🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на европейските акции се възстановяват след спадa в понеделник

Страховете от разпространение на варианта делта на коронавируса повдигат въпроси за задаваща се корекция на пазарите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на акциите на европейските компании се възстановяват във вторник, след като ден по-рано направиха най-големите си дневни понижения от октомври миналата година насам. В понеделник германският DAX се понижи с 2.6%, а в Ню Йорк Dow Jones падна със 725 пункта, или 2.1%, което е и най-големият спад за тази година. От разпродажбите в понеделник пострадаха и криптовалутите - bitcoin падна под 30 хил. долара. Това се случва за първи път от края на декември 2020 г.

Разпространението на индийския вариант на коронавируса - делта, започва да притеснява все повече глобалните пазари. Причината е, че той може да доведе до ново частично затваряне на икономики и отделни региони на света, което ще удари икономическия растеж. Логично тези опасения се пренесоха и върху фондовите борси глобално с началото на седмицата.

Днес обаче, изглежда, притесненията са били временни - в Европа търговията започва с повишение на цените на акциите, като инвеститорите са се фокусирали върху отчетите за второто тримесечие, които компаниите публикуват. На водещите пазари в Германия и Франция повишения са около и над процент, с което се заличават част от загубите ден по-рано.

Все пак последните дни повдигат все повече въпроси дали идва период на корекция, след месеци на рекордни цени на акциите. Засега повечето анализатори са предпазливи в оценките си и всички предпочитат да изчакат още няколко дни преди да дават повече прогнози. За корекцията може да помогнат забавяне в глобалното възстановяване, инфлацията и промяна в политиките на централните банки.

Все още няма коментари
Нов коментар