🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Руският парламент поиска Путин да признае сепаратистките "народни републики" в Украйна

Москва твърди, че изтегля част от армията си край украинската граница, ръководството на НАТО изрази "предпазлив оптимизъм"

Американски войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия проверяват въоръжението си, преди да се качат на транспортен самолет, с който да бъдат превозени в Европа заради ескалацията на напрежението по украинската граница.
Американски войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия проверяват въоръжението си, преди да се качат на транспортен самолет, с който да бъдат превозени в Европа заради ескалацията на напрежението по украинската граница.
Американски войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия проверяват въоръжението си, преди да се качат на транспортен самолет, с който да бъдат превозени в Европа заради ескалацията на напрежението по украинската граница.    ©  Reuters
Американски войници от 82-ра въздушнопреносима дивизия проверяват въоръжението си, преди да се качат на транспортен самолет, с който да бъдат превозени в Европа заради ескалацията на напрежението по украинската граница.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Долната камара на руския парламент гласува днес решение, с което предлага на президента Владимир Путин да признае независимостта на контролираните от сепаратисти Донецка и Луганска област в Украйна, които се самопровъзгласиха за "народни републики". Ако бъде одобрен от държавния глава, подобен ход на практика ще взриви т.нар. Мински мирен процес, по линията на който в момента има крехко примирие между властта в Киев и проруските бунтовнически сили в източната част на страната, а също така увеличава вероятността от избухване на мащабен въоръжен конфликт в региона с участието на редовната руска армия. Кремъл от своя страна отрича да има каквито и да било планове да нахлува в Украйна и обвинява Запада в раздухване на истерия по темата.

"Ако се вземе решение за признаване, Русия де факто и де юре ще се оттегли от Минските споразумения с всички съпътстващи последствия", коментира днес украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Киев не спазва Минските споразумения. Нашите граждани и сънародници, които живеят в Донбас, се нуждаят от нашата помощ и подкрепа", коментира от своя страна председателят на руската Дума Вячеслав Володин след гласуването на депутатите.

Паралелно днес руския посланик в ЕС Владимир Чижов излезе с изявление, че Русия ще "реагира", ако нейни граждани бъдат убити където и да е, включително в Донбаския регион на Украйна. До момента Москва е издала паспорти на повече от 700 хил. жители на Източна Украйна, след като през 2014 г. сепаратистките сили завзеха част от територията на страната, а Русия анексира Кримския полуостров. "Няма да нахлуем в Украйна, освен ако не бъдем провокирани да го направим. Ако украинците извършат нападение срещу Русия, не трябва да се учудвате, ако контраатакуваме. Или ако те започнат нагло да избиват руски граждани където и да е - в Донбас или някъде другаде", коментира днес посланик Чижов. Според данните на западните разузнавания, разсекретени и оповестени през последните дни, властта в Москва вероятно се готви да инсценира именно подобен инцидент, за да оправдае въоръжена агресия срещу Украйна.

Същевременно от руското Министерство на отбраната обявиха днес, че някои от неговите военни части започват да се връщат в районите на постоянната си дислокация, след като са изпълнили своите задачи в рамките на планираните учения. Най-новите снимки от комерсиалната сателитна система на компанията Maxar Technologies обаче показват продължаваща интензивна военна активност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия. Съобщава се за няколко нови големи предни разполагания на щурмови хеликоптери, самолети за поддръжка на пехотата и бомбардировачи. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес индиректните сигнали, че Русия може би е склонна да потърси дипломатическо решение на кризата. "От Москва идват знаци, че дипломацията трябва да продължи. Това дава основание за предпазлив оптимизъм. Но до момента не сме видели какъвто и да е знак от руска страна за деескалация на терен", каза днес Солтенберг преди началото на срещата на военните министри от алианса. Според него в повечето случаи Русия изтегля само военнослужещите, но не и тежката бойна техника, която остава на предни позиции и бързо отново може да влезе в действие. Столтенберг коментира също така, че евентуалното признаване на двата сепаратистки региона Донецк и Луганск от страна на Кремъл би било нагло нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Очаква се, че по време на срещата на военните министри на НАТО, която ще се проведе утре и в четвъртък, ще се вземе решение за разполагане на нова бойна група в Румъния, която да е под командването на Франция. Най-вероятно ще бъде обсъдено създаването на подобни бойни формирования в България, Унгария и Словакия, но все още не е напълно сигурно дали това ще се случи и в какъв формат ще са те. Българските власти настояват подобна натовска бойна група у нас да бъде на базата на български батальон с българско командване, като липсващите военни способности да бъдат допълнени от съюзнически военни формирования. Повече яснота по темата се чака след завършването на днешния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Радев. Натовските военни министри също така ще обсъдят мерки във връзка с влошаващата се ситуация по отношение на сигурността в района на Черно море. Българският военен министър Стефан Янев пък ще се срещне с американския си колега Лойд Остин, за да обсъди проблема със значителното забавяне (според премиера Кирил Петков с около 2 години) в доставката на изтребителите F-16 за българската армия и евентуални двустранни мерки за укрепване на сигурността в страната ни.

Руските заявления, че някои военни части, разположени край Украйна се връщат в казармите си "трябва да бъдат последвани от действия", коментира днес и външният министър на Германия Аналена Бербок. "Всяка стъпка за деескалация би била повод за надежда. Засега имаме само изявления и те трябва да бъдат последвани от действия, обяви тя по време на свое посещение в Испания. Нейният началник, германският канцлер Олаф Шолц, пък пристигна днес на официално посещение в Москва, опитвайки се да убеди руския президент Путин да избере пътя на дипломацията за разрешаване на най-тежката военнополитическа криза в Европа от Втората световна война досега.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 4
    • + 3

    Неизпълнението от Киев цели 7 години на договореното в Минските споразумения да даде автономия на Донецк и Луганск е причината за днешната ситуация. А на суверена й отвъд океана тази баталия идеално пасва, защото пали огън в слабините на Русия.
    Намекът за възможното признаване независимостта на републиките е асиметрия на фейковия западен потоп с highly likely "руска инвазия". Инвазия няма, но признаване на независимостта с всичко последващо може и да има.

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "borodino":

    Независимост няма предвидена, има автономия, в рамките на Украйна. Такава, с която да се наложи вето на всякаква самоопределяща политика в Украйна, която не изнася на руснаците. За да се изпълни това, трябва да се изпълни примирието, което с оглед на стотици ранени на ден не се изпълнява. За сметка на това, има огромно количество войски по границите и неизпълними изисквания. Но по твое мнение всичко е наред, само "капиталистическия агресор" нещо се напъва и говори несвързано?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "Stoyan Dimitrov":

    Стоян, намесвам се в дебата ви само по една причина:
    откривам чувствителен фактологично-интелектуален дисонанс.

    Защо не подхванахте - вие и К. (не смея да му пиша заглавието, защото ме банват) темата преди, когато Киев 7 години не изпълняваше ангажиментите, които с подписа на Порошенко бе поел по Минското споразумение 2.0 за автономия на ДЛНР и провеждане на избори там, а сега се присещате, че призната независимост от Москва БИ БИЛА (защото не е призната) теоретично нарушение на Минск 2.0?!

    Едното е седем години несанкционирано НЕСПАЗВАНЕ на поет международен ангажимент, другото е ВЪЗМОЖНОСТ за нарушение, което - определено - ще са санкционира.
    Схващате ли разликата?

    Това, че пунктуално четете газетата К. не е достатъчно условие за достоверност. Напротив.

    Същото количество войски от ВСУ е от другата страна на т.н. линия на съприкосновение - 125 хил щика. Но никоя грантаджийска газета не го споменава и се трупа впечатлението, че стотиците тонове смъртоносно въоръжение, които US изсипаха в Украина, са паднали в морето.
    Не са.
    Там са и очакват укронациста, който ще ги използва за кървава провокация.
    Провокация под чужд флаг.
    Това е заученото положение на Америка. От войната за Испанското наследство през XIX-ти, през т.н. Тонкински инцидент, дал началоно на Виетнамската катастрофа, през белите епруветки на Пауъл, дали началото на Иракската катастрофа, преди това Стингърите, дали началоно на Афганската катастрофа..

    Много катастрофи! На тоя шантав водач от КАТ отдавна да са му скъсали книжката, пък той продължава да убива.
    Масово.

    Нередност?
  • 6
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Господине Докторе, ако смятате Neue Zürcher Zeitung и Die Zeit за грантаджийски газети силно се съмнявам, че знаете как функционира качествената журналистика в Европа. Латентните обиди може да си ги спестите - все пак не знаете кой какво чете. Минското споразумение не е голяма творба, но е договорено като неизпълним компромис, защото съдържа изисквания, които се въртят в кръг. Това не е нещо ново за работата, свършена с помощта на Ангела Меркел, известна тук със заметени под килима проблеми. Отделно от това, ролята на Русия там е просто на наблюдател, което както всички знаем не е вярно. Така че всеки си ги интерпретира както му дойде. За Украйна това не е добре. За Русия е идеално.

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-@
    borodino

    До коментар [#6] от "Stoyan Dimitrov":

    Стояне, ето ти текста на Минските. Айде вземи чети документите, преди да носиш вода от девет кладенци!

    Това се отнася и за оня корифей М.
    https://nsn.fm/hots/hots-polnyy-tekst-minskogo-soglasheniya-ot-12-fevralya-o-chem-konkretno-dogovorilis-politiki

    Нередност?
  • 9
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    До коментар [#8] от "borodino":

    какви кладенци, пич, ти четеш ли какво пиша? Или понеже не е на руски не го разбираш?

    Нередност?
Нов коментар