🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Карл Айкан е поредната мишена на Hindenburg Research

Фондът обвинява инвеститора активист в изкуствено завишаване на пазарната стойност на Icahn Enterprises

Icahn Enterprises не приема обвиненията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Богатството на активиста инвеститор Карл Айкан намаля с 10 млрд. долара, след като Hindenburg Research представи доклад през миналата седмица, който е насочен срещу Icahn Enterprises (IEP). Според хеджфонда, който се стреми да намери грешки в различни компании и фондове, IEP представя завишени оценки на активите си, а освен това има и "подобни на "Понци" икономически структури във фирмата. Обвиненията доведоха до спад на акциите на IEP с 20%, като капитализацията намаля до 14.3 млрд. долара.

В центъра на тезата на Hinednburg е дивидентът, който компанията изплаща на своите акционери. Според компанията той допринася за "изключителна" премия към стойността на нетните активи. Освен това се подчертава, че подобни предприятия като тези, създадени от Pershing Square Capital Management на Бил Акман например, се търгуват с отстъпка спрямо нетната стойност на активите им. Дяловете на IEP обаче са надценени с повече от 75% и "се търгуват с премия 218% към последната отчетена нетна стойност на активите (NAV), значително по-висока от всички сравними".

Hindenburg показва примери, че IEP оценява притежанията си много над пазарната им стойност.

Icahn Enterprises плаща на акционерите си 8 долара годишен дивидент на акция, но собственикът контролира около 85% от компанията, като той получава плащането си под формата на новоемитирани акции. Останалите инвеститори получават своите дивиденти в брой, за които американският фонд твърди, че се финансират от компанията чрез продажба на акции. "Накратко, Айкан е използвал пари, взети от нови инвеститори, за да изплаща дивиденти на стари инвеститори", се посочва доклада.

Hindenburg също така показва примери, че IEP оценява притежанията си много над пазарната им стойност. Компанията записа своя дял от 90% в бизнеса за опаковане на месо Viskase Companies на 243 млн. долара в края на годината, въпреки че пазарната му стойност по това време, въз основа на търгуването на акциите му, беше едва 89 млн. долара, заявиха от фонда, позовавайки се на вътрешни документи. В подаване на регулационни документи IEP приписва надбавката за оценка на "сравними пазарни данни поради липса на съществен обем на търговия".

В друг случай IEP оценява подразделението си за автомобилни части на 381 млн. долара през декември 2022 г., един месец преди ключово дъщерно дружество на това подразделение да подаде молба за банкрут.

Hindenburg също така обръща внимание на тясната връзка между инвестиционната банка Jefferies Inc и Айкан. Компанията отбеляза, че Jefferies, единствената голяма брокерска компания, която покрива IEP, приема в своето проучване на капитала, че дивидентите на Icahn ще бъдат изплащани завинаги дори в най-лошия сценарий, като в същото време печели от организирането на продажби на акции на IEP.

Icahn Enterprises отговори на обвиненията още в същия ден, като заяви, че работи "от позиция на силата", цитирайки около 2 млрд. долара пари и парични еквиваленти в баланса си. "Вярваме, че самообслужващият доклад на продавачите на късо, публикуван от Hindenburg Research, е предназначен единствено за генериране на печалби от късата позиция на Hindenburg за сметка на дългосрочните притежатели на дялове на IEP", казва Карл Айкан в изявление. "Ние стоим зад нашите публични данни и вярваме, че представянето на IEP ще говори само за себе си в дългосрочен план, както винаги е било", добавя той, цитиран от Financial Times.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xektop avatar :-|
    Армеец

    Тези фондове винаги работят на ръба на позволеното...Затова и печалбата им е повече от обикновено.

    Нередност?
Нов коментар