенциален бъдещ конкурент. Американската компания отрече обвинението.

Съмнения за конкуренцията

Саймън Тейлър, ръководител в консултантска финтех компания 11: FS, отбеляза: "Европа е съвсем различен отворен банков пазар от САЩ, с много повече играчи и регулиран стандарт, но Tink е един от най-големите играчи и много от опасенията, които доведоха до разследването на сделката между Plaid и Visa, могат да се отнасят и за тук."

Близки до Visa подчертаха, че Tink управлява "различен бизнес модел" от Plaid и че отворените банкови разпоредби правят европейския пазар много различен от американския, където оперира Plaid. В съобщението за сделката Visa подчерта, че Tink е само един от "над 440 доставчици в цяла Европа, предоставящи отворени банкови услуги".

Visa заяви, че ще запази марката Tink, както и настоящия мениджърски екип и централа в Стокхолм. Съоснователите на шведската компания заявиха, че "партньорството с Visa ще ни позволи да разширим допълнително нашите организация, продукти и услуги, за да обслужваме по-добре съществуващите си, както и бъдещите клиенти - като същевременно продължаваме да работим като независима марка, надграждайки върху невероятните силни страни на Tink".

Сделката с Tink трябва да получи одобрението на регулаторите. Visa ще плати цената в брой, но това няма да повлияе на програмата й за обратно изкупуване на акции или политиката на дивидентите.

Все още няма коментари
Нов коментар