Настроенията на финансовите пазари отново се влошават

Акциите и облигациите може да бъдат губещи инвестиции през следващите години според допитване до инвеститори на Bloomberg

Втората част на мечия пазар тепърва предстои според анализаторите
Втората част на мечия пазар тепърва предстои според анализаторите
Втората част на мечия пазар тепърва предстои според анализаторите    ©  © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation
Втората част на мечия пазар тепърва предстои според анализаторите    ©  © 2021 Christo and Jeanne-Claude Foundation
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че ръстът на инфлацията се забави в САЩ и акциите се възстановиха, засега частично, повечето инвеститори са на мнението, че най-лошото тепърва предстои. Според проучване на Bloomberg, в което се допитват до над 900 стратези и търговци на дневна база, повечето участници на пазара са на мнение, че инфлацията най-вероятно е достигнала върха си, но това не означава непременно обрат в тенденциите на пазара.

На старта на новата седмица пазарите отново поеха в негативна посока. Фючърсите на американските индекси сочат за отваряне на търговията с около 1% по-ниски стойности в сравнение със затварянето на S&P 500 в петък, 19 август. В Европа ситуацията също е напрегната, тъй като германският индекс Dax регистрира спад от около 1.75%, докато във Великобритания ситуацията е по-покойна, но също с отрицателно представяне - около 0.5%. С подобен резултат затвориха и борсите в Азия, където Nikkei загуби 0.5% в понеделник. Доларът пък удари за пореден път паритет с еврото. Най-страшно е на криптопазарите, където за последните 24 часа пониженията отново са големи.

По средата на юни S&P 500 официално влезе в меча територия, когато премина границата от 20% спад от последния връх, след което обаче бързо се възстанови и за момента е на около 11% от най-високата си точка. Причината в отслабването на натиска се корени най-вече в данните за инфлацията в САЩ, които показаха 8.5% ръст в цените през юли в сравнение с година по-рано, но без промяна в сравнение с юни, което реално дава надежди на икономистите.

Несигурността обаче остава и вече мнения, че в момента може да сме в така наречения мечи капан - положение на ръст в цените на акциите, което вдига оптимизмма на инвеститорите, след което обаче идва отново рязко понижение по борсите.

Въпреки временната пауза над 80% от участвалите в проучването на Bloomberg споделят, че може да отнеме две години или повече на Федералния резерв, за да свали инфлацията до официалната дългосрочна цел от 2%. В допълнение се очаква, че американските потребители ще намалят разходите, а безработицата в страната ще се покачи с над 4%.

Проучването на Bloomberg доказва, че настроението на инвеститорите не се е подобрило, въпреки данните за инфлацията и възстановяването на пазарите през последните седмици. "Не съм убеден, че най-лошото е минало" споделя на 14 август Рикардо Лазатин, мениджър в хеджфонда Argosy Investments . "В момента цените на акциите са се понижили, но приходите все още не са започнали да падат", пише стратегът в писмо до инвеститорите, като прогнозира повторно отслабване през есента. "Вторият етап на този мечи пазар може да възникне внезапно, ако размерът на спадовете на печалбите се окаже по-лош от очакваното" допълва Лазатин.

Промяната в настроенията идва и в навечерието на най-важната среща на централни банкери, която ще започне този петък в Джаксън Хол, САЩ. На нея се очаква председателят на Фед Джером Пауъл да даде и по-ясна стратегическа посока за действията на централните банки.

Все още няма коментари
Нов коментар