🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

S&P 500 официално навлиза в мечи пазар

Волатилността на фондовите пазари продължава да расте

Индикаторът за волатилност на пазарите, VIX, достигна най-високата си стойност от октомври 2020 г.
Индикаторът за волатилност на пазарите, VIX, достигна най-високата си стойност от октомври 2020 г.
Индикаторът за волатилност на пазарите, VIX, достигна най-високата си стойност от октомври 2020 г.    ©  Pixabay.com
Индикаторът за волатилност на пазарите, VIX, достигна най-високата си стойност от октомври 2020 г.    ©  Pixabay.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глобалният пазар на акции започна седмицата дълбоко на червена територия. Американският водещ борсов индекс S&P 500 е напът да отвори в територията на мечи пазар, докато световните акции се сриват, а доходността на облигациите се покачва. Сред основните причини за нарастващата волатилност са притесненията от високата инфлация и очакванията за драстично повишаване на лихвите от Фед на срещата, която ще започне утре и ще продължи до сряда.

Фючърсите на S&P 500 сочат за спад от над 2% в понеделник, имайки предвид, че понижение с повече от 1.3% в края на търговията в понеделник официално ще затвърди навлизането на американските пазари в мечи пазар, дефиниран като спад от 20% от върха. Котировките на Nasdaq показват по-висок спад при технологичните акции, с около 3% засега.

Ситуацията в Европа не е по-различна. Германският DAX се търгува с 2% по-ниски нива в сравнение с миналата седмица, като от началото на търговията днес не е преминал в позитивна територия. Френският Cac 40 също бележи спад от около 2%.

Пазарът на криптовалути се срина допълнително в понеделник и вече общата пазарна капитализация на всички дигитални активи е едва малко над 1 трлн. долара - три пъти по-малко, отколкото при най-високата си точка. Новината, че криптобанката Celsius спира тегленето на пари от клиенти е една от основните причини за срива, но новината по-скоро подхрани цикъла, отколкото да го създаде. Основните криптовалути бяха дълбоко в червената територия и преди заявлението на Celsius. Това е поредният спад с между 10 и 20% на пазара за последните два месеца, като нищо не предполага, че криптоактивите са достигнали дъното.

Какво се случва през 2022 г.

Пазарите се промениха в хода на тази година - от една страна, заради избухването на войната в Украйна, а от друга, нарастващата инфлация промени изцяло плановете на централните банки за повишаване на лихвите. Плановете за постепенно оттегляне на свободните парични политики се замениха с такива за драстично повишаване на лихвените проценти. Резкият завой на финансовите институции отключи след себе си вълна от волатилност, която продължава да потапя пазарите в червено.

"Самият факт, че (инфлацията) надхвърли очакванията, наистина разтърси нервите на инвеститорите още повече и показа колко трудно е да се опитваш да поставиш капак върху инфлацията", споделя пред WSJ Сузана Стрийтър, старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown. "Притеснението е, че инфлацията става твърде гореща, за да се справят с нея централните банки и те ще трябва да реагират със студена вода под формата на по-строги политики."

Фед ще започне последната си двудневна среща за политиката във вторник и повечето инвеститори смятат, че централната банка ще обяви в сряда, че повишава базовия си лихвен процент с половин процентен пункт. Но очакванията вече нарастват и мнозина смятат, че Фед ще бъде принуден да се движи още по-агресивно тази година, след като в петък стана ясно, че инфлацията в САЩ не спира да нараства.

Според данни на CME, инвеститорите в понеделник оценяват шансовете Фед да повиши ливхите до 2.5% до края на годината на 78%, което би означавало покачване на лихвите с половин процент на всяка среща на Фед до края на годината. В края на миналата седмица прогнозите бяха 50 на 50 за подобна агресивна политика.

Технологииите продължавата да страдат

Технологичните гиганти са сред най-засегнатите компании от спада в понеделник. Акциите на Apple се понижават с над 3% преди отварянето на пазара в САЩ, докато тези на Amazon губят над 4.5% към момента (около час преди отварянето на американските борси). Google, Tesla, Netflix и Facebook (META) и почти всички технологични гиганти са дълбоко на червено, тъй като професионалистите смятат, че повишаването на лихвените проценти ще засегне най-вече технологичния сектор, защото високите лихви намаляват стойността на приходите в бъдеще на компаниите.

"Това е, което наричаме мечи пазар, където страхът се реализира и изтласква хората от пазара", споделя пред Dow Jones Тод Морган, изпълнителен директор на инвестиционната компания Bel Air Investment Advisors. "Глобалната макросреда продължава да бъде дефинирана от забавяне на растежа, повишена инфлация и затягане на финансовите условия", допълват картината стратези на Merrill Lynch в доклад. "Където е възможно, инвеститорите трябва да наблегнат на висококачествени активи с постоянни и стабилни печалби" споделят от американската инвестиционна банка.

Все още няма коментари
Нов коментар