🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ вече са лидер в копаенето на биткойни

Страната измества Китай след мерките на Пекин

Липсата на китайските копачки създаде вакуум, който бързо бе запълнен от САЩ
Липсата на китайските копачки създаде вакуум, който бързо бе запълнен от САЩ
Липсата на китайските копачки създаде вакуум, който бързо бе запълнен от САЩ    ©  Executium
Липсата на китайските копачки създаде вакуум, който бързо бе запълнен от САЩ    ©  Executium
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

САЩ се превърнаха в най-добрата дестинация за биткойн миньорите за пръв път в историята, като изпреварват Китай, показват данните на Кеймбриджкия център за алтернативни финанси (CCAF). Проучването на CCAF доказва ефекта от мерките на Пекин срещу търговията с криптовалути и добива на биткойни, които започнаха от май тази година. Резултатът от забраните в Китай е спад от 38% в глобалния добив на биткойни през юни 2021 г. Според данни на CCAF декларираните операции за копаене на биткойни в континентален Китай са спаднали до нула, от рекордните над 75% от глобалния добив през септември 2019 г.

"Първоначалният спад от над 1/3 в системата през юни е частично компенсиран с 20% "отскок" през юли и август, което предполага, че някои китайски минни съоръжения са били успешно преместени в чужбина", смята Мишел Раукс от CCAF. "Освен това към началото на октомври траекторията показва, че целият или почти целият спад през юни скоро ще бъде напълно наваксан." Възстановяването в добива на криптовалути вероятно ще бъде допълнително разпределено предимно между най-големите играчи на пазара в момента - САЩ, Казахстан и Русия.

Новите данни от CCAF показват, че към края на август 2021 г. делът на САЩ се е покачил няколко пъти за три месеца до над 35% от глобалния добив (в сравнение с 16% в края на април). Другите държави, в които копаенето на биткойни расте, е Казахстан с над 18% дял (в сравнение с 8%) и Русия с 11 % (от 6%). Според CCAF ръстът в пазарния дял на тези три страни е започнал преди ограниченията в Китай. Извън първите три, следващите държави с най-голям дял са Канада (9%), Ирландия (4.5%), Малайзия (4.5%), Германия (4%), Иран (3%) и Норвегия (0.5%).

Към настоящ момент цените на криптовалутите продължават да се покачват, като биткойн вече надхвърля 57 хил. долара за монета, а етереум - над 3.5 хил. долара. От началото на октомври криптовалутите са увеличили пазараната си капитализация с над 15%, като според coinmarketcap над 12 хил. криптовалути са с обща капитализация от около 2.4 трлн. долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Да си дойдем на думата - копането по изгодно от печатането ...

    Нередност?
  • 2
    yfe1417186145383755 avatar :-|
    DonBalon

    По цени от тая година миньорите ще приберат над 10 млрд долара.

    Не е много ясно какво предоставят насреща, а биткойн мрежата не генерира такива приходи от транзакции.

    Съответно е на загуба цялата еко система и в момента в който спрат да влизат свежи пари от желаещи да станат милионери всичко ще си е*е майката

    Нередност?
Нов коментар