🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мечките дойдоха на европейските борси, златото атакува 2000 долара

Водещите индекси в ЕС вече са с 20% и повече под последните им върхове. Финансовият сектор и автомобилите са сред най-засегнатите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обновена в 17:30 ч.

Индексите глобално продължават да спадат - в Китай и Япония Hang Seng и Nikkei 225 в понеделник загубиха над 3%. В Европа положението е същото. Френският CАС40 и германският Dax отвориха с около 3 до 4% по-ниско, силни загуби реализира и италианският MIB. В ранния следобед страстите се успокоиха и леко ограничиха спадовете до около 1% при затваряне на сесиите. Европейските индекси обаче вече са в мечи пазар - спад от поне 20% спрямо последния им връх. Освен това са и на най-ниските си нива за последната година. Финансовият сектор и производителите на автомобили остават сред най-засегнатите сектори, както и този с луксозните стоки. Еврото също продължава да поевтинява спрямо долара, което оказва допълнителен натиск върху борсите в ЕС. Единната валута в понеделник се търгуваше за 1.087 долара, най-ниското ниво от май 2020 г. Руската рубла падна до ново историческо дъно от 132 за долар.

Най-малко засегнати засега изглеждат американските акции, които загубиха по над 1% в понеделник. "Внезапното нарастване на геополитическия риск има по-голямо въздействие върху финансовите пазари, отколкото върху икономиката", споделят анализатори на Moody's в анализ. Инвеститорите все повече се ориентират към сигурните активи, като златото е много близо до цена 2000 долара за унция.

В напрегнатата среда глобално в момента цената на златото продължава расте. Едномесечните фючърси на благородния метал достигнаха 2000 долара за унция - най-високото ниво от септември 2020 г. На спот пазара златото се търгува за 1990 долара, след като за кратко също мина нивото от 2000. "Първоначално златото вероятно ще се установи около 2000 долара, но след като (волатилността) бъде изчистена и се установи, че няма промяна в ситуацията около Украйна, то бързо ще се премести в региона от 2100 долара и ще продължи към нови исторически върхове", споделя мнението си Джефри Хали, старши анализатор на OANDA, пред Reuters. Интересът към златото се прехвърли и в България, като търсенето на инвестиционни монети и кюлчета е огромно, а дилърите трудно смогват с доставките.

Антони Блинкен, щатски държавен секретар, обяви в неделя, че Западът обмисля да изключи Русия напълно от глобалната търговия с петрол. В резултат цените на петрола днес се покачват с над 10% и достигнаха 130 долара за барел. "В момента разговаряме с нашите европейски партньори и съюзници, за да разгледаме по координиран начин перспективата за забрана на вноса на руски петрол, като същевременно се уверим, че все още има подходящи доставки на петрол на световните пазари", сподели Антони Блинкен пред CNN. "Това е много активна дискусия, която водим."

"Пазарите ще бъдат чувствителни към санкциите и обратния отговор на Русия към тях", смятат и анализаторите на JP Morgan. Според американската банка задачата на Запада "да накаже Русия, но не за сметката на други икономики, е допълнително усложнена от факта, че Русия е вторият най-голям производител на петрол и газ, както и основен доставчик на други основни суровини като алуминий, пшеница и други".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • - 1

    Както е казано , да не гледаме сламката в чуждото око ...

    Нередност?
Нов коментар