🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Меденият месец за инвестиционните платформи приключи заедно с пандемията

По-високите разходи за живот и несигурността в икономиката карат малките инвеститори да продават, вместо да купуват

Интересът на малките инвеститори към акциите спада след края на пандемията.
Интересът на малките инвеститори към акциите спада след края на пандемията.
Интересът на малките инвеститори към акциите спада след края на пандемията.    ©  Reuters
Интересът на малките инвеститори към акциите спада след края на пандемията.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Интересът на малките инвеститори към борсите намалява
  • Инфлацията и по-високите разходи за живот увеличават продажбите
  • Малките платформи имат много по-значителни от големите компании

След две години на неочакван бум, инвестиционните платформи, които набраха изключително голяма популярност по време на пандемията от коронавирус, започнаха да усещат отлив на клиенти. Много търговци на акции избягват турбулентния пазар, тъй като разходите за живот се покачват, а нестабилността в икономиката се запазва.

Това е и причината платформите за инвестиции вече да започнаха да опитват да привличат нови клиенти чрез по-ниски такси, което естествено води и до по-малък марж на печалбите им. Дори най-големите в бранша като Hargreaves Lansdown и AJ Bell и тези, притежавани или наскоро придобити от големи банки и мениджъри на активи, се борят с намаляващите потоци от нови клиенти и пари.

Най-голямата британска банка Lloyds заяви пред Reuters миналия месец, че потокът към нейните инвестиционни платформи за търговия на дребно се е забавил през първото тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано. По данни на банката в тези платформи има средства на стойност 19.5 млрд. паунда, като банката трябва да се справи и с друг проблем - повечето инвеститори продават, а не купуват.

Според Майк Барет, който е директор на консултантската компания за финансови услуги Lang Cat, това се дължи на факта, че манията по инвестирането в акции, която характеризираше пандемията, вече е приключила. "Публично тези компании казват, че им е по-удобно, че клиентите им правят разумни сделки, вместо да търсят някакви мимове. Но за съжаление това има отрицателно въздействие върху приходите им", добавя той пред Reuters.

Проблемът е по-сериозен за малките платформи

Пазарът е по-проблемен за по-малките инвестиционни платформи, като около половината от тях отчитат загуби в последните си подадени годишни отчети, според преглед на документи в UK Companies House. Те показват, че седем от 13-те компании, които са участвали в проучването, са отчели загуба за последния отчетен период.

Седемте губещи включват OpenMoney и PensionBee, които публикуваха финансовите си отчети за годината, приключваща през декември 2021 г. Управляващият директор на OpenMoney Хейли Милхаус обяснява, че основателите на компанията са заели с "дългосрочната гледна точка за постигане на рентабилност". Главният начин, по който това ще се случи според нея, е чрез диверсифициране на услугите, и това отново потвърждава мнението, че тези платформи трудно биха се издържали в среда, различна от тази по време на пандемията.

Роми Савова, главен изпълнителен директор на PensionBee, твърди, че продуктът на компанията е "изключително дългосрочен". Тя също така призна, че стартъпите вероятно ще се борят да наберат финансиране в сегашната среда, като добави, че очаква по-малко нови платформи да започнат дейност тази година. "Виждам няколко от по-малките платформи или да се обединят, или може би голям играч да ги придобие", казва пред агенцията Оливия Бердак, директор по проучване на финансовите услуги във Forrester. "Имахме приток на нови инвеститори в пандемията. Въпросът е дали тези хора сега ще избягат?", добави тя.

Разликите с 2021 г. са много

Миналата година беше оптимална за бранша - броят на новите клиенти в инвестиционния сектор "директно към потребителите" нарасна, като няколко платформи отчитаха рекордни успехи. Растежът беше подхранван и от Reddit форума Wallstreet Bets, който задвижи армия от малки инвеститори, инвестиращи в нетрадиционни акции като GameStop и AMC.

Но тази година много индивидуални инвеститори, които спечелиха по време на историческото рали на финансовите активи по-рано през пандемията, търпят загуби. Това се случи, след като цените на акциите се понижиха заради войната в Украйна и увеличаващата се инфлация.

Активите, държани от британските потребителски инвестиционни платформи, са намалели с 2.5% до 906.8 млрд. паунда през първите три месеца на 2022 г. спрямо края на 2021 г., сочат данни на секторния тракер Fundscape. Мануел Пардавила-Гонзалес, който е управляващ директор на платформите за инвестиции на дребно на Lloyds, каза пред Reuters, че кризата с разходите за живот може да провали прогнозата на банката за 1.7-1.8 млрд. паунда нетен приток на средства от клиенти тази година.

Експертите в Hargreaves Lansdown са на мнение, че индустрията е наблюдавала много периоди на по-ниско доверие на инвеститорите и по-ниски финансови потоци през годините, като това не трябва да създава прекомерни притеснения. "Най-добре се справят устойчивите доставчици, които се фокусират върху подкрепата на своите клиенти", казват от компанията.

Тази устойчивост обаче е изключително трудна за постигане от малките платформи, като дори и някои големи имат проблеми. Robinhood например отчете спад от 43% на тримесечните приходи през април и заяви, че в отговор започва съкращаването на една десета от персонала.

Freetrade, при която загубите преди облагане с данъци се удвоиха през годината до септември 2021 г., обяви, че има достатъчна инерция, за да преодолее всеки спад. Компанията обясни, че загубата отразява разширяването и фокуса върху увеличаването на клиентската база през периода, като това не й е пречило да постига напредък към рентабилност.

Все още няма коментари
Нов коментар