🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсовият Bitcoin фонд направи вторият най-силен дебют за такъв инструмент в Ню Йорк

Цената на BITO се покачи с 4% по време на сесията с обем на търговията от близо 1 млрд.

Първият борсово търгуван фонд свързан с биткойна в САЩ отваря вратите за професионалните и индивидуалните инвеститори.
Първият борсово търгуван фонд свързан с биткойна в САЩ отваря вратите за професионалните и индивидуалните инвеститори.
Първият борсово търгуван фонд свързан с биткойна в САЩ отваря вратите за професионалните и индивидуалните инвеститори.    ©  Executium
Първият борсово търгуван фонд свързан с биткойна в САЩ отваря вратите за професионалните и индивидуалните инвеститори.    ©  Executium
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият борсово търгуван фонд в САЩ, базиран на фючърсите върху bitcoin, предизвика истински фурор с дебюта си на борсата в Ню Йорк (NYSE). Равносметката е почти 5% поскъпване на ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO) до 41.94 долара, 24 млн. изтъргувани акции за почти 1 млрд. долара оборот, което даде и устрем за базовия актив биткойн към рекорда му от почти 65 хил. долара. Това прави BITO втория най-търгуван фонд за деня на дебюта си. Досега историческия рекорд държеше карбоновият фонд на BlackRock, по данни на Bloomberg. Изданието посочва, че заради начина, по който става сетълмента на акции на BITO, едва в сряда вечер ще се разбере колко реално са нетните потоци към активите му. Според проспекта му той трябва сега да ги инвестира във фчърсите на биктойн, листвани на Чигакската търговска борса.

Интересът към продукти, свързани с биткойн, не е изненада. Инвеститорите в САЩ очакваха няколко години това да се случи. - първите заявки бяха още от 2013 г., но регулаторите отказваха. В петък Proshares, мениджър на финансови активи, специализиран в борсово търгуваните фондове, подаде документи до финансовия регулатор SEC за ETF свързан с биткойн, който да започне да се търгува от началото на тази седмица. Американският регулатор можеше да откаже листването на фонда до понеделник, а тъй като възражения от комисията нямаше, BITO започна да се търгува във вторник в 16:30 българско време (когато отварят борсите в САЩ). Дребните инвеститори са били едни от най-активните във вторник - BITO e била една от най-купуваните акции в платформата на Fidelity с над 8800 поръчки, посочва Bloomberg.

"2021 г. ще бъде запомненa с този успех", споделя пред NY Times изпълнителният директор на Proshares Майкъл Сапир.

Най-умният печели

Proshares не е първата компания, която подаде документи за борсово търгуван фонд, свързан с най-голямата криптовалута. Няколко други финансови мениджъри чакат на опашка с месеци, някои дори повече от няколко години. Global X, Kryptoin, Valkyrie и WisdomTree също очакват одобрение от SEC, освен ако комисията не отложи процедурата отново.

Проблемът идва от факта, че регулаторът под управлението на новия председател Гари Генслър счита криптовалутите като твърде волатилни, непридвидими и трудни за регулиране. На няколко пъти в интервюта пред западните медии Генслър споделя, че биткойн ETF може да бъде одобрен от комисията без промени в законодателството, ако не инвестира капитал директно в криптовалути, а използва биткойн фючърсите на чикагската борса.

Освен Proshares още един фонд, който ще инвестира във биткойн фючърси очаква одобрение - този на WisdomTree, но финалното решение на SEC се отложи през септември за средата на ноември. Към настоящ момент ETF-ът на Proshares остава единствената опция за инвестиция в биткойни от финансовите мениджър на американския пазар. Това обяснява сравнително високите обеми на търговия (от близо 1 млрд. долара) още в първия ден. През тази година канадският фонд мениджър Verizon пусна два ETF фонда - къс и дълъг, базирани на биткойн на борсата в Торонто, което се прие много добре от инвеститорите.

"Множество инвеститори с нетърпение очакваха стартирането на ETF, свързан с биткойни, след години на усилия за стартирането му", коментира изпълнителният директор на ProShares Майкъл Сапир. Според Сапир BITO предлага експозиция към биткойн за голям кръг от инвеститори без да се налага те да отварят крипто брокерска сметка, преминавайки през неудобствата по създаването й, както и без да са притеснени, че това може да стане при съмнителен брокер. Мениджърската такса за управление на фонда е 0.95%, което е под това на конкурентите в Торонто.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар