🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финансовите пазари направиха най-големия си дневен срив от две години насам

Инфлацията в САЩ върна страховете за по-агресивно повишение на лихвите и потопи индексите с над 5%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Финансовите пазари направиха най-големия си дневен срив за последните две години, след като данните за инфлацията в САЩ във вторник усилиха страховете, че Федералният резерв ще действа още по-агресивно с увеличение на лихвите.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 8.3% през август при очаквания за 8.1%. Суаповите сделки категорично оценяват ново повишение на лихвите с 0.75% на заседанието другата седмица и същия темп през ноември, както и лихва от 4.3% в началото на 2023 г.

Индексите на Уолстрийт загубиха между 4 и 5.2%, като най-силно засегнати са технологичните акции - компании като Amazon и Meta се простиха с по 7 и 9%, а Dow Jones загуби 1200 пункта.

Доходността по 2- годишните американски облигации рязко се повиши и вече е с 30 базисни точки над тази по 10-годишните книжа. Това оказа още по-голям натиск за обръщане на кривата на доходността, което говори за нараснали очаквания за рецесия в САЩ.

Доларът също поскъпна и отново е по-скъп от еврото. Най-силно пострадал от разпродажните на рискови активи е криптопазарът. Bitcoin се срина с почти 10% до малко над 20 хил. долара, а Ether с над 6%.

Все още няма коментари
Нов коментар