🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хаосът и мракът продължават да владеят пазарите по света

Петролът се върна под 80 долара за барел, златото с най-ниската си цена от април 2020 г., а акциите продължават да падат

Goldman Sachs: Очакваме нови дъна    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е обновена в 21:43 на 26 септември
Темата накратко
  • Акции и суровини продължават да поевтиняват в тандем.
  • Повишаването на лихвите от Фед предизвика вълна от реакции на централните банки глобално
  • Стратезите очакват нови дъна на пазара и коригиране на очакванията за печалби

Мракът и хаосът продължават да владеят световните финансови пазари - от цените на акциите, през облигациите до криптосектора. Борбата на централните банки с високата инфлация чрез рязко повишаване на лихвите и нарасналото геополитическо напрежение около Русия и Украйна оказват основен фактор и засилват неизвестните за икономиките. Рецесията се оформя пък като все по-вероятен сценарий. Локални мерки и фактори в отделни държави, като данъчния пакет във Великобритания, пък предизвикват специфични финансови сътресения - като срива на броитанския паунд.

Американските индекси затвориха пета поредна сесия в червено. Индексът на волатилността - VIX, достигна най-високата си стойност от над 3 месеца. Противно на очакванията, технологичният бенчмарк Nasdaq задържа позицията със загуби от около 0.5% в сравнение другите два водещи щатски индекса S&P 500 и Dow Jones, които загубиха над 1%.

След опит за повишение в понеделник борсите в Европа обърнаха тренда и се понижиха с по около 0.2-0.4%. Борсите в Азия, където сесията е към своя край, се потопиха дълбоко в червено след относително спокоен старт на търговията там. Японският Nikkei губи над 2.5% днес, корейският предимно технологичен индекс KOSPI - над 3%.

Ситуацията при суровините е още по-сурова. Петролът сорт WTI се върна под 78 долара в петък, 23 септември, за пръв път от януари 2022 г., като спадът продължава и в понеделник. Сортът брент се търгува за около 85 долара за барел. Газът също поевтинява, TTF фючърсите на борсата в Амстердам се котират за 173 евро за МВ/ч, което е най ниската цена от 22 юли насам. При металите не е по-различна история. Мед, никел, цинк, всички са оцветени в червено, като спадът е около 1% за днес. Все пак сривът при суровините може да се приеме и като добра новина, тъй като той ще се отрази в охлаждане на инфлацията. Лошата обаче е, че това е резултат от очаквания за икономическо забавяне.

Спасение няма и в златото. От както Фед повиши лихвите в края на миналата седмица, благородният метал регистрира три поредни сесии в червено и достигна най-ниската си цена от април 2020 г. Причината е в силния долар, който в момента е предпочитано убежище за инвеститорите.

При облигациите дори се наблюдава леко стъписване. Бърз поглед на пазара на облигации във Франкфурт показва, че почти всички корпоративни публични заеми се търгуват с отстъпка от 5% до 15%, в някои случаи дори 20%, от им емисионна цена. Най-голям интерес има към американските и германски ДЦК.

Какво се случва

На 21 септември Федералният резерв на САЩ повиши лихвите със 75 базисни пункта за трети пореден път тази година, с което основният лихвен процент в страната се покачи до 3% - 3.25%, най-високата ставка от 2008 г. насам. В отговор анализаторите актуализираха прогнозите си за това докъде могат да стигнат лихвите. Според CME очакванията са през ноември лихвите да достигнат 4%, а Goldman Sach прогнозира 4.5% до края на 2022 г.

"Трябва да спрем инфлацията", каза председателят на Фед Джером Х. Пауъл в сряда след решението. "Иска ми се да има безболезнен начин да го направим. Няма." Най-голямата централна банка повлече и другите със себе си. Множество централни банки по света, сред които тези на Норгвегия, Швейцария, Индонезия и Великобритания, последваха примера на Пауъл и обявиха свои собствени увеличения на лихвите, придружени със сигнали към пазара, че най-вероятно ще последват още.

В допълнение на усложнената икономическа обстановка геополитическата също продължава да бъде проблем. Русия обяви частична мобилизация, като заплаши индиректно с потенциална ядрена атака и обяви несъстоятелни референдуми за присъединяване на територии от Украйна. Развитието на конфликта във втората по територия страна в Европа не изглежда, че наближава края си, което допълнително тревожи инвеститорите.

Какво казват специалистите

"Въпреки че S&P 500 току-що завърши четвъртата си губеща седмица от последните пет, инвеститорите в акции остават твърде самодоволни относно силата на акциите като цяло. Това може да е грешка." коментира пазарите в блог пост на 19 септември Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley. Стратегът е на мнение, че акциите остават с твърде високи оценки на фона на повишаващите се лихви, докато индикаторът за волатилност - VIX все още е на сравнително ниски нива. "Фондовият пазар вероятно ще бъде изправен пред по-нататъшен низходящ натиск и ще тества отново дъната от юни", допълва Шалет.

Не само в Morgan Stanley очакват нови дъна. "Въз основа на макроанализ на шест мечи пазара на S&P 500, довели до рецесия, тази мечка може да намери още място за бягане", написа в доклад на 19 септември Джонатан Кози, управляващ директор и старши макростратег в Merrill Lynch. "Досега този мечи пазар е сравнително кратък по дължина, малко над девет месеца или по-кратък, ако смятате, че юни е дъното. Пет от последните шест мечи пазара, довели до рецесия, продължиха повече от година и половина", коментира Кози, също очаквайки допълнителни спадове на фондовите борси.

Според JP Morgan високите оценки на компаниите и прогнозите им за приходите се дължат на очакванията, че ще могат да пренесат нарастващите разходи за енергия и заплати към потребителите. "Докато разходите за заплати и производство се увеличиха драстично през 2022 г., очакванията на анализаторите за приходите за 2022 г. и 2023 г. отбелязаха само незначителен спад от началото на годината", пишат анализатори на JP Morgan в доклад на 26 септември. Към настоящия момент прогнозите са, че приходите на S&P 500 компаниите ще се увеличат с 8% през 2023 г. в сравнение с 2022 г., но JP Morgan очаква корекция в прогнозите на анализаторите. "По-реалистичен поглед върху макроперспективата предполага, че анализаторите вероятно ще намалят очакванията си за бъдещи печалби, частично потвърждавайки някои от слабостите, на които сме свидетели на пазарите на акции досега през тази година".

След дъното, ново дъно

Бавните и последователни спадове, седмица след седмица, тази година разбиха и теорията на друга основна инвестиционна стратегия - купувай дъното или buy the dip. Вместо да се възстановят след спад, акциите продължават да падат, което се оказва проблем за инвеститорите, които купуват акции при по-големи движения надолу. "през тази година S&P 500 се е понижавал средно с по 1.2% в седмицата след еднодневна загуба от поне 1%, според пазарните данни на Dow Jones. Това е най-големият подобен спад от 1931 г.", показва проучване на WSJ. "Инвеститорите на дребно или непрофесионалните инвеститори са били ентусиазирани купувачи на спадове (в миналото), купувайки дори когато институционалните инвеститори излизат. Този страст за купуване е важна противотежест за пазара - и ако изчезне, акциите могат да пострадат още повече", смятат анализатори от WSJ.
Все още няма коментари
Нов коментар