🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цените на петрола скочиха след атаката на "Хамас" срещу Израел

Акциите на борсата в Тел Авив се понижиха със 7%

Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но на региона на Близкия изток се пада почти една трета от световното предлагане
Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но на региона на Близкия изток се пада почти една трета от световното предлагане
Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но на региона на Близкия изток се пада почти една трета от световното предлагане    ©  Reuters
Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но на региона на Близкия изток се пада почти една трета от световното предлагане    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Цените на петрола скочиха с 4% в понеделник поради опасенията, че ситуацията в Израел и ивицата Газа може да наруши добива в Близкия изток. Котировките на суровия петрол тип брент се повишиха с близо 4% и доближиха 88 долара за барел, а бенчмаркът за американския петрол - West Texas Intermediate, премина 86 долара.

Израел и палестинските територии не са производители на петрол, но на региона на Близкия изток се пада почти една трета от световното предлагане. Вълната от нападения, предприети от бойната групировка "Хамас" в събота, беше най-голямата ескалация между двете страни от десетилетия насам.

Западните държави осъдиха нападенията, но говорител на "Хамас" заяви пред BBC, че групировката е имала пряка подкрепа за нападението от Иран. На заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в неделя Иран отрече да е замесен в нападението, съобщи Reuters. Но иранският президент Ебрахим Раиси изрази подкрепа за нападението.

"Рисковата премия за петрола се повишава поради перспективата за по-широк пожар, който може да се разпространи в близките големи страни - производителки на петрол, като Иран и Саудитска Арабия", заяви енергийният анализатор Саул Кавоник. "Ако конфликтът обхване и Иран, който е обвиняван в подкрепа на атаките на "Хамас", до 3% от световните доставки на петрол ще бъдат изложени на риск", добави той. Според Кавоник около една пета от световните доставки ще бъдат "заложници", ако се наруши преминаването през Ормузкия проток, който е жизненоважен път за търговия с петрол.

Ормузкият проток е от решаващо значение за основните износители на петрол в региона на Персийския залив, чиито икономики са изградени върху производството на петрол и газ.

Несигурността относно развитието на събитията през следващите дни може да стимулира и инвестициите в американски държавни облигации и долара - които инвеститорите традиционно купуват по време на криза, каза Джеймс Чео от банка HSBC.

"На този етап се наблюдава известна нервност. [Инвеститорите] искат да видят малко повече яснота, особено по отношение на икономическите данни и на събитията, свързани с геополитическата несигурност", добавя Чео, главен инвестиционен директор за Югоизточна Азия и Индия в отдела за частно банкиране и управление на богатството на банката.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. цените на петрола рязко се повишиха, като през юни миналата година достигнаха над 120 долара за барел. През май те спаднаха до малко над 70 долара за барел, но оттогава насам непрекъснато се повишават, тъй като производителите се опитват да ограничат добива, за да подкрепят пазара.

Саудитска Арабия, основен производител на петрол, заяви, че ще намали добива с милион барела на ден през юли. Другите членове на ОПЕК+, групата на страните - производителки на петрол, също се съгласиха да продължат да намаляват производството в опит да подкрепят спадащите цени. На ОПЕК+ се падат около 40% от световното производство на суров петрол и нейните решения могат да окажат голямо влияние върху цените на петрола.

Тежък ден на борсата в Тел Авив

В неделя, ден след като бойци на "Хамас" убиха стотици израелци, цените на акциите и облигациите на борсата в Тел Авив се понижиха, а много предприятия бяха затворени.

Основните индекси на акциите в Тел Авив - TA125 и TA35, се понижиха с близо 7%, водени от понижението от 9% на банковите акции. Цените на държавните облигации спаднаха с 3% в първоначалната реакция на пазара на най-кървавото нападение срещу Израел от десетилетия.

Въпреки че валутният пазар е затворен в неделя, шекелът вече е на най-слабото си ниво за годината поради силно оспорвания правителствен план за ремонт на съдебната система. В понеделник Израелската централна банка обяви, че планира да продаде за първи път чуждестранна валута и да предостави доларова ликвидност на местните кредитори като част от безпрецедентна програма за подкрепа на пазарите.Според изявлението централната банка ще продаде до 30 млрд. долара и ще предостави до 15 млрд. долара чрез суапови механизми. Целта на операциите на пазара през следващия период е да се изглади нестабилността на обменния курс на шекела и да се осигури необходимата ликвидност. Израелската валута поевтиня с 2% при отварянето на борсата, след което намали загубите.

"Очаква се този период на насилие да бъде по-продължителен и тежък от предишните, което очевидно ще има по-негативно въздействие върху икономиката и бюджета", заяви пред Jerusalem Post Джонатан Кац, главен икономист в Leader Capital Markets.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    На фона на ставащото, скокът на котировките на петрола е нещо изключително несъществено и паразитно, и е резултат от инструментариума на финансовите и борсови спекуланти при всяко сътресение: дъжд, суша, преврат, земетресение...

    Акцията Ал Акса (така се нарича свещената джамия на Храмовия хълм в Йерусалим и избирането на това название от Хамас трябва да говори много ясно за религиозната съставка на войната, която Западът чудно защо традиционно пренебрегва) е пряка реакция на гениалния американски план за запушване на китайското карго за Европа и заливането ѝ с алтернативни ...индийски стоки!

    Сега основният транспортен коридор на Индия към Европа е Иран-Каспийско-Русия-Европа. Американският проект е Иран и Русия да се изключат и каналът да стане: Индия - ОАЕ - Саудитска - Йордания - (окупирания от Израел) Западен Бряг - Хайфа - Пирея.

    За тази цел Вашингтон натиска за прекратяване на затоплянето между Ер Рияд и Техеран и насочване на вниманието на Саудитска към Израел и завличане на арабския свят в геополитическата колаборация на Вашингтон. В резултат СА трябва да:
    а) признае държавата Израел;
    б) да се вкара допълнително напрежение мужду двете палестински крила - Хамас, които управляват след изборите приз 2006 г ивицата Газа и -
    - Фатах на президента Махмуд Абас, който управлява т.нар. Палестинска автономия на Западния бряг и Саудитска да влезе в ролята на изразител на интересите единствено на палестинците на Абас. Другите са терористи...;
    в) промяната в политиката на Саудитска спрямо Израел ще даде пример за следване и на останалите уахабитските арабски държави.

    Не се дава отговор как ще реагират антиуахабитските арабски държави. И тъкмо там е слабото място на америкнския антикитайски проект, защото те на мига реагираха. С война...

    Да, Хамас определено няма ресурса да се пребори с израелската държава. Но в противоположното и враждебно на арабите-уахабити крило - това на последователите на Мюсюлмански братя, освен Хамас са ливанските Хизбулла, египеските нелегали, Сирия, Катар, Турция, африканските мюсюлмански страни и т.н.

    В онзи свят, за който говорим, тънкостите в тълкуването на Свещения Коран са най-важната и определяща поведението на политиците там съставляваща.

    Восток дело тонкое...
    И какво като САЩ пратят самолетоносачна група в Средиземно? Просто крайният ислямизъм ще достигне нови пикове, нови терористични акции по света, нови кървища на невинни.

    И защо? За да се се пречи във всяко едно нещо на Китай...

    Това в Газа спокойно може да се нарече Ефектът на (американсата) пеперуда...

    Нередност?
  • 2
    tsyrvulan.second avatar :-P
    tsyrvulan.second
    • - 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Това от къде го пейстна?

    Нередност?
Нов коментар