🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Акции на Apple и Tesla вече се търгуват на борсата в София. Какви са особеностите

БФБ пусна BSE International - алтернативен сегмен за достъп до чужди борси

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В понеделник инвеститорите на Българската фондова борса с изненада откриха, че до котировките на български акции се появиха и такива на американски компании като Apple, Microsoft, Facebook, Tesla, европейските банки Deutsche Bank, Commerzbank и други. Не, всички те не са дошли да се листнат в София, но все пак грешка няма. Паралелно с изненадата в терминалите от борсата официално обявиха, че пускат нов търговски сегмент - BSE International. На него вече се търгуват акциите на близо 100 водещи компании от Европа и САЩ, както и на няколко борсово търгувани фонда върху водещи индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ-100, STOXX Europe 600 и други. А още от първия ден имаше интерес и сделки по няколко позиции.

Създаването на BSE International е част от серията инициативи на фондовата борса през последните години, които целят да върнат интереса на индивидуалните инвеститори към капиталовия пазар в България. Под ръководството на Маню Моравенов БФБ успя да привлече на сегмента за растеж BEAM и няколко по-малки иновативни компании, в които влязоха и доста дребни акционери. А сега вкарването на водещи акции съвпада и с бума на глобалните борси, поддържан до голяма степен и от малките инвеститори, за които достъпът до тях стана много лесен през платформи като Robinhood и Revolut. В този смисъл пускането на BSE International може да се разглежда, като поредна алтернатива за достъп до чужди борси, разбира се, със своите специфични особености, плюсове и минуси.

Какво е BSE International

BSE International е пазарен сегмент към БФБ, а не система, която осигурява директен достъп до американските пазари, както са например специализираните платформи. Затова и емисиите, регистрирани на него, се търгуват в България според часовете за търговия на нашата борса - 9.30 до 17.30, което включва pre и post търговията. Това е и едната особеност, тъй като в САЩ борсите отварят в 16.30 българско време. Акциите, листнати на BSE International, постоянно се котират от маркет мейкъра TradeGate в този часови диапазон.

Търговията става с партньорството на Deutsche Borse, която доставя и търговската система на нашата борса - T7. За инвеститорите достъпът до BSE International и съответно чуждите акции става през стандартните платформи за достъп до БФБ, които предлагат инвестиционните посредници.

Акциите се котират в евро, а минималната сума за покупка е един лот, като в повечето случаи това е една акция. Заради широката мрежа на Deutsche Borse се предполага висока ликвидност на позициите и голяма мрежа от местни и международни инвеститори, които участват в нея. Затова и целта на маркет мейкъра е да вземе предвид всички фактори като валутни курсове, транзакционни разходи, събития, с което да гарантира, че котировките и спредовете са максимално близки въпреки часовата разлика в сесиите, особено за САЩ.

Съхранението на финансовите инструменти, които са допуснати до търговия на BSE International, се осъществява от Централния депозитар - по сметки на крайните собственици. Огледално акциите, държани от български инвеститори, се съхраняват и чрез сметката на депозитара в Clearstream Banking, Люксембург, уточниха от БФБ за "Капитал". Местните инвеститори ще получават дивидентите си директно при инвестиционния си посредник, като ще имат и всички права на акционер и дистанционно чрез него. Всички процеси са обхванати и за тях е предвидено решение, което гарантира правата по инструмента: сливане, вливане или разделяне, паричен или дивидент в акции.

Всъщност покупката на акции през BSE International освен лесен достъп до чужди акции дава възможност за арбитраж - да се купи по-евтино тук и да се продаде по-скъпо на друга борса и обратно. Разбира се, за да направи това, инвеститорът трябва да има платформа за търговия от BSE International и такава, която му дава директен достъп до европейски и американски пазари. "Инвеститорите по-скоро могат да правят арбитражи с други места на търговия на същите акции, в това число и на американските пазари. Нашият партньор, който е регистриран като маркет мейкър по емисиите, Tradegate AG има установена система за котиране. Не следва да се забравя, че всички инструменти, допуснати до търговия на BSE International, се котират и се търгуват на много други места за търговия в Европа и света, включително и на пазарите, организирани от Deutsche Borse - Xetra или Boerse Frankfurt, които са с подобно работно време като българския пазар", коментира пред "Капитал" Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ.

Таксите

Таксата за търговия, които налага БФБ за търговия с инструментите на BSE International, е 0.05% без ДДС от сделка, или за 5000 евро тя ще е 2.5 евро. Това обаче е такса към посредниците, които допълнително налагат своя. От "Елана трейдинг" например казаха за "Капитал", че ще предлагат в платформата си BG Trader и BSE International, като таксите ще са същите както за българските акции - 0.6% за суми до 100 хил. лв. и 0.5% над тази сума. Подобни са таксите и на другите посредници.

Стремежът на БФБ е българските инвеститори да имат все по-добри възможности за инвестиране чрез Българската фондова борса и като брой, и като типове инструменти.

Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ
Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

Тези комисиони естествено са над тези на безплатните брокери. В сравнение с тези на платформите за директна търговия, които се предлагат от посредниците, всеки може да си направи сметката според търгуваните обеми - за малки суми инвестирането в чужбина излиза по-скъпо. Таксата за търговия е между 0.01 и 0.02 долара на акция или процент, но често има и минимум на сделка - между 2 и 15 долара за акции в САЩ, до 8 - 18 паунда на сделка за акции в Англия, около 12 евро на сделка за борси от еврозоната.

Впиши в декларацията

Емисиите на BSE International са регистрирани в многостранната система за търговия (МСТ) на БФБ, което е извън регулирания пазар на борсата. Това означава, че печалбата от тях е облагаема, но пък загубата е признат разход. От борсата коментираха, че предстои да се уточни с КФН за кои от регистрираните емисии на BSE International ще е възможно да бъдат преместени на регулиран пазар, където в България върху капиталовите печалби не се дължи данък. Ако интересът на българските инвеститори е голям, от борсата казват, че ще разширят броя на търгуваните акции на чужди компании. Заради всичките си особености новият сегмент няма да е много подходящ за спекулантите и дей трейдърите, особено за американски акции. То обаче е удобен за дългосрочни инвеститори, които искат в портфейла си да притежават сини чипове от еврозоната и САЩ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли
    • + 4

    Браво

    Нередност?
  • 2
    postoqnen avatar :-|
    Постоянен
    • + 3

    Не знам, дали не трябва НАП и КФН в крайна сметка да изяснят какво е данъчното облагане за емисиите търгувани на европейския пазар. Т.е. да изяснят, че има равнозначност в данъчното третиране между емисиите търгувани на регулиран пазар или МСТ от борсов оператор в България и такива в ЕС, спазващи изискванията на ДПФИ 2014/65, т.к. емисиите търгувани на BSE International реално се търгуват в ЕС, а не в САЩ. Апропо с какво се различава данъчното третиране на сделките на МТФ София от това на MTF BSE International? Tradegate AG, като маркетмейкър котира и осигурява ликвидност не през NYSE или NASDAQ, а Deustche Boerse. Оставям размисъла на написаното на регулатор и борсов оператор.

    Нередност?
  • 3
    gfy1533045418572985 avatar :-(
    Петър
    • + 2

    Хубава работа... Ама на половина... защо не го направихте да си е на регулиран пазар и да не се облага? Сега ще чакате и да видите дали ще има интерес ами не... и с тези високи такси от 0.6%... че има и такса съхранение.

    Нередност?
  • 4
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • + 2

    Комисионните за сделки са високи.

    За сравнение - Xetra през Interactive Brokers е 0,1% (за големи суми; има минимален праг на таксата в зависимост от тарифния план).

    Нередност?
Нов коментар