🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борсите се уплашиха от рязкото вдигане на лихвите

Централните банки в Швейцария и Великобритания последваха примера на Федералния резерв от САЩ и също покачиха ставките

Глобалните фондови пазари се движат по тънка линия.
Глобалните фондови пазари се движат по тънка линия.
Глобалните фондови пазари се движат по тънка линия.    ©  Unsplash
Глобалните фондови пазари се движат по тънка линия.    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарите на акции глобално страдат, след като централните банки повишиха лихвите. Федералният резерв на САЩ реши да повиши основния лихвен процент в страната със 75 базисни пункта в сряда, рекордно покачване за последните 28 години, швейцарската и английската централна банка също повишиха лихвените си проценти. Покачването на лихвите на Острова е с около 25 базисни пункта за пети пореден път до 1.25%. Според институцията може да се наложат по-драстични ходове през следващите месеци. "Комитетът ще бъде особено бдителен за индикации за по-устойчив инфлационен натиск и ако е необходимо, ще действа насилствено", се казва в изявление на Английската централна банка.

Швейцарската национална банка увеличи лихвения си процент с половин процентен пункт до минус 0.25% от минус 0.75%, като това е първото покачване на лихвите в страната от септември 2007 г. Очакванията са ЕЦБ също да повиши ставките в ЕС през юли.

Поскъпването на парите в синхрон глобално подчерта страховете на инвеститорите от рецесия. Фючърсите на индустриалния индекс на САЩ, Dow Jones, сочат за спад днес с над 2.5% до 30 000 пункта, най-ниското ниво от февруари 2021 г. Котировките на фючърсните договори, свързани с бенчмарка S&P 500, също показват връщане до стойностите на индексите от първото тримесечие на миналата година.

В Европа германският индекс DAX и френският Cac40 днес губят между 2 и 3%, като почти всички сектори и акции се движат в негативна територия. Общоевропейският Euro stoxx 50 също е дълбоко в червено днес с над 2.5%.

Съветите на стратезите

Според анализаторите на Merrill Lynch инвеститорите ще трябва да бъдат изключително внимателни. "Инвеститорите, които търсят устойчиви инвестиции на фона на цикъл от свиване на печалбите, могат да ги открият в области, които се възползват от геоикономическия фон на недостига на ресурси и преконфигурирането на веригата за доставки", смята Джонатан Кози, управляващ директор на американската инвестиционна банка. "Технологичните теми като киберсигурността също изглеждат по-привлекателни", допълва Кози.

"На фона на покачващите се цени на енергията не е изненада, че енергийният сектор е единственият в S&P 500 с положителна възвращаемост от годината до момента", смятат стратези на JP Mogan. "Въпреки това, когато растежът се забавя и Фед става все по-дързък (в повишаването на лихвите), потреблението може да се смекчи, особено ако безработицата се повиши и спестяванията намалеят, а цените на петрола останат високи", споделят притесненията си анализатори от най-голямата частна банка в света.

Все още няма коментари
Нов коментар