Акциите и криптовалутите отново поеха надолу

Криптофондът Three Arrows Capital изпадна в несъстоятелност, докато фондовите пазари продължават да се плашат от инфлацията

Биткойн отново се потопи под 20 хил. долара, губейки над 5% днес
Биткойн отново се потопи под 20 хил. долара, губейки над 5% днес
Биткойн отново се потопи под 20 хил. долара, губейки над 5% днес    ©  Unsplash
Биткойн отново се потопи под 20 хил. долара, губейки над 5% днес    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Фондовите пазари глобално се понижават в четвъртък, като опасенията са, че агресивното парично затягане от страна на централните банки за ограничаване на инфлацията ще доведе до сериозно забавяне на световната икономика.

Индексите в Европа се понижават с около 2%. Борсата във Франкфурт отчита спад на DAX с около 2.5%, като положението не е по-различно в Париж и Лондон - Cac 40 и FTSE 100 губят съответно около 2.2% и 1.7%.

Пазарите в Япония и Австралия вече затвориха в негативна територия между 1.5% и 2% надолу, докато котировките на американските индекси също сигнализират за по-нисък старт на сесията. Технологичният Nasdaq отново е лидер сред губещите с около 2%, докато S&P 500 и Dow Jones засега ограничават загубите до 1.7% и 1.5%.

Почти всички водещи световни индекси ще отбележат значителни загуби през юни. Европейските фондови пазари продължават да страдат от войната в Украйна. Германският DAX се е понижил с над 11% за последните 30 дни, докато Cac 40 губи около 9%. Щатският S&P е надолу с 7% от началото на юни, но тепърва ще трябва да се отрази и днешната търговия, като понижението в САЩ може да се изравни с това на европейските активи.

Федералният резерв на САЩ повиши през юни основния лихвен процент със 75 базисни пункта, най-драстичното покачване от 1994 г. насам. Очакванията са ЕЦБ да го последва в началото на юли. Централните банки в Швейцария и Англия също покачиха лихвите през последните седмици.

Криптовалутите продължават страдат

Биткойн отново се потопи под 20 хил. долара, губейки над 5% днес. Сред основните причини са новините за ликвидацията на Three Arrows Capital, криптофонд, който през март твърдеше, че управлява активи за над 10 млрд. долара. Според източници на CNBC Three Arrows Capital обмисля възможностите си, след като съд в Британските Вирджински острови, където е регистрирана фирмата, е разпоредил ликвидацията на фонда, защото кредиторите го осъдиха за неизплащане на задължения.

Three Arrows Capital, подобно на други криптофирми, претърпя загуби през последните седмици поради драстичния спад в стойността на криптовалутите. Стойността на долара на биткойн е паднала с повече от 40% само през юни. През последните два месеца компании като Celsius и Terra повлякоха инвеститорите с милиарди долари, което предизвика притеснения относно стабилността на сектора и върна въпроса за нуждата от регулация от институционална гледна точка.

Все още няма коментари
Нов коментар