Глобалните фондови пазари изпуснаха напрежението, петролът поевтиня

Изказвания от Русия, че изтегля част от войските си, донесе оптимизъм сред инвеститорите, в Европа акциите се повишиха с до 2%

Волатилността се прехвърли от пазарите в цените на петрола във вторник.
Волатилността се прехвърли от пазарите в цените на петрола във вторник.
Волатилността се прехвърли от пазарите в цените на петрола във вторник.    ©  Pixabay.com
Волатилността се прехвърли от пазарите в цените на петрола във вторник.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Акциите глобално във вторник се търгуват на по-високи стойности заради съобщенията, че Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна, облекчавайки геополитическото напрежение, което от скоро разтърсва пазарите. Борсовите индекси в САЩ и Европа се покачват с около 1 и 2% на фона на новините за сметка на цените на петрола, които загубиха около 3% в сесията във вторник и се търгуват на нива 92-93 долара за барел. .

Министерството на отбраната на Русия заяви по-рано през деня, че страната ще отзове част от войските си, след като завърши серия от учения близо до украинската граница по-късно тази седмица. Съвместните учения с беларуските войски трябва да продължат до 20 февруари според уебсайта на министерството.

Глобалните фондови пазари са под напрежение от началото на месеца в очакването на руска инвазия в Украйна. САЩ затвориха посолството си в Киев и редица страни вече призовават своите граждани да напуснат региона.

"Пазарът вярва на това, което чува в заглавията, но трябва да внимавате с тези неща", споделя Хани Редха, мениджър на фонд в PineBridge Investments пред Wall Street Journal. "Трябва да бъдем предпазливи с новини като тeзи в така наречената мъглива война." Официалните власти в Киев също намекнаха, че не вярват на руските изявления.

Някои инвеститори смятат, че международното икономическо въздействие от проблемите в региона ще бъде ограничено. "В близко бъдеще пазарът първо ще реагира и ще задава въпроси по-късно", смята Брайън О'Райли, ръководител на пазарната стратегия в Mediolanum International Funds пред Wall Street Journal. "Но всичко извън масивна ескалация на напрежението всъщност не променя траекторията на глобалната икономическа перспектива."

Междувременно сезонът на отчетите в САЩ все още не е приключил. Инвеститорите днес насочват вниманието си към Airbnb, която тази вечер ще помогне с резултатите си на инвеститорите да добият известна представа за състоянието на глобалния туризъм през последните няколко месеца.

Все още няма коментари
Нов коментар