🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инструменти върху bitcoin и ethereum вече се търгуват на борсата в София

На BSE International са качени осем борсово търгувани книжа (ETN) на ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Българската фондова борса (БФБ) въведе от 16 февруари търговия с финансови инструменти, базирани върху bіtсоіn и ethereum. Чрез тях инвеститорите ще могат да се възползват от движенията на цените на двете най-големи криптовалути в света. Те ще имат избор между осем инструмента, които представляват крипто exchange-traded notes (ETN) и са на четири доставчика: ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree, става ясно от съобщение на сайта на инвестиционния посредник "Елана трейдинг". Търговията ще се случва на сегмента BSE International, на който от миналата година се предлагат акции на няколкостотин от най-големите американски и европейски компании, както и няколко водещи борсово търгувани фонда (ETF).

Сега интересното е, че от борсата се насочват и към криптосектора, макар и с инструменти, които дават косвена експозиция. Освен това за първи път се осигурява лесен достъп и до ETN. Това е по-сложната форма на борсово търгуваните фондове и представляват дългов инструмент, базиран върху даден актив. Някои от тях са с определен матуритет, а притежателят им има право да изиска вместо изплащане кеш да му бъде прехвърлен базов актив в зависимост от устава.

"Предимствата на тези борсово търгувани продукти е, че се търгуват на регулирани пазари и многостранни системи за търговия, отговарящи на най-високите регулаторни стандарти, което дава възможност на инвеститорите да не се обръщат към нерегламентирани места за търговия, за да инвестират в криптовалути", посочват от "Елана". В случая търговията им е на борсата във Франкфурт.

Ликвидността на инструментите се осигурява от маркет-мейкъра Tradegate AG и търговията се осъществява в интервала между 10:00 ч. и 17:00 ч.

Трябва да се има предвид, че печалбата от сделките с новите инструменти е облагаема с данък, както при всички активи от системата BSE International. За тях не важи нулевата ставка за капиталовата печалба от сделките с акции на регулиран пазар, каквито са търгуваните на БФБ български компании, както и взаимните фондове.

Таксите на посредниците за търговия през BSE International са колкото стандартните им при сделки с български акции - около 0.6-0.7% върху оборота, като може и да има минимална сума по комисиона. При "Елана трейдинг" за инструментите на BSE International например тя е 8 евро. Тези такси може и да изглеждат малко над налаганите от двете най-големи криптоборси Binance и Coinbase, но там има доста допълнителни и високи комисиони - при захранване на сметки, както и при разплащания и теглене в зависимост от вида на картата, кредитна или дебитна и други, като всичко зависи и от разнообразието на плановете им.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар