🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хедж фондът на Рей Далио заложи над 8 млрд. евро срещу европейските акции

Bridgewater продължава да увеличава късите си позиции от началото на месеца.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Bridgewater - хедж фондът, който успя да спечели от финансовата криза през 2008 г., е заел нови огромни къси позиции срещу някои от най-големите европейски компании. Американската инвестиционна компания обяви по-рано през този месец, че е открила къси позиции срещу акции на Стария континент за над 5 млрд. евро. През последните няколко дни мениджърът на фонда Рей Далио изглежда е увеличил залога си, тъй като, според последните документи, изпратени до регулатoрите, Bridgewater вече държи между 8 и 10 млрд. евро в къси позиции. Разбира се, поведението и стратегиите на хедж фондовете са силно спекулативни, като те често се стремят да извлекат доходност с рисково поведение.

Кои са компаниите

Според документите хедж фондът е увеличил късите си позиции от 18 над 28 за последната седмица, Сред компаниите, които американският инвеститор продава са германският финансов гигант Allianz, испанската банка Banco Santander, германският фармацевтичен и химически конгломерат Bayer и френската финансова фирма BNP Paribas. Някои от най-големите позиции на компанията са близо 800 млн. евро срещу TotalEnergies, френска енергийна компания, както и 650 млн. евро срещу фармацевтичната SANOFI.

Късите позиции на компанията могат да бъдат и в по-голям размер, но според европейските регулации, дружеството е задължено да оповестява сделките си, само когато те достигнат на 0.5% от акциите на компанията. Например Bridgewater е увеличила позицията си срещу Bayern от 0.5% на 0.6% от капитализацията на немската компания, което означава позиция за около 330 млн. евро. Хедж фондът също така разкри къси позиции в нови компании, включително софтуерния гигант SAP, технологичната Siemens и компанията за обувки Adidas. Пазарната капитализация на SAP от над 100 млрд. евро означава, че късата позиция на фонда от 0.54% ще възлиза на повече от 500 млн. евро.

Ситуацията в Европа

От началото на годината фондовите борси глобално регистрират спадове. В Европа не е по-различно. И френският Cac40, и германският DAX са с около 18% надолу от старта на 2022 г. Акциите в САЩ засега се представят по зле, навлизайки в територия на мечи пазар по-рано през юни, след като S&P достигна спад от над 20% от януари насам. Това не е първият път, който Bridgewater застава срещу пазарите на Стария континент. Подобни ходове Рай Далио предприе през 2018 и през 2020 г.

В блог пост от 21 юни Далио сподели мнението си, че централните банки глобално нямат много "разумни ходове" в момента. "Няма нищо, което Фед може да направи, за да се бори с инфлацията, без да създава икономическа слабост," написа в профила си в LinkedIn хедж фонд мениджърът. Според Далио "в дългосрочен план Фед най-вероятно ще начертае среден курс, който ще приеме формата на стагфлация".

Какво е къса позиция

Заемането на къса позиция е, когато инвеститор вземе на заем акции от своя брокер с целта да ги върне обратно на по-ниска цена, като прибере разликата.

Стратегията за търговия е сред най-рисковите. Ако при дългите позиции загубите се ограничени, тъй като акциите на една компания не могат да паднат под нула, то при късите сделки загубите са неограничени, тъй като цената на актива може теоретично да расте безкрайно.

Професионалистите най- често използват късите позиции, за да се застраховат срещу лошо представяне на портфолиото си по време на спад или рецесия.
Все още няма коментари
Нов коментар