Защо една добра новина срина борсите в САЩ

Пазарът на труда в най-голямата икономика процъфтява, а това охлади надеждите, че Фед ще забави вдигането на лихвите

Главоболията по фондовите борси продължават
Главоболията по фондовите борси продължават
Главоболията по фондовите борси продължават    ©  Reuters
Главоболията по фондовите борси продължават    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Безработицата в САЩ е паднала до 3.5% през септември, а новонаетите са повече от очакванията
  • Иднексите на Уолстрийт отново се потопиха в петък, като най-голяма е загубата на технологичния Nasdaq - 3.9%
  • Следващата седмица се излизат и данните за инфлацията, което ще даде още яснота за намеренията на Фед

Обикновено добрите икономически новини са катализатор за повишение на фондовите пазари - те дават оптимизъм на инвеститорите, че нещата са добре. Което ги стимулира да влагат повече пари в акции на компаниите.

Пазарите обаче обичат да напомнят за ирационалната си природа. Направиха го и в петък, когато на пръв поглед по-добри от очакваното новини за пазара на труда в САЩ сринаха цените на акциите на компании сини чипове - при някои с по 4 до 6% (Intel, Amazon, Tesla, Microsoft). Индексите затвориха със загуби до 3.9% при доминирания от технологичния компании Nasdaq, докато S&P500 и Dow Jones 30 се простиха съответно с по 2.8 и 2.1%.

Причина бяха данните за безработицата за септември - тя е паднала неочаквано до 3.5%, а всички очакваха да се запази на ниво от 3.7%. Новите работни места през месеца са 265 хиляди при очаквани 250 хил. Макар създадените нови работни места сега да са далеч под от броят им преди година, когато бяха над 600 хил. за месец, пазарът на труда все още дава знак, че е силен. Което притеснява инвеститорите. Ниска безработица и високо ниво на новонаети ще даде повече сигурност на Федералния резерв на САЩ да продължи с агресивното повишение на лихвите за овладяване на инфлацията, без това да окаже съществени сътресения в разходите на домакинствата.

Очакванията на пазарите бяха за по-висока безработица, което да разколебае централните банкери, тъй като рязкото вдигане на лихвите е причина за спадовете на пазарите. В петък Уолстрийт се понижи с най-големия си дневен темп от разпродажбите през септември насам - основните индекси в САЩ са с между 20 и 30% надолу от началото на годината, което ги държи в мечата територия.

През следващата седмица започва и активният корпоративен сезон, в който компаниите обявяват финансовите си резултати за третото тримесечие, както и прогнозните си планове за наемане или съкращаване на персонал. Това ще даде по-ясни сигнали за посоките на икономиката и цените на акциите.

Освен това предстои и важен тест за намеренията на Фед - на 13 октомври ще бъдат публикувани данни за инфлацията през септември. Тя и безработицата са ключовите макропоказатели, които Фед следи при определяне на лихвите. Ако се окаже, че няма очакваното забавяне в цените, както разочароващо се случи месец по-рано, есенната зима на пазарите може да стане още по-дълбока.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 1

    Защото "добрата новина" означава ръст на възнагражденията при ограничени възможности на пазара на работната сила, а оттам увеличени корпоративни разходи и намалени печалби. Това е особено болезнен процес за малкия и средния бизнес. Просто, но това е пазарът на търсене и предлагане на стоката работна сила.

    Нередност?
Нов коментар